ПАСІЧНИЦТВО — СПРАВА ПОЧЕСНА І ШЛЯХЕТНА!

Днями у великому залі міськвиконкому відбулася зустріч із провідним фахівцем у галузі бджільництва В.П.Домбровським, директором «Київського бджолопрому», автором багатьох винаходів.
Валерій Петрович приїхав до Новограда-Волинського на прохання пасічників міста і району. Однак, певно, через складні погодні умови, приїхало їх усього двадцять. Було кілька пасічників і з Житомира.
А запросили В.Домбровського, аби поділився своїм досвідом, розповів про нові напрямки і нові технології в бджільництві.
Насамперед відомий пасічник звернув увагу на вощину, що виготовляється з воску, і яка не завжди є на ринках якісною (з домішками парафіну, акумуляторної кислоти та інших небажаних сполук), через що бджоли від народження виходять слабкими і часто гинуть. Тому побудова власного воскотопного заводу з якісним виробництвом вощини давно була його мрією. І вона таки втілилась у життя. Тепер за цим добротним і таким важливим товаром до нього їдуть не тільки з усіх областей України, а й з Європи та Америки.
Далі однією із найважливіших проблем розвитку бджільництва на сучасному його етапі відомий вчений і практик назвав реалізацію плану породного районування бджіл, тобто, збереження і поширення української породи, оскільки у нас вона є найпродуктивнішою. І ці заходи мають забезпечуватися на законодавчому рівні. Розповів він також про нові умови розведення бджіл, їхні хвороби і як з ними боротися. Давав чимало й інших порад. Демонстрував власні вощину, нові рамки, «діркопробивач» для них тощо.
На зустрічі багатьох пасічників цікавила проблема збуту продуктів бджільництва. Адже виробити і зібрати їх — половина справи. А зберегти та донести до споживача та ще й не втратити високу якість — то зовсім інше. Мовляв, наприклад, мед — найперший продукт, що виробляють бджоли, продовжує втрачати свій «авторитет». А цей споконвіку цілющий продукт є лікувальним і оздоровлюючим. Про це знали всі, бо йшло це від діда-прадіда. І справа ця вважалася завжди не тільки почесною і шляхетною, але й відповідальною.
Тому присутні в залі обурювалися на нинішню рекламу, з якої можна побачити все, що завгодно: від реклами мобільних телефонів до горілки та цигарок, а от про мед — ні слова. Сьогодні збути якісний мед досить складно. Ціна на нього висока, і не кожен його купує. Покупець вибирає дешевший, не знаючи, що здебільшого купує вже солодку суміш, яка нічого не варта. А йдеться про несумлінних пасічників, котрі мед пакують у пластмасові, алюмінієві бідони, або в іншу тару, не призначену для цього. До того ж, по кілька разів мед розігрівають, додають сторонні сполуки перед продажем. Тому він і втрачає свої цілющі складові.
Йшлося і про фальсифікацію інших видів меду, наприклад, з обліпихи, з чистотілу, ромашки, деревію тощо. Адже не всі знають, що ці рослини не продукують нектар, і меду з них, навіть теоретично, не може бути. Тому має бути по-справжньому налагоджений контроль.
Але тільки об’єднавши свої зусилля (через звернення до високопосадових інстанцій), вважає В.Домбровський, можна у найближчі роки змінити ситуацію на краще в бджільництві, яка нині перебуває в занедбаному стані.
Хтось із пасічників був стурбований щодо «вишок» мобільного зв’язку, через які нібито гинуть бджоли. Однак, як зазначив Валерій Петрович, причина зникнення бджіл в іншому: в надмірній хімізації, яка дійшла вже критичної межі. Це, до речі, дослідили американські вчені.
Ось такі та багато інших питань обговорили на цій пасічницькій зустрічі. І В.Домбровський пообіцяв, що ще не раз побуває в Новограді-Волинському, аби підтримати бджолярів, поділитися власним досвідом, бо справа ця надзвичайно необхідна і дуже важлива.
Микола МАРУСЯК