ПРО НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК У ТИМЧАСОВЕ КОРИСТУВАННЯ

На черговому засіданні сесії міської ради було схвалено проект — Положення про надання земельних ділянок у тимчасове користування для провадження підприємницької діяльності при укладанні договору особистого строкового сервітуту, який розроблено у відповідності до вимог постанови Кабміну від 26.08.09 р. №982.
Даний документ є регуляторним актом і виноситься на громадські слухання для обговорення.

1. Загальні положення
1.1. Це Положення визначає вимоги щодо укладення договору особистого строкового сервітуту з метою розміщення тимчасової архітектурної форми на підставі плану сервітутного землекористування.
1.2. Порядок надання земельних ділянок на підставі укладання договору особистого строкового сервітуту для встановлення тимчасових архітектурних форм суб’єктами підприємницької діяльності – фізичними особами-підприємцями та юридичними особами, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності в м. Новоград-Волинський, спрямований на створення відповідно до законодавства України нормативно-правової основи користування та розпорядження землями територіальної громади міста Новограда-Волинського (нормативне регулювання), а також для практичної діяльності уповноважених органів щодо реалізації положень законодавства України та нормативно-правових актів Новоград-Волинської міської ради у цій сфері (індивідуальне регулювання).
1.3. Регулювання земельних відносин у м. Новоград-Волинський здійснюється з метою спрощення надання права користування та ефективного використання і розпорядження землями територіальної громади міста Новограда-Волинського та їх цільового використання для встановлення тимчасових архітектурних форм.
1.4. Регулювання земельних відносин у м. Новоград-Волинський здійснюється з дотриманням принципів законності, ефективності користування та розпорядження земельними ділянками, врахування громадських та приватних інтересів, забезпечення цільового використання земельних ділянок.
1.5. Порядок розроблено на підставі вимог:
— Земельного кодексу України;
— Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»;
— Закону України «Про основи містобудування»;
— Закону України «Про землеустрій»;
— Постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.09 №982 «Про затвердження Порядку розміщення малих архітектурних форм для провадження підприємницької діяльності»;
— Цивільного кодексу України.
1.6. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:
— договір особистого строкового сервітуту – договір укладений міською радою у особі міського голови, як розпорядника земель територіальної громади міста, на підставі рішення міської ради про надання дозволу щодо погодження технічної документації із складання плану особистого строкового сервітуту земельної ділянки на встановлення тимчасового торговельного павільйону, кіоску, тимчасової добудови вхідної групи, виставкових залів тощо.
— право земельного сервітуту — це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками).
— стаціонарна мала архітектурна форма — тимчасова одноповерхова споруда соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення для провадження підприємницької діяльності висотою не вище ніж 4 метри, що має по зовнішньому контуру площу близько 30 кв. метрів, виготовляється з полегшених конструкцій і встановлюється тимчасово без закладення фундаменту.
2. Порядок та умови надання земельних ділянок суб’єктам підприємницької діяльності – фізичним особам-підприємцям та юридичним особам, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності.
2.1. Суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні особи-підприємці та юридичні особи, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, які зацікавлені в одержанні земельної ділянки із земель державної власності (до проведення розмежування земель права державної та комунальної власності) для встановлення тимчасового торговельного павільйону, кіоску, тимчасової добудови вхідної групи, виставкових залів, тощо, подають такі документи:
— заяву на ім’я міського голови, в якій зазначаються бажані розміри та місце розташування земельної ділянки;
— копія паспорта;
— копія ідентифікаційного коду;
— ескізну пропозицію фасадів архітектурної форми;
— графічні матеріали виконані на топографічно-геодезичній основі масштабом М 1:500 з прив’язкою архітектурної форми до місцевості.
2.2. Заява з вищеперерахованими документами реєструється в загальному відділі та з питань контролю міської ради та передається до управління містобудування та архітектури Новоград-Волинської міської ради.
2.3. Управлінням містобудування та архітектури Н.-Волинської міської ради готується подання міській архітектурно-містобудівній раді, яка надає рекомендації, пропозиції замовнику у вигляді висновку щодо доопрацювання звернення або його погодження.
2.4. Управління містобудування та архітектури Новоград-Волинської міської ради, при позитивному висновку міської архітектурно-містобудівної ради щодо звернення суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи-підприємця та юридичної особи, готує проект рішення Новоград-Волинської міської ради щодо надання дозволу на попереднє погодження місця розташування тимчасової архітектурної форми та виготовлення технічної документації із складання плану особистого строкового сервітуту земельної ділянки.
2.5. В разі, коли до міської ради надходить дві або більше заяв про надання однієї земельної ділянки в тимчасове користування для провадження підприємницької діяльності, міською архітектурно-містобудівною радою проводиться конкурс на кращу ескізну пропозицію малої архітектурної форми при участі замовників, з метою визначення переможця конкурсу з оформленням протоколу. Пропозиції міської містобудівної ради розглядаються виконавчим комітетом міської ради, рішення якого виноситься на розгляд Новоград-Волинської міської ради для попереднього розташування малої архітектурної форми.
2.6. У разі прийняття з ініціативи міської ради рішення про виділення земельної ділянки для встановлення однієї або декількох груп тимчасових малих архітектурних форм проводиться конкурс на визначення претендентів з найкращою ескізною пропозицією малої архітектурної форми.
2.7. У разі неможливості встановлення тимчасової архітектурної форми уповноваженим органом міської ради готується проект рішення Новоград-Волинської міської ради щодо відмови в наданні дозволу на попереднє погодження місця розташування тимчасової архітектурної форми з наданням відповідного висновку.
2.8. На підставі рішення Новоград-Волинської міської ради про надання дозволу на попереднє погодження місця розташування тимчасової архітектурної форми та виготовлення технічної документації із складання плану особистого строкового сервітуту земельної ділянки заявник розробляє технічну документацію із складання плану особистого строкового сервітуту земельної ділянки для надання дозволу на розміщення малої архітектурної форми і укладання договору особистого строкового сервітуту відповідної земельної ділянки.
2.9. Розроблена технічна документація узгоджується з відділом Держкомзему у місті Новограді-Волинському в частині погодження кадастрового плану особистого строкового сервітуту земельної ділянки та погоджується у відповідності до чинного законодавства.
2.10. Управління містобудування та архітектури міської ради готує проект рішення Новоград-Волинської міської ради щодо затвердження технічної документації із складання плану особистого строкового сервітуту земельної ділянки та надання дозволу на розміщення малої архітектурної форми і укладання договору особистого строкового сервітуту.
2.11. У разі зміни власника малої архітектурної форми міська рада вносить зміни до рішення щодо розміщення малої архітектурної форми, управління містобудування та архітектури міської ради вносить інформацію про нового власника, у відповідності до даного Положення.
3. Відповідальність сторін та строк дії договору.
3.1. Дія договору особистого строкового сервітуту (далі — договір) підлягає припиненню у випадках:
а) поєднання в одній особі суб’єкта права договору, в інтересах якого він встановлений, та власника земельної ділянки;
б) відмови особи, в інтересах якої встановлено договір;
в) рішення суду про скасування договору;
г) закінчення терміну, на який було встановлено договір;
д) невикористання договору протягом трьох років;
е) порушення власником сервітуту умов користування сервітутом.
ж) припинення підстав його встановлення;
з) коли встановлення договору унеможливлює використання земельної ділянки, щодо якої встановлено сервітут, за її цільовим призначенням.
3.2. Договір не може бути предметом купівлі-продажу, застави та не може передаватися будь-яким способом особою, в інтересах якої цей сервітут встановлено, іншим фізичним та юридичним особам.
3.3. Договір укладається у письмовій формі строком на три роки між міською радою та суб’єктом підприємницької діяльності — фізичною особою-підприємцем або юридичною особою та реєструється в управлінні містобудування та архітектури міської ради в місячний термін, обов’язковим додатком до договору є кадастровий план з нанесенням меж сервітуту та акт винесення меж сервітуту в натурі.
3.4. Під час експлуатації малої архітектурної форми необхідно дотримуватися вимог забезпечення технологічної безпеки та упорядкування прилеглої території.
3.5. У разі, коли мала архітектурна форма перешкоджає проведенню реконструкції або ремонту інженерних мереж вулиці, дороги, будинків і споруд, вона переноситься на певний період в інше місце без припинення рішення про її розміщення.
3.6. Договір набирає чинності з моменту його підписання та нотаріального посвідчення і діє до повного виконання суб’єктом підприємницької діяльності – фізичною особою-підприємцем або юридичною особою своїх забовязань за цим договором.
3.7. Договір складено у двох примірниках, що мають силу оригіналу: по одному для кожної із сторін. Кожен примірник має однакову юридичну силу.
В.ФЕДОРЧУК, секретар міської ради