РЕАЛІЗАЦІЯ АНТИКРИЗОВОЇ ПРОГРАМИ У ЗВЯГЕЛІ

РЕАЛІЗАЦІЯ АНТИКРИЗОВОЇ ПРОГРАМИ У ЗВЯГЕЛІ

«Екологічно-спортивний табір «ЕКОС» — таку назву має проект, що буде реалізуватися у серпні 2009 р. у місті Новограді-Волинському.
Проект міської громадської організації «Співробітництво для прогресу» «Екологічно-спортивний табір «ЕКОС», розроблений спільно з інформаційно-методичним центром управління освіти і науки — став можливим завдяки фінансовій підтримці Міжнародного Фонду «Відродження». Проектна заявка брала участь у конкурсі, який спільно проводили міжнародний фонд «Відродження» з Міністерством освіти і науки України «Підтримка діяльності літніх шкільних відпочинкових закладів» у рамках Антикризової гуманітарної програми Інституту Відкритого Суспільства (Нью-Йорк-Будапешт) та Міжнародного фонду «ВІДРОДЖЕННЯ» (МФВ). Метою конкурсу передбачалося попередження бездоглядності та безпритульності дітей середнього і старшого віку вразливих категорій у літній період шляхом проведення відпочинку учнівської молоді у оздоровчих закладах (таборах).
Як повідомили 22 липня на установчому семінарі в Києві (див. фото) виконавчий директор МФВ Є.Бистрицький і директор антикризової програми Р.Краплич, на конкурс було подано близько 150 проектних заявок і тільки приблизно 30 з них було фінансово підтримано. До речі, проект освітян м. Новограда-Волинського є єдиним з тих, що підтримано у Житомирській області.
Інноваційний для міста Новограда-Волинського проект «Екологічний табір «ЕКОС» передбачає організацію оздоровлення та літнього змістовного відпочинку 40 дітей вразливих категорій міста Новограда-Волинського у формі двохтижневого туристичного табору екологічного спрямування. До участі у таборі запрошуються діти від 10 до 18 років, які цього літа ще не оздоровлювалися. Відпочинок у таборі безкоштовний.
Як повідомив П.Ліневич, голова НГО «Співробітництво для прогресу», завідувач ІМЦ, грантова допомога, а це близько 35 тисяч гривень, передбачає кошти для поліпшення санітарного супроводу перебування дітей у таборі, організації додаткового проведення кваліфікованого медичного огляду дітей, обов’язкову медичну страховку, забезпечення належної якості харчування, проведення екскурсійних заходів та інші витрати. Організація табору передбачає не тільки турботу про здоров’я підростаючого покоління, а й виховання у дітей засад здорового способу життя, турботу про власне здоров’я тощо. Проект дасть змогу залучити школярів до роботи із збереження та відтворення біологічних та ландшафтних різноманітностей регіону, сприяти вихованню екологічносвідомих, духовно та фізично розвинутих громадян України, підвищити рівень екологічної культури підростаючого покоління, залучити молодь до трудової діяльності та охорони навколишнього середовища. На дітей чекають цікаві форми навчання здорового способу життя, фізкультурно-оздоровчої діяльності, виховання культури поведінки, участь у екологічних акціях, захоплюючі туристичні подорожі, життя у наметовому містечку, неперевершені краєвиди Надслучанщини з високими скелями над річкою, залиті сонцем зелені поля, лісове свіже повітря, конкурси, ігри, музика, спортивні змагання, дискотеки та багато інших розваг. Дітям буде тут весело і цікаво. На все це діти витрачатимуть чимало калорій, саме тому вони зможуть відновити сили за калорійним харчуванням відповідно до всіх норм СЕС.
— Хоч два тижні буду спокійна, — каже мама школяра, яка звернулася з проханням залучити її дитину до відпочинку у таборі, — у нас бабуся далеко, я працюю, а сина залишаю вдома самого. Цілий день душа не на місці.
Задля реалізації програми перебування дітей, створення корисного дозвілля, виконавці проекту планують залучити до роботи з дітьми найкращих педагогів шкіл міста, ПШМ, тренерів ДЮКФП, представників інформаційно-методичного центру, центру соціальних служб міста Новограда-Волинського.
Організатори проекту звертаються до владних структур, керівництва міськрайТМО, керівництва СЕС, ініціативних груп, політичних партій, громадських організацій, навчальних закладів, підприємств, установ та бізнес структур різної форми власності з проханням сприяти реалізації проекту та внести свій вклад до оздоровлення дітей.
І.ЖИТНЯ, методист інформаційно-методичного центру управління освіти і науки