ВОДОКАНАЛ ВДРУГЕ ПРОТЯГОМ РОКУ ПІДНІМАЄ ТАРИФИ

Водоканал знову звертається до міської влади з проханням підвищити тариф на водопостачання та водовідведення. Це питання стало одним із основних, що розглядалося на засіданні виконавчого комітету міської ради 9 вересня.
Нагадаємо, що перше в цьому році зростання тарифу на воду відбулося в березні. Тоді влада схвалила підняття вартості куба води для населення із 3,60 до 5 гривень. Нині ж керівництво водоканалу розробило пропозиції, згідно яких вода для населення має коштувати 7 гривень за куб, для бюджетних установ — 11,48 грн., для госпрозрахункових — 13,80 грн.
Основний аргумент керівництва водоканалу — в Новограді-Волинському фактично платять за воду найменше у порівнянні з іншими великими містами області. Тут мається на увазі не сам тариф, а фактичні суми, що люди сплачують за користування централізованим водопостачанням. Згідно з даними обласного управління житлово-комунального господарства, з кожної особи в Житомирі сплачується в середньому 12,2 грн. щомісяця за водопостачання, у Бердичеві — 10,54, у Коростені — 13,55, у Новограді-Волинському — лише 5,60 грн. Чому так виходить, чесно кажучи, — загадка. Невже наші люди менше споживають води, аніж коростенці чи бердичівляни?
Але цифри вперто свідчать, що в нашому місті реальні грошові надходження водоканалу значно нижчі, ніж у містах-сусідах. Не в останню чергу через це новоград-волинське підприємство працює собі у збиток. Загальна сума збитків на кінець поточного місяця очікується вже на рівні мільйона гривень. Крім цього, збільшувати тариф спонукає необхідність підвищувати заробітну плату працівникам (оскільки, зросла мінімальна) та підвищення цін на електроенергію (упродовж року вже на 14,7%).
Питання про новий тариф наразі розглядалося лише, так би мовити, в першому читанні. Після цього, відповідно до чинного законодавства, має пройти місячна процедура обговорення та погодження — в антимонопольному комітеті, в інспекції по цінах. Зрештою, мають право виступити зі своїми пропозиціями й пересічні мешканці міста.
Втім, позиція міської влади така, що вона, вочевидь, схвалить нові тарифи, запропоновані водоканалом. Хоча міський голова Микола Боровець і зазначив, що таке рішення належить до непопулярних серед населення, однак потрібно робити все, щоб врятувати водопостачальне підприємство від повного банкрутства. Поряд із цим, влада в черговий раз закликала водоканал провести низку реорганізаційних заходів, аби власними силами теж подбати про оптимізацію роботи підприємства. А не лише постійно розраховувати на підвищення тарифу.
Щоразу, коли мова йде про нові тарифні ставки, виникає запитання до керівників тих підприємств і установ, що надають послугу, — а як же якість цієї послуги, вона теж підвищиться після зростання тарифу? Як правило, на це питання воліють не відповідати або просто розводять руками. У випадку із водоканалом варто просто привести такі цифри: новий тариф для населення очікується 7 грн., тоді як реальна ціна куба води за підрахунками фахівців підприємства складає понад 9 гривень. Тож, чи позначиться зростання тарифу на якості води та водопостачання — кожен сам для себе може зробити висновок.
Олег БРЮХАНОВ