КОЛИ І ЯК ВИДАЮТЬ ПОСВІДЧЕННЯ «ЧОРНОБИЛЬЦЯМ»?

«Добрий день, шановна редакція газети «Звягель-Інформ»!
Моєму внуку 25 серпня цього року виповнилося три роки. Наскільки мені відомо, то згідно із законом такі діти, котрі проживають у зоні посиленого радіологічного контролю, повинні мати посвідчення. Але посвідчення видають через два-три місяці при зверненні до відповідних служб. До того ж, діткам, котрі не відвідують дитячий садок у віці після трьох років, повинні виплачувати компенсацію на харчування. Проте, компенсація нараховується тільки після того, як у документах, що є в переліку, буде копія чорнобильського посвідчення. Тож, чи можете ви дати відповідь на такі запитання: В який термін видається посвідчення? З якого періоду нараховується компенсація? Чи повернуть кошти за минулі місяці?».

Л.КОДЕЛЬЧУК, смт.Городниця

Від редакції. Подібні запитання сьогодні цікавлять багатьох мешканців району, котрі мають право на «чорнобильські» пільги, і багато з людей, на жаль, за роз’ясненням чомусь спочатку звертаються не до відповідних служб, а до газет. Та судячи з листа, то ви, шановна пані Кодельчук, майже самі дали відповідь на всі свої запитання. Але декотрі з них ми, все ж, доповнимо, щоб при оформленні даного документу, жителі району по декілька разів не їздили до міста і не витрачали на це свій час і кошти.
Отже, що стосується першого запитання. Справді, посвідчення видають у термін два-три місяці. Але це не чиясь примха. Охочих отримати посвідчення — сотні. Але є ще певна процедура. А якщо коротко, то зібрані документи подавальника відправляються до Житомира і заносяться до обласного реєстру, а потім вони (але вже разом із посвідченням) повертаються назад до райцентру. Однак, зауважимо, що в області не один район, тому на це і йде чимало часу.
Що стосовно останнього запитання. То, згідно із законом пільги на дитину починають нараховуватися з моменту отримання посвідчення.
До речі, шановна пані Кодельчук, як нам повідомили працівники з «чорнобильського» відділу Новоград-Волинського районного управління праці та соціального захисту населення (район «Морське»), то посвідчення на вашого внука давно чекає на вас. Але, щоб його отримати, необхідно мати з собою такі документи (це також стосується і тих, хто вперше звертатиметься за «чорнобильським посвідченням або за отриманням пільг): ксерокопію паспорта, ксерокопію ідентифікаційного коду, ксерокопію «чорнобильського» посвідчення дитини (це вже зробите на місці), довідку про місце проживання та склад сім’ї, довідку з місця роботи матері та батька із зазначенням дати припинення нарахування компенсаційних виплат, довідку про те — відвідує чи не відвідує дитина дитячий садок.
Підготував Микола МАРУСЯК