НАШI СВЯТI СПIВВIТЧИЗНИКИ

(НЕДІЛЯ 2-ГА ПІСЛЯ П’ЯТДЕСЯТНИЦІ)
Щоб вшанувати святих своїх співвітчизників, 6 червня присвячено пам’яті всіх святих, що в землі нашій просіяли. Це свято закликає нас шанувати своїх святих, наслідуючи їх віру, побожне життя і святість. Кожний день свята Церква звертається в молитві до сонму святих угодників Божих, і їх молитвами освячує наші душі.
Кожний день свята Церква, а разом з Нею і віруючі люди, шанують пам’ять святих угодників Божих. Робиться це для того, щоб ми зверталися до них з молитвою і, навчаючись їх чеснотам, освячувалися їх святістю.
Одразу ж після святої П’ятдесятниці, зіслання Святого Духа, коли Церква відмічає день свого народження, в першу неділю визначено святкувати пам’ять усіх святих, які від віку угодили Богу. Багато святих поіменно означені в нашому церковному календарі або святцях, але багато ще є святих, невідомих світові, потайних рабів Божих, відомих одному Богу.
Кожний день свята Церква звертається в молитві до сонму святих угодників Божих, і їх молитвами освячує наші душі. Не маючи можливості безпосередньо звернутися до високопоставленої людини, ми намагаємося знайти посередників, які допомогли б нам це зробити. Це дійсно благодать Божа, що ми маємо стільки святих у Церкві, що у кожного з нас є свій небесний покровитель, ім’я якого він носить, котрий молиться за своє чадо і направляє його до спасіння.
Молячись святим угодникам, ми повинні намагатися бути подібними на них у житті, а значить, і святості, яка приводить в обителі Отця Небесного. На зразках життя святих, котрі жили у різні часи, у різних званнях, у різних умовах і догодили Богові, свята Церква вчить нас, щоб ми турбувалися про свій душевний стан , щоб, думаючи про своє тіло, не забували своєї душі, покликаної до святості й вічного буття. Ні Церква, ні Христос, ні наша віра не вимагають від нас якихось надприродних або героїчних вчинків. Були часи, коли віруючим людям доводилось проливати кров і віддавати життя своє за Христа. Цього від нас Господь не вимагає. Ми щасливі, благополучні, ми маємо можливість вільно молитися, відверто сповідувати святу віру, удосконалюватися.
Тож будьмо вдячні Богу, дивному у святих Своїх, і в молитвах до святих угодників будемо просить для себе милості Божої, миру, чистоти й святості. Амінь.
Блаженніший Митрополит ВОЛОДИМИР