ХРОНИКА 32/2008

ОПЕРАЦІЯ «ТРАМАДОЛ»
31 липня у ході проведення оперативних заходів у м. Новоград-Волинський працівниками відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків був затриманий 24-річний місцевий житель, у якого виявлено та вилучено 115 пігулок «Трамадолу», які останній зберігав з метою збуту.
* * *

2 серпня працівниками сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків Новоград-Волинського МВ міліції спільно з працівниками відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС в ході оперативного відпрацювання був затриманий автомобіль «ВАЗ-2105» під керуванням 27-річного непрацюючого жителя Рівненської області, під час огляду автомобіля було виявлено та вилучено понад 900 пігулок наркотичного лікарського засобу «Трамадол», які останній зберігав з метою збуту.
http://zito.mvs.gov.ua

НАРКОСКЛАД ВЛАШТУВАВ НА ДАЧІ
Працівники сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Новоград-Волинського МВ УМВС виявили та вилучили близько 35 кг марихуани, близько 8 кг. сухих подрібнених коробочок маку, 1100 коренестебел рослин снотворного маку та 250 рослин коноплі.
Будинок, до якого завітали правоохоронці в с. Лідівка Новоград-Волинського р-ну, зовні виглядає дещо занедбаним, тож може скластися враження, що там ніхто не проживає. Та на подвір’ї з’явився літній дідусь. 70-річний гр-н Микола розповів, що мешкає у місті Новограді-Волинському, пенсіонер, має вищу освіту, а до села навідується, щоб доглянути городину та будинок. Коли міліціонери запитали дідуся, що ж він вирощує, той почав помітно нервувати, що й викликало підозру, і не даремно.
Серед високих рослин кукурудзи, на присадибній ділянці, правоохоронці виявили посів снотворного маку, якого нарахували 1100 коренестебел. Та вже майже готову наркосировину чоловік зберігав у гаражі в мішках та снопах.
Згідно ст.307 ч.3 КК України «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів» в особливо великих розмірах — караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.
Р.ЯСІНЕВИЧ, в.о. начальника сектору з боротьби з незаконним обігом наркотиків, ст.лейтенант міліції

КРИМІНАЛЬНИЙ МАК
У ході проведення оперативно-профілактичного відпрацювання «Мак-2008» за минулий тиждень правоохоронцями Новоград-Волинського МВ виявлено 10 фактів незаконного вирощування рослин снодійного маку на присадибних ділянках громадян, а від початку проведення операції загалом ліквідовано більше 20 посівів. Прикро визнавати той факт, що люди порушують не лише закон, але й нехтують власною безпекою та здоров’ям молодого покоління, не усвідомлюючи біди, яка проростає разом із цією рослиною. Аби запобігти цьому явищу, керівництвом міськвідділу щоденно формуються мобільні групи у складі дільничних інспекторів міліції, на чолі з їх керівником, які виїжджають у села та проводять подвірні обходи.
Посів майже у півтисячі рослин снотворного маку знешкодили правоохоронці в с. Марушівка на присадибній ділянці, що належить жительці нашого міста гр.А. Таку ж кількість рослин виявили та вилучили ДІМ ВМ смт.Городниця Новоград-Волинського МВ в с.Вірівка та Липине.
А 19 липня дільничними інспекторами, спільно з начальником міліції громадської безпеки майором міліції В.П.Іскоростенським, на присадибній ділянці гр-ки Марії, 1944 р.н., жительки с.Токарів, було виявлено та вилучено посів снодійного маку, що налічував 1300 рослин. Через півтори години, правоохоронці в цьому ж селі, знешкодили ще один «врожай» небезпечного зілля у кількості 2300 рослин. Виростила та доглядала горе-мак 62-річна гр-ка Р., уродженка республіки Узбекистан.
У зібраних матеріалах перевірки по даному факту вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст.310 КК України. Ч.1 цієї статті визначає: «Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель», — караються штрафом від п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
Відповідно до ч.2 ст.310 КК України, якщо особа вже була засуджена за цією статтею чи яка вчинила один із злочинів, передбачених ст.307, 309, 311, 317 КК України, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель у кількості п’ятсот і більше рослин – караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
Погодьтеся, що покарання суворе і тому, як на нашу думку, набагато вигідніше купити в закладах торгівлі законно вирощений спеціалістами господарства мак, ніж мати проблеми з законом. Тому правоохоронці вкотре радять та застерігають: краще сто разів подумати, ніж один раз посіяти та виростити зло.
* * *

Шановні громадяни, нагадуємо Вам, що статтею 307 Кримінального кодексу України за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.
В.КОВАЛЕНКО, начальник сектору ДІМ, капітан міліції

«СХОПИЛИ ЗА РУКУ» ЩЕ ОДНОГО СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВУ
30 липня працівниками Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в області затримано сільського голову однієї з сільських рад Баранівського району Житомирщини, який отримав хабара у розмірі 7 тисяч доларів США від приватного підприємця за виділення земельної ділянки.
Як повідомив т.в.о. начальника УБОЗ УМВС Андрій Струпинський, 39-річний службовець з корисливих мотивів, діючи в інтересах жителя м.Житомира, підробив рішення виконкому сільської ради, куди було внесено завідомо неправдиві відомості про надання дозволу на будівництво спортивно-розважального комплексу та виділення для цього земельної ділянки на території сільської ради.
Наразі правоохоронцями голову сільської ради затримано. Під час затримання у нього вилучено гроші та документи, що підтверджують незаконну діяльність. За даним фактом прокуратурою області порушено кримінальну справу за ч.1 ст.364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України та ч.2 ст.368 КК України. За вчинення подібних протиправних дій законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна та позбавлення права обіймати певні посади на певний строк. Розслідування справи триває.
КОНТРАБАНДИСТІВ ПОКАРАНО
Наприкінці минулого року, під час такого патрулювання, в районі 30-кілометрової Чорнобильської зони в одному з будинків поза пунктом пропуску «Вільча», митного поста «Овруч», було виявлено зовсім нові коробки з-під товарів. Це наштовхнуло на думку про те, що зловмисники влаштували тут перевалочний пункт, яким користувалися неодноразово.
За будинком встановили постійне спостереження і в один із днів діждалися таки «гостей». У густій темряві до будинку під’їхав «Москвич», у якому були двоє чоловіків. Угледівши патруль, який тут же оточив автомобіль, один із контрабандистів вискочив із нього і став тікати. Але далеко не забіг.
Тікати ж було чого: у легковику, переобладнаному для перевезення вантажів, знаходилися понад 700 мобільних телефонів, 15 коробок косметичних, парфумерних та інших виробів загальною вартістю понад 670 тисяч гривень.
Контрабандистами, які намагалися вивезти з України в Білорусію цей товар, виявилися двоє громадян Республіки Білорусь, 32-ох і 34-ох років, обидва — працюючі. Заняття ж контрабандою для них було «підробітком». Проти обох митниця порушила кримінальну справу за фактом контрабанди, вчиненої за попередньою змовою групою осіб. А нещодавно Овруцький районний суд виніс вирок: обох контрабандистів засуджено до позбавлення волі з конфіскацією.
«Житомирщина»