СХІД І ЗАХІД — РАЗОМ

СХІД І ЗАХІД — РАЗОМ

Двадцять другого січня представники міської й районної влади, громадських і політичних організацій, установ, творча інтелігенція, студентство зібралися на урочистий мітинг з нагоди Дня Соборності України, що пройшов традиційно поблизу пам’ятника Тарасу Шевченку. Не відлякав учасників мітингу навіть сімнадцятиградусний мороз. А це свідчить, що національна свідомість українців, хоча й поволі, але міцніє.
Акцію 90-х підтримали й новоград-волинці. Фото Ігоря БОРЕМСЬКОГО

У той же час, поряд із виявами патріотизму, ми все ще стаємо свідками діаметрально протилежних фактів. Такі були й під час мітингу. Окремі перехожі, відверто ігноруючи державний гімн, з абсолютною байдужістю до всього, що відбувається, проходили повз застиглих у шанобливому мовчанні мітингувальників. Для таких, певно, національна ідея не потрапляє й до першої двадцятки життєвих пріоритетів.
Але наразі — акценти не на цьому. Адже День Соборності несе в собі глибокий символізм. Своїми коренями свято сягає доленосних подій січня 1919 року, коли на Софійському майдані у Києві було проголошено Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Власне, День Соборності як свято встановлено в Україні лише через 80 років потому — згідно з Указом Президента України №42 від 21 січня 1999 року. Після 2005 року проголошення Акта Злуки почало відзначатися на державному рівні.
«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу», — пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві.
Акт возз’єднання був швидше символічним знаком прагнення єдності, бо у керівництві країни спільності тоді не було. Як наслідок — незалежність на довгі десятиліття було втрачено. У той же час, події січня 1919 року сформували підгрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Отож зрозуміло, чому однією з наймасштабніших акцій, до яких вдалися сотні тисяч українців у передчутті розпаду СРСР (22 січня 1990-го), став «живий ланцюг» між Києвом і Львовом — символ духовної єдності людей східних і західних земель України, запорука існування єдиної, соборної України.
«Живий ланцюг» на вулицях Києва (січень 1990 р.)У різні роки за часів Радянського Союзу рішуче налаштовані українські патріоти саме на 22 січня планували акції-нагадування про День Злуки. Так, 22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопіллі гурт молоді під орудою Володимира Мармуса вивісив жовто-блакитні прапори (за що хлопців ув’язнили в радянському концтаборі). У цей же день, п’ять років потому, на знак протесту проти російської окупації біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша…
Нагадаємо, що серед топонімічних назв Новограда-Волинського три роки тому з’явилося нагадування про соборність. На сесії міської ради 22 листопада 2007 року було прийнято рішення перейменувати вулицю Карла Маркса у вулицю Соборності. До слова, сесія тоді позначилася небувалою для нашого міста скандальністю, оскільки міський голова відмовлявся підписувати таке рішення.
День Соборності — це наголос на тому, що сила нашої держави — в єдності українських земель. А поразка Української Народної Республіки нагадує сьогоднішньому українському суспільству про його роль у формуванні вольової політичної еліти, здатної гідно відповідати на геополітичні виклики, що постають перед сучасною Україною.
P.S. 4 березня 2008 року Президент Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо встановлення Дня Соборності державним святом (неробочим днем). Однак цей законопроект було знято з розгляду парламенту.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА