ШАНОВНІ ЗЕМЛЯКИ, УЧАСНИКИ ТА ГОСТІ СВЯТА!

Сьогодні, в цей урочистий день щиро вітаю Вас з початком проведення Міжнародного свята літератури та мистецтва «Лесині джерела»!
Минуло вже більше 20 років, як на берегах мальовничої Случі, на батьківщині геніальної поетеси Лесі Українки, зародилося це свято. Саме багата історія древнього Звягеля, милозвучна мова земляків, неповторна народна творчість стали тими джерелами, з яких вона черпала наснагу до життя та творчості. Самовіддана любов до Батьківщини та незламність духу, які через все життя пронесла Леся Українка, є тим прикладом служіння Вітчизні, який так необхідний нам сьогодні. Свідченням особливої значимості та великої популярності свята стала зміна його статусу з регіонального на Всеукраїнське, багатонаціональне, а згодом — і міжнародне.
З кожним роком все глибше досліджується та ширше пропагується літературна спадщина Лесі Українки, підтримуються та збагачуються народні традиції, зберігаються найкращі та найдавніші зразки народного пісенного, кобзарського та декоративно-ужиткового мистецтва. Це — велика і благородна справа, бо таким чином передається сьогоднішньому та майбутнім поколінням українців генетична пам’ять нашого народу, укріплюється націанальна самосвідомість, підвищується інтелектуальний та культурний рівень нашого суспільства. А участь у святкових заходах поетів, письменників, літературознавців та творчих колективів з інших країн збагачують культуру наших народів, зміцнюють дружбу та добросусідські взаємовідносини між ними.
Впевнений, що багата історія, мальовничі краєвиди та поліська гостинність надихнуть учасників свята на прекрасні виступи, а проведені мистецькі заходи принесуть радість та задоволення мешканцям Новограда-Волинського та гостям міста.
Щиро вклоняюся Лесиній землі, її творчості.
Бажаю всім організаторам та учасникам свята творчих злетів, нових ідей, натхнення та прекрасного святкового настрою!
З повагою, П.М.ЛИТВИН, командувач військ ордена Червоного Прапора Південного оперативного командування, генерал-лейтенант