ДО ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ ГОТОВІ

Про це запевняє керівництво Новоград-Волинського КП «Теплокомуненерго». Як повідомив заступник директора підприємства Віталій Діхтієвський, станом на 1 вересня до опалювального сезону підготовлені 14 із 18 міських котелень. Роботи на інших об’єктах обіцяють завершити через два тижні. А вже на 1 жовтня господарство головного міського теплопостачального підприємства буде в повній готовності зустрічати холоди.
Протягом ремонтного періоду підприємство виконувало капітальний та поточний ремонти на всіх діючих котельнях. На деяких із них було встановлено нове обладнання. Зокрема, на котельнях по вулицях Герцена, 63, Пушкіна, 8, Ніколаєва, 15, та І.Франка, 15. Замінено три тисячі метрів теплових мереж. Із них дві третини — трубопроводами з пінополіуретановою ізоляцією, що забезпечує доставку теплоносія до споживача практично без втрат.
1024 метри труб із пінополіуретаном прокладено в мікрорайоні «Болгарбуд» (вулиці Рибалка та Леваневського). Решту — поблизу ЗОШ №3 (замінили тепломережі до школи та дитсадка) та в мікрорайонах багатоповерхової забудови по вулицях Пушкіна та Ніколаєва. Також оновили мережі до дитсадка «Калинка». Загалом підприємством за рахунок власних коштів проведено капітальних ремонтів на 754 тисячі гривень та поточних ремонтів ще на півмільйона гривень.
Нагадаємо, що новий опалювальний сезон новоград-волинці зустрінуть із новим тарифом. Згідно з рішенням виконавчого комітету міської ради, тариф за опалення одного квадратного метра житла для населення становитиме 6,12 грн., для бюджетних установ — 15,21 грн., для госпрозрахункових підприємств — 15,94 грн. Для тих, чиї будівлі обладнані лічильниками тепла, вартість однієї Гігакалорії становитиме 241,36 грн. (для населення), 510,04 грн. і 515,65 грн. для бюджетних установ і госпрозрахункових підприємств відповідно.
На сьогодні ці тарифи відшкодовують затрати на вироблення тепла, — повідомляють на Теплокомуненерго. Проте, якщо ціна на газ для теплопостачальних підприємств зросте, певно, доведеться знову порушувати питання про перегляд тарифних ставок. Нині відомо, що з 1 вересня на 20% зросла вартість газу для населення. Але підприємства, що виробляють і постачають тепло, ця участь поки що минула. Стало звичним, що дії українських політиків у газових питаннях дуже часто непередбачувані. Тому робити прогнози, тим більше на місцях, наразі ніхто не наважується.
Окрім цього, заступник директора Теплокомуненерго В.Г.Діхтієвський надав інформацію щодо боргів. Вже стало традицією зі знаком мінус входити в опалювальний сезон із цілим букетом боржників. Населення за спожите раніше тепло все ще винне теплопостачальникам 530 тисяч гривень, місцеві підприємства — 38 тисяч. Цей борг дозволить отримати перші ліміти на газ і розпочати опалювальний сезон вчасно, — запевнив Віталій Діхтієвський. Однак далі, щоб гарантовано мати тепло в оселях, потрібно буде платити за цю послугу без затримок. Адже хто знає, яка нас чекає зима, і які умови відпуску газу придумають ті, хто керує газовими вентилями.
Олег БРЮХАНОВ