ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Як поступити з освяченими речами, які під впливом часу з різних причин не використовуються у повсякденному житті і побуті: образки, лоза, віночки чи зілля?
— Ікони та інші речі, що свого часу використовувалися при богослужінні, а пізніше, з огляду на їх ветхість, цілковито і безповоротно втратили свою функціональну цінність, найкраще віднести до найближчого до Вас (греко-) католицького храму, де, як це було колись у звичаї, священик зможе помістити їх у відповідне, спеціально призначене для таких потреб місце під престолом, або ж десакралізувати їх шляхом «проведення через вогонь», тобто через спалювання.
Освячені віночки, лозу, зілля та інші подібні речі, що благословляємо у відповідні свята нашого церковного року і приносимо до наших домівок для їх прикраси чи приоздоби, більшої торжественності самого святкування та сакралізації нашого життєвого простору або ж з метою використання у фітотерапевтичних та косметологічних цілях, у випадку невідповідності їхнього стану подальшому успішному використанню за призначенням, слід з побожністю розібрати на окремі складові та благоговійно спалити дотла, ретельно пропаливши їх на вуглищі окремого багаття.
— Слава Ісусу Христу, отче Аліпій! Ось ще запитання. Я купила вазон, він плететься. Завжди хотіла мати ліани в кімнаті, але постійно казали, що такі рослини нічого доброго власникам не принесуть. Ось і цього разу, мама сказала, що краще його позбутися. Але ж я знаю, що у забобони істинний християнин вірити не повинен. Чи правильно я думаю? Дякую за ваші відповіді щиро! Особливо, за вичерпну відповідь про сни!
— Господи, благослови! Деякі рослини справді не корисні: отруйні, або витягують кисень. Але мені не відомі рослини, що ставали б «енергетичними вампірами». А якщо ще й ділити їх на ті, що приносять щастя або здоров'я, чи навпаки, то тут взагалі — нісенітниця. Усе створене Богом, є добрим і благословенним. І ми маємо шанувати Боже творіння, а через нього Самого Творця.
— Доброго дня, отче Аліпій! Потребую Вашої поради. Скажіть, будь ласка, чи існує насправді «вінець безшлюбності», чи це вигадки злих людей, які хочуть на цьому нажитися? Пробачте за те, що турбую Вас з цього приводу, просто хочу відмовити свою подругу від звернення до ворожки. Вона вважає, що на ній лежить «вінець безшлюбності» і таким способом вона хоче вирішити надуману нею проблему. Наперед Вам вдячна.
— Господи, благослови! Поняття «вінець безшлюбності» з’явилося нещодавно, може, років з 15. До цього такого ніхто не чув. Спершу цей термін вигадали цигани, а вже за ними потягнулися й інші. Зрозуміло, що це шарлатанські вигадки. Бо вінець, за логікою, що він у образ слави, може бути тільки вінчальний. Та й поняття, що можна зробити так, що хто не зможе вийти заміж, або навпаки — виходити заміж, не вкладається у просту логіку Божественного Промислу. Бо, якщо хтось втручається у течію Промислу, то сам собі шкодить, перш за все.
Іноді людині просто не корисно одружуватись. Бог це бачить і не силує. Але коли людина будь-що прагне досягти некорисного, то потім вимушена важко страждати, що пішла проти волі Божої.