МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «МАЄМО СПАД ВИРОБНИЦТВА»

МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «МАЄМО СПАД ВИРОБНИЦТВА»

Минулої середи відбулася традиційна зустріч міського голови з представниками регіональних ЗМІ по підсумках життєдіяльності нашого міста у минулому півріччі. Воно було непростим для Новограда-Волинського, і саме про це розповів міський голова:
— Миколо Петровичу, які позитивні і не зовсім моменти ви могли б виокремити в цьому півріччі?
— Хоч в нашій крайні склалася і непроста економічна ситуація, і не обминули ці процеси і наше місто, проте є не лише негативні, а й деякі позитивні моменти, що хотілося б відмітити.
Зокрема по забезпеченню соціальних виплат держава не затримала жодної копійки і жодного дня. Кошти надходили в повному обсязі і завжди вчасно. Це стосується також і пенсій.


— Чи були цього року створені нові робочі місця?
— Станом на 1 липня 2009 року в місті фактично створено 535 нових робочих місць, а саме: на підприємствах прийнято 60 працівників на новостворені робочі місця, ліквідовано 50 місць, зареєстровано 303 договорів між фізичними особами-суб’єктами підприємницької діяльності та найманими працівниками, ліквідовано — 335 договорів, зареєстровано 172 фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності за даними відділів державного Реєстру, ліквідовано — 105. Найбільше робочих місць створено на ТОВ ВО «Техна» — 22, ПП «Шериф-Новоград» — 9, ОСББ «Перспектива» — 6, Новоград-Волинське міське ритуально-комунальне підприємство «Тризна» — 6.
— Який стан справ в економіці нашого міста?
— Економіка міста за 7 міс. 2009 року потерпає значного спаду. Виробництво промислової продукції зменшилось, фінансовий результат (тобто прибуток підприємств) погіршився. Не найкращий показник і середньої заробітної плати по місту у порівнянні з містами області.
Щодо спаду виробництва, то тут варто все ж таки було б згадати той момент, що торік деякі підприємства взяли надто високі темпи росту (до 400%), які тепер непросто втримати. Тож я не назвав би це спадом. За 6 місяців цього року маємо по промислових підприємствах 16 мільйонів гривень прибутку (проти 7 мільйонів торік).
Порівнюючи 7 місяців 2009 з аналогічним періодом 2008 року, найбільше зростання позитивної динаміки обсягів виробництва промислової продукції було досягнуто на таких підприємствах: ТОВ «Новофарм-Біосинтез» (175,1% до січня-липня 2008 року), ВАТ «Біоветфарм» (144,1%), ВАТ «Хлібозавод» (118,7%). Проте це не надто покращило загальну ситуацію, за 7 місяців 2009 року обсяги виробництва продукції за основними видами економічної діяльності зменшились на 50,0 млн. грн. або на 26,2%, порівняно з аналогічним періодом 2008 року.
У першому півріччі звітного року підприємствами промислового комплексу було реалізовано продукції за основними видами діяльності на суму 165,9 млн.грн., що на 13,2% або 21,9 млн. грн. менше у порівнянні з відповідним періодом 2008 року.
— На яких саме підприємствах найбільш відчутний спад виробництва?
— Найбільший спад промислового виробництва у січні-липні 2009 року зафіксовано на таких підприємствах як: ТОВ «Житниця», обсяг виробництва зменшився на 396,5 тис. грн., що пов’язано із зменшенням обсягів замовлень на переробку зерна та жита для хлібопекарських підприємств, крім того, складські потужності підприємства заповнені зерном аграрного фонду та державного резерву, які не дозволяється переробляти.
Зменшились обсяги виробництва і на таких основних бюджетонаповнювачах міста як ВАТ «М’ясокомбінат» та ТОВ «Техна». Головною причиною цього є зменшення об’ємів експорту через погіршення умов ведення фінансово-господарської діяльності.
Дуже серйозний спад протягом цього півріччя, як і всюди по Україні, у нашому місті відбувся в галузі будівництва — це мінус вісімдесят відсотків. Капітальні видатки до нашого міста практично не надходили, залишається лише сподіватися, що цього року ми таки отримаємо давно очікувані три мільйони гривень на завершення будівництва восьмої школи.
— Заробітна плата протягом цього півріччя зростала?
— Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в місті у січні-червні 2009 року склала 1329,5 грн., що на 198,7% більше прожиткового мінімуму, встановленого на одну працездатну особу (669 грн.). Порівнюючи з аналогічним періодом 2008 року, можна відмітити незначне збільшення. У січні-червні 2008 року середня заробітна плата становила 1222,0 грн.
— Миколо Петровичу, як почуває себе цього року галузь освіти?
— У ході підготовки закладів освіти міста до 2009-2010 навчального року та забезпечення їх належного функціонування в осінньо-зимовий період, за планом соціально-економічного розвитку галузі здійснені ремонтні роботи, на що використано 40 тис. грн., та на 130 тис. грн. закуплено матеріалів. З бюджету розвитку міста виділено 6 тис.грн. для ремонту ТВІД. Значна частина ремонтних робіт виконана зусиллями працівників навчальних закладів, батьків.
Одним із пріоритетів у 2008-2009 навчальному році було проведення незалежного зовнішнього оцінювання навчальних досягнень у формі тестування випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти. Спільними зусиллями вдалося досягти високого рівня організованості під час ЗНО, виконати всі регламентні роботи у визначені терміни, створити всім учасникам рівні умови, забезпечити конфіденційність, медичний супровід. Належним чином працювали 4 пункти тестування: ЗНВО, СШ №4, ЗОШ №7 і №6. Кількість зареєстрованих учасників складала понад 1000 осіб, з них випускників 2009 року — 492 (95% — випускників шкіл).
Хотілося б відзначити, що, як показала червнева колегія, показники якості освіти у нашому місті, на жаль, відчутно знизилися. Цьому є підтвердженням і той факт, що значно зменшилася по міських школах кількість переможців у обласних олімпіадах, різних конкурсах, менше в цьому році і золотих медалістів. Тож потрібно шукати нові підходи в цій галузі.
— Багато говориться про реформи в медицині, наскільки вдається їх впровадити?
— У медицині, як завжди, наріжним каменем усіх існуючих проблем є недостатнє фінансування. І ні для кого не секрет, що 99% медикаментів люди купують за власні кошти. Нині дійсно плануються серйозні реформи в галузі медицини, які зроблять ці послуги більш якісними, доступнішими і більш наближеними для кожного жителя Новограда-Волинського. Зокрема йдеться про розподіл первинної і вторинної медицини і відповідне фінансування цих двох рівнів. Вже найближча сесія міської ради має прийняти рішення щодо структурної реорганізації медицини в місті. Це буде спільний проект міста і району.
— Як вдається вирішувати житлово-комунальні питання?
— Це одні з найтяжчих і найболючіших питань. Всі ми знаємо, що практично щомісяця ростуть ціни на енергоносії. Цього року опалювальний сезон завершили із заборгованістю по газу, що склала 3,4 мільйони гривень. Проте нам вдалося на цю суму зробити залік, і ми сподіваємося, щоб найближчим часом підвищення тарифів не відбудеться, проводимо роботу, щоб не зростали тарифи по теплу. Цього року нам вдалося замінити понад 1,5 км тепломереж на нові, поставили нове обладнання у котельнях.
Що ж стосується води, то плата за неї не відповідає собівартості води. І хоч у нас 75% населення встановили лічильники, проте вони мають занадто низький поріг чутливості і не завжди показують правильні результати. Тому і склалася така невідповідність платежів до собівартості. А ще ж і КЕЧ заборгувала водоканалу 500 тисяч гривень — завтра їду в Міністерство оборони вирішувати це питання. На водоканалі зараз відбудуться серйозні кадрові зміни. Сподіваємося, що нам таки вдасться отримати кредит Міжнародного банку розвитку на модернізацію цього підприємства.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА