ПАСТКИ В «ПАВУТИНІ»

Інтернет нині впевнено оселився в багатьох домівках — від бізнесменів до селян. Користується цим благом цивілізації переважно молодь, а надто — діти. Хоча, як виявляється, комп’ютер не завжди є благом. Турбують суспільство побічні ефекти й негативні явища. Аж до того, що тепер серйозною проблемою стає безпека дітей в Інтернеті.
За статистикою, в світі понад 1,5 мільярда неповнонолітніх користуються віртуальною «павутиною», яка має свої темні, липкі закапелки: порносайти, сумнівні сайти знайомств тощо. І дитині дуже легко потрапити й заплутатися у цих пастках, зранити свою незагартовану душу. Насторожує той факт, що 35 відсотків дітей-користувачів Інтернету (вік — від 7 до 11 років) хоча б один раз та вже «заходили» на порносайти і з допомогою дорослих! А 58 відсотків — самостійно знаходили туди «дорогу». Майже 40 відсотків — регулярно відвідують такі сайти. Чи не кожного другого підлітка побачене там шокує, але, разом з тим, 23 відсотки юних інтернет-відвідувачів... хочуть розмістити своє фото на такому сайті, а 22 — вже це зробили! Коментарі, як кажуть, зайві.
— Батькам не радіти треба, коли їхні син чи донька сидять тихо за «компом» і не «вилазять» з Інтернету, а стривожитися: чим займається їхнє чадо, з ким «чатить-ся», кому шле електронні листи, — застерігає голова Житомирської міської дитячої громадської організації «Все робимо самі» Богдан Купчинський. — Адже, як свідчить дослідження, для 58 відсотків дітей зустрічі на таких сайтах закінчувалися зовсім невесело... Наше законодавство не передбачає суттєвого покарання за колекціонування, приміром, дитячої порнографії. Тож дехто з любителів Інтернет-«полунички» цим і користується. У Дніпродзержинську, наприклад, шестеро осіб організували дитячу порно-студію. Негідників викрили і засудили аж... до 2,5 року позбавлення волі. Батьки нині протестують проти такого м’якого, на їхню думку, покарання за скалічення дитячих душ.
Богданові Купчинському невипадково близька проблема безпеки дітей у всесвітній «павутині». Адже з початку липня його організація «Все робимо самі» спільно з Житомирською «Школою рівних можливостей» та при підтримці корпорації Мicrosoft в Україні розпочали спільний проект «Безпека дітей в Інтернеті на Житомирщині». Його мета — поширення інформації про безпеку, застереження юні від негативних явищ в Інтернеті. Перед початком упровадження проекту в дію тренери з числа житомирської молоді пройшли спеціальне навчання у Пущі-Водиці під Києвом і тепер у всеозброєнні одержаних знань розпочнуть проведення акцій у міських дворах, біля інтернет-клубів. Тут вони розповідатимуть дітям, як правильно поводитися, спілкуватися в Інтернеті, щоб не потрапити «на гачок» негативних сайтів. А з початком нового навчального року пройдуть тренінги для учнів у загальноосвітніх школах. У вересні в Житомирі відбудеться і всеукраїнська акція — спартакіада «Спорт — задля безпеки дітей в Інтернеті». В ній візьмуть участь юні спортсмени з усіх областей.
Організації, — учасники проекту, планують також звернутися з листом до обласної держадміністрації та міської ради Житомира з пропозицією створити певні контролюючі органи, які б працювали з батьками і стежили за дотриманням обмежень у сфері Інтернету для дітей, зокрема, щодо відвідування негативних сайтів. Ентузіасти впевнені, що спільні дії допоможуть поставити заслін віртуальному злу, яке отруює молоде покоління.