НАВЧІТЬ ДІТЕЙ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ

Не забувайте, відправляючи дітей на вулицю чи залишаючи їх самих удома, нагадати їм про елементарні заходи безпеки, щоб уберегтися від злочину і самим не вчинити чогось протиправного. Розкажіть їм не тільки про те, як правильно переходити вулицю, а й як себе повести, коли до них чіплятимуться неповнолітні вимагачі, грабіжники чи хулігани. Не давайте дітям великі суми грошей, золоті речі. Придбайте для дитини нагрудний гаманець, куди вона могла б класти кишенькові гроші. Привчіть дитину не вихвалятися грішми і цінними речами перед іншими дітьми в школі чи на вулиці.
Завжди цікавтеся, з ким дружить ваша дитина, де проводить вільний час, особливо вечорами. Ви обов’язково повинні бачити, чи ваша дитина приносить додому якісь цінні речі. Поцікавтеся, звідки вони. Міліція не може взяти на себе виховання дітей, вона втручається тільки тоді, коли дитина на порозі до злочину або вже скоїла його. Злочинність серед підлітків і дітей легше попередити, ніж розкривати скоєні злочини.
Зараз почастішали випадки, коли неповнолітні вимагають у своїх ровесників гроші. Коли ваша дитина боїться виходити з дому чи безпричинно прогулює уроки, — це вже сигнал для тривоги. Обережно з’ясуйте причину, і коли підтвердиться, що у вашої дитини щось вимагають, погрожують їй, — обов’язково звертайтесь до працівників міліції.
Щоб уберегти дитину від статевих злочинів, з раннього віку починайте поступово пояснювати їй про сексуальні стосунки. Із запитань дитини з’ясовується, що їй треба пояснювати спочатку про вагітність, народження і вже набагато пізніше — про статеве дозрівання, як себе поводити в тій чи інший ситуації. Знайте, що інакше дитині сексуальні знання дасть вулиця.
Олена ПЕТРУК, ст.лейтенант міліції