ТЕМНА-ТЕМНА ЗВЯГЕЛЬСЬКА НОВОРІЧНА НІЧ…

ТЕМНА-ТЕМНА ЗВЯГЕЛЬСЬКА НОВОРІЧНА НІЧ…

Кажуть, у новорічну ніч можливі всілякі дива. Але такого «дива», щоб погасли вогні на головній міській ялинці та без електрики на півтори години опинилися ще декілька кварталів центральної частини міста, — навряд чи хто чекав. Тим не менше, це сталося. Щойно набрала ходи традиційна новорічна шоу-програма, як центр «погас».


Сотні людей, які налаштувалися радісно й весело на площі біля ялинки продовжити святкування Нового року, змушені були нудьгувати в темряві. Замість очікуваних запальних танців доводилося тупцювати, щоб хоч так не змерзнути.
Чому так вийшло — пояснень ні від кого не було. Ведучі й організатори святкової програми знизували плечима. Нічого не прояснили й нічні дзвінки до головного інженера району електромереж та до міського голови. Мовляв, пошкодження на лінії, — що тут вдієш.
Дійсно, статися може всяке. Від раптових поломок ніхто не застрахований. Але все ж здоровий глузд підказує, що можливі перевантаження в електромережах у новорічну ніч можна було передбачити. І до них підготуватися. Це ж не є якимось одкровенням, що саме в цю ніч люди масово святкують-гуляють. А відтак — користуються електроприладами. Це — по-перше. Проте, швидше за все, — не головне.
А от що з більшою вірогідністю могло стати причиною новорічної надзвичайної ситуації — так це група тимчасових атракціонів, що розташувалися на площі Лесі Українки, неподалік від ялинки. Додайте до вогнів на ялинці, ілюмінації на стовпах і деревах, підвищеного споживання електрики з боку населення ще й атракціони — кабель може й не витримати.
Начальник району електромереж Михайло Цяпенко запевнив, що відповідальні служби наразі з’ясовують конкретні причини, через що це сталося. До слова, у РЕМі також не виключають, що надзвичайну ситуацію могло спровокувати перевантаження через роботу заїжджих атракціонів. А що цікаво — дозволу на підключення цих каруселей район електромереж не видавав, — повідомив кореспонденту «ЗІ» начальник Новоград-Волинського РЕМ.
Дивно, адже на розміщення такого типу розважальних об’єктів потрібно погодження кількох інстанцій. Серед них — служба з охорони праці, район електромереж, санстанція. Насамкінець — міська влада, без якої в таких справах аж ніяк не обійтися.
А влада зі свого боку, схоже, намагається закрити очі на перебої з електропостачанням у новорічну ніч. Принаймні, з того, що нам стало відомо, ніяких «розборів польотів» з цього приводу не було. А якщо й були, — то про це воліють мовчати.
— Взагалі, більшість електромереж у місті — старі. Певно, кабелю просто «прийшов час», — констатував начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Володимир Мисін. — Але, на жаль, район електромереж — приватна структура. Вона владі не підпорядковується, — пояснив чиновник.
Отож, чия халатність залишила центр міста і ялинку без світла на Новий рік, — все ще під питанням. Але дивуватися немає чому. Все — типово, по-українськи. Як тут не згадати класичну фразу добре відомого вітчизняного політика: «Маємо те, що маємо».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА