НАЙПОПУЛЯРНІШІ — ДАРИНА І МАКСИМ

Рік тому прогнозисти-астрологи передбачали, що 2009-ий буде вдалим для тих, хто наважиться створити сім’ю. Казали, що шлюб, започаткований протягом 2009-го року, буде щасливим, міцним і стабільним. Звісно, вірити чи не вірити у такі прогнози, — справа особиста. Але статистика, яку нам надали у міському відділі реєстрації актів цивільного стану, свідчить, що у минулому році кількість шлюбів була достатньо висока — одружилися 386 пар. Цікаво, що за дивовижним збігом обставин, саме стільки ж стали на весільний рушник і в 2008-му.
На цьому магія цифр і збігів не вичерпується. Протягом минулого року у міському РАЦСі зареєстровано 340 хлопчиків і 340 дівчаток. Начальник відділу РАЦСу Тетяна Кіреєва повідала, що найпопулярнішими іменами для хлопців стали Максим (23), Дмитро (19) і Олександр (18). Серед дівчат лідирують Дарини (або ж Дар’ї і Дарії — з точки зору офіціозу ці різновиди імен рахують як одне) — 29. До трійки найпоширеніших увійшли Вікторія (26) та Анастасія (25).
Упродовж минулого року було проведено 18 процедур зміни імені (або ж прізвища). (У 2008-му таких записів — 43). Як правило, люди змінюють прізвище, повертаючи собі родове, після розлучення. До слова, самих розлучень зареєстровано 190, тоді як роком раніше розірвати шлюб наважилися 212 пар.
І ще один цікавий факт. Досвідчені працівники РАЦСу навряд чи дивуються креативним ідеям деяких громадян щодо імен та прізвищ. Але у
2009-му, пригадують, приходила жінка й розпитувала, чи може вона змінити своє прізвище на прізвище одного з відомих українських політиків. Утім, на етапі цікавості все й закінчилося. Певно, своє власне — все ж рідніше, аніж чиєсь, хай навіть і таке, що у всіх на слуху.
Тетяна Кіреєва також розповіла, що міський відділ РАЦСу не проводить виїзних обрядів. Реєстрація проводиться тільки тут, бо ні журнали, ні актові записи не повинні покидати межі приміщень відділу. Отож, якщо ви мрієте про весілля в незвичних умовах (на природі, у кареті, під водою — це в кого яка фантазія), знайте: саму процедуру реєстрації доведеться пройти у РАЦСі, а гулянку можна продовжити, де душа забажає.
Нагадаємо, що, згідно з Сімейним кодексом України, у шлюб має право вступити юнак, який досяг 18 років, дівчина, якій виповнилося 17. Скоротити шлюбний вік може тільки суд. Звісно, якщо суддя вбачатиме для цього поважні причини.
Олег БРЮХАНОВ