РОЗГЛЯДАЄТЬСЯ ПРОЕКТ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТУ

РОЗГЛЯДАЄТЬСЯ ПРОЕКТ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТУ

На своєму засіданні, що пройшло 23 липня, виконавчий комітет міської ради розглянув і прийняв проект регуляторного акту, що змінює Порядок пільгових перевезень у місті. Головна причина прийняття цього рішення — це скарги окремих громадян, направлені до місцевих та центральних органів виконавчої влади, до правоохоронних органів, зокрема, щодо незаконності стягування 60 коп. з окремих категорій пільговиків, а також на те, що існують різні підходи до тих чи інших їх категорій. Тобто, одні мають пільги щоденно, інші — лише у визначені дні тижня.
Наступна проблема — хронічне недофінансування з державного бюджету транспортних підприємств за безкоштовні перевезення громадян пільгових категорій. А їх у нашому місті нараховується біля 17 тис. осіб.
У 2007 році транспортники міста перевезли 5 млн. пасажирів, з них майже половина скористалась правом безкоштовного проїзду. При цьому держава не відшкодувала перевізникам за це навіть половини коштів. Всього ж для забезпечення щоденного і безкоштовного перевезення у місті всіх передбачених чинним законодавством категорій пільговиків лише автомобільним транспортом потрібно щонайменше 3,8 млн. грн.
На 2008 рік бюджетне призначення на пільгові перевезення передбачено у розмірі лише 1,05 млн.грн. Та й ті надходять неритмічно. Так, за І півріччя цього року перевезено пільговиків на суму 786,8 тис. грн. Відшкодовано з державного бюджету 367,8 тис.грн. Тобто, недофінансовано 419 тис.грн., що негативно впливає на фінансовий стан транспортних підприємств і, відповідно, погіршує безпеку пасажирських перевезень.
З метою розв’язання проблем, що виникли, пропонується обсяг пільгових перевезень привести у відповідність до річного розміру державної субвенції. При цьому всі без винятку категорій пільговиків матимуть однакове право на безкоштовний проїзд. Для цього пропонується по кожному основному автобусному маршруту виділити один автобус, який би здійснював пільгові перевезення за чітко відпрацьованим графіком.
Тому виконавчий комітет міської ради після тривалого обговорення був вимушений погодити наступний варіант вирішення проблеми (витяг з рішення наводиться).
Внести у встановленому порядку на розгляд виконавчого комітету міської ради проект наступного рішення:

  1. Затвердити Порядок перевезень пасажирів, які користуються правом на пільговий проїзд на міських автобусних маршрутах загального користування та ввести його в дію з 01.09.08 (додаток 2).

  2. ТОВ «Новоградтранссервіс» (В.М.Пелешок), приватному підприємцю О.М.Пелешок передбачити курсування по одному автобусу для перевезення громадян пільгових категорій на автобусних маршрутах №№1, 2, 3, 4, 8, врахувавши при цьому:



  • початок руху не пізніше 7.00, закінчення руху не раніше 21.00;

  • інтервал руху не повинен перевищувати 60 хв.;

  • графіки руху повинні бути розміщені на всіх автобусних зупинках по ходу курсування автобусів для пільговиків;

  • у разі потреби передбачати додаткові автобуси для перевезення громадян пільгових категорій за визначеними маршрутами».


До моменту введення в дію цього рішення перевізники міста протягом серпня керуватимуться попереднім Порядком перевезень, яким було передбачено, що окремі категорії пільговиків матимуть право на щоденний безкоштовний проїзд в автобусах і мікроавтобусах, а пенсіонери, діти війни, ветерани праці та інваліди III групи — лише у вівторок та четвер.
Громадські слухання з вищезазначеного питання будуть проведені наприкінці серпня цього року, про що в місцевих ЗМІ громадян буде проінформовано додатково.
Повний проект рішення та аналіз його регуляторного розміщений на офіційному ВЕБ-сайті міста.
С.КОЛОТОВ, заступник міського голови