ЛІКАР СКАЗАВ, ЩО У ВАС ГЛАУКОМА, ЩО ДАЛІ?

Глаукома — це хронічне прогресуюче захворювання очей. Воно проявляється підвищенням внутрішньоочного тиску та призводить, зрештою, до незворотної втрати зору.
ЧОМУ ВИНИКАЄ ГЛАУКОМА ТА ЩО СПРИЯЄ ЇЇ ВИНИКНЕННЮ?
До цих пір точно невідомо, чому у людини виникає глаукома. В той же час встановлено ряд факторів, що підвищують вірогідність захворювання, їх називають факторами ризику. Одним із головних факторів є вік. Частіше глаукома розвивається у людей старше 40 років, чим старша людина, тим вищий ризик захворювання. Ще один фактор ризику — це наявність глаукоми у близьких родичів. Крім того, вважається, що розвитку захворювання сприяють супутні захворювання судинної системи: артеріальна гіпертонія та гіпотонія, вегето-судинна дистонія, мігрень та інші.
Якщо ви виявили у себе декілька факторів ризику, ми рекомендуємо вам проконсультуватися у офтальмолога.
ЯК ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ ГЛАУКОМА?
На жаль, у більшості випадків захворювання починається та протікає безсимптомно, пацієнта нічого не турбує. На даному етапі тільки лікар може виявити початкові ознаки захворювання шляхом вимірювання внутрішньоочного тиску та огляду деяких структур ока. Пізніше виникають такі симптом як дефект поля зору. При виникненні таких порушень поля зору деякі предмети начебто зникають з видимості. З часом ці дефекти збільшуються, та наприкінці захворювання це може призвести до повної сліпоти.
ЧОМУ ПОТРІБНО ЛІКУВАТИ ГЛАУКОМУ?
Як вже відмічали, глаукома є хронічним прогресуючим захворюванням. Це означає, що без лікування симптоми захворювання будуть збільшуватися, та процес закінчиться повною сліпотою. Тільки раннє призначення лікування може надовго загальмувати прогресування глаукоми та зберегти пацієнту працездатність та якість життя. Це можливо тільки при дотриманні рекомендацій лікаря та відсутності перерв у лікуванні. На щастя, глаукома не суттєво обмежує звичайний спосіб життя. Але намагайтеся уникати підвищення фізичних навантажень, тривалої роботи в положенні вниз головою, зловживанням алкоголем та нікотином.
ЯК ЛІКУЮТЬ ГЛАУКОМУ?
Існує три головних методи лікування глаукоми: медикаментозне, лазерне та хірургічне лікування. Тільки лікар на основі багатьох факторів може обрати оптимальний метод лікування та лікарський препарат у кожному окремому випадку. Для досягнення найкращих результатів лікування потрібно ретельно виконувати всі рекомендації лікаря, самолікування при глаукомі неприпустиме. Важливо відмітити, що ніякі немедикаментозні методи терапії, дієти, харчові добавки чи вправи не замінять медикаментозного чи хірургічного лікування, що призначене офтальмологом.
Провідним методом лікування є призначення очних крапель, які потрібно закапувати регулярно, без перерв у лікуванні. Кожна перерва може призвести до незворотного погіршення зору. В деяких випадках потрібно використовувати лазерне лікування — це амбулаторна, практично безболісна процедура, що займає всього декілька хвилин. У більш складних випадках, або коли немає ефекту від попереднього лікування, лікар змушений вдаватися до оперативного втручання.
ЩО Є КРИТЕРІЄМ УСПІШНОГО ЛІКУВАННЯ?
Глаукома є хронічним, прогресуючим захворюванням. Це означає, що вилікувати її на даному етапі розвитку медицини неможливо. Успіхом можна вважати зупинку прогресування хвороби. Такий висновок можна зробити, якщо рівень внутрішньо очного тиску в межах норми та дефекти поля зору не збільшуються.
М.СТОЯНЧУК, завідуючий офтальмологічним відділенням