ПОТРАПИЛИ НА ПАЙОК?!

«У місті є офіс, де записують особисті й паспортні дані людей, і обіцяють взамін продовольчі пайки. Але цих пайків люди ще в очі не бачили», — ось таке повідомили редакції «ЗІ» місцеві пенсіонери.
За їх словами, поблизу автовокзалу діє офіс, в якому проводять запис особистих даних городян, здебільшого, малозабезпечених і пенсійного віку. Кажуть, що проводиться реєстрація на отримання пайка. Якого пайка, — жителі поки не знають. Натомість, їхні дані (прізвище, ім’я, по-батькові, домашню адресу, телефон і паспортні дані) у тому офісі вже записали. І тепер жителів міста цікавить: з якою метою?
Аби з’ясувати, що це за така ініціатива в місті реалізується, ми теж звернулися за вказаною адресою — вулиця Шевченка, 50. У цій двоповерховій будівлі розташований непродовольчий магазин і декілька офісів. Зокрема, офіс компанії, що розповсюджує косметику, державної організації з контролю за рослинами та однієї із партійних організацій.
Крім цих — є ще кімната, на дверях якої лаконічно значиться, що тут розміщується «Громадська приймальня». Є графік роботи. Однак, чия це приймальня, — жодного слова. Причому, в робочий час (відповідно до наведеного графіку роботи) тут нікого застати не вдалося — кілька спроб уперлися в зачинені двері.
У сусідніх із цією «Громадською приймальнею» кабінетах підтвердили, що чули й бачили — саме в тій кімнаті раніше проводили запис на пайки. А хто і з якою метою це робив — не хочуть казати або ж і правда не знають.
Деяку обізнаність із цього питання демонструє міська влада, до якої вже надходили звернення-запитання, стосовно цих пайків. У відділі інформації і зв’язків з громадськістю міської ради пояснили, що через різноманітні джерела (в тому числі — й неофіційні) владі вдалося дізнатися, що згаданий перепис громадян у місті продовжується вже тривалий час. Його корені йдуть із громадського об’єднання «Житомирська ініціатива», яке очолює колишній голова Житомирської ОДА і Житомирської обласної ради Ірина Синявська.
Але ця організація в Новограді-Волинському офіційно не легалізувалася, — кажуть у владі, — не було пройдено стандартної процедури створення організації на рівні міста. (Іншими словами: в разі чого — ніяких слідів і зачіпок.) Проте, дійсно, перепис на пайки проводився. За відомостями влади, було записано близько 1500 місцевих мешканців. Далі у владі кажуть, що, найпевніше, це був передвиборчий маневр. Щось схоже на те, що відбувалося в Києві перед останніми мерськими виборами, коли пенсіонерам теж роздавали пайки. Й про це чула вся країна.
Однак у нашому місті роздача пайків забуксувала, ще й не почавшись. Чому це так — нам вдалося з’ясувати безпосередньо у представника «Житомирської ініціативи». (Контактний телефон знайшли на офіційній Інтернет-сторінці організації, http://www.inita.info/). Там підтвердили, що дійсно громадське об’єднання «Житомирська ініціатива» бере участь у проведенні благодійної акції — видачі продовольчих наборів малозабезпеченим громадянам. Для цього й проводиться реєстрація таких громадян. Запевнили, що це — один із напрямків роботи організації.
Проте, в реальності пайків (вони це називають «продовольчими наборами») поки що не видають. Бо житомирська організація в цьому питанні є залежною від благодійного фонду, яким опікується родина мера Києва Черновецького. Звідти, за словами представника «Житомирської ініціативи», наразі є затримка з фінансуванням.
На запитання, чи діяльність «Житомирської ініціативи» якось пов’язана з виборами, представник цієї організації відповів неоднозначно. Спочатку — категоричне «ні», а тоді — все ж визнали, що «мета прийти у владу є, але — не основна». Цікаво, що в Інтернеті розміщене «Звернення голови громадського об’єднання «Житомирська ініціатива» Ірини Синявської до мешканців області» від 11 грудня 2009 року, в якому, зокрема, значиться: «Громадське об’єднання «Житомирська ініціатива» заявляє про свою участь у виборах місцевих рад, які відбудуться 30 травня 2010 року. Ми разом з вами забезпечимо прихід у ради депутатів від територіальних громад Житомирщини. Ми не беремо грошей у олігархів і партійних «вождів». Нас фінансово підтримують громадяни — мешканці міст і сіл Житомирщини». В кінці звернення надають банківські реквізити. Вочевидь, щоб громадяни знали, як «фінансово підтримати».
Представник «Ініціативи» спростував, що вони записують паспортні дані громадян, — лише прізвище, ім’я, по-батькові, телефон і адресу. Мовляв, якщо хто із людей і написав дані зі свого паспорта в анкеті, то, мабуть, за звичкою. Чому їхнє представництво в Новограді практично постійно зачинене у вказаний у розпорядку роботи робочий час, — пообіцяли розібратися. Офіційно зареєстроване громадське об’єднання — у Житомирі. Крім проведення благодійних акцій, воно надає безкоштовні юридичні консультації населенню, здійснює інформаційно-консультативну підтримку громад, веде культурно-освітні проекти тощо. Ось, власне, все, що стало відомо про «Житомирську ініціативу» і її діяльність. Лиш питання, коли люди отримають обіцяні пайки (чи то пак, продуктові набори), залишилося без відповіді.
Начальник відділу інформації і зв’язків з громадськістю міської ради Світлана Чачина від імені влади радить мешканцям міста не бути надмірно довірливими, не повідомляти будь-кому свої особисті й паспортні дані. «На рівні законодавства місцева влада обмежена у своїх діях. Ми не можемо вплинути на подібні процеси», — повідомила С.Чачина.
P.S. Звісно, якщо хтось безкорисливо, в силу своєї великої шани до представників старшого покоління, вирішив стати благодійником і підтримати у цей непростий час літніх людей, — честь йому і хвала. Поряд із цим, як не пригадати «бородату» приказку, що «дармовий сир буває тільки в мишоловці». Так що, шановні, добряче зважуйте всі «за» і «проти», й думайте, чи не криються за подібними пайками якісь наслідки. Адже фінансова нестабільність, що нині панує в Україні, — це якраз і є той славнозвісний грунт, на якому можна повірити у будь-що, а тоді — вскочити у халепу.
Олег БРЮХАНОВ