ЗАТОПИЛО МОСТИ ЧЕРЕЗ СЛУЧ

ЗАТОПИЛО МОСТИ ЧЕРЕЗ СЛУЧ

\"ЗАТОПИЛОРІВЕНЬ ВОДИ У РІЧЦІ ВИЩИЙ, АНІЖ ПІД ЧАС ВЕСНЯНОГО ПАВОДКА
Упродовж третьої декади травня дощів на Новоград-Волинщині випало вп’ятеро більше декадної норми — 89,2 мм при очікуваних показниках
18 мм, — повідомила начальник місцевої метеостанції Ганна Денеж. Найбільш дощовими видалися 28 і 31 травня. У ці дні за добу випадало 33,1 та 20,8 мм опадів відповідно.
Наслідком таких атмосферних явищ стало стрімке напов­нення річок водою. Всього за чотири доби, з 29 травня до 1 червня, Случ піднялася на 63 сантиметри. А станом на 3 червня, після того, як вище за течією було спущено дамбу, бо вода почала заливати виробничі приміщення заводу в Баранівці, рівень Случі близ Новограда сягнув 275 см. Для порівняння — зовсім недавно, 1 травня, ця величина була на позначці 138 см. А на піку весняної повені (24 березня), коли розтанув сніг і лід — 263 см. (За умовний «нуль» прийнято рівень Балтійського моря).
Звісно, до критичного рівня (420 см), коли річка розливається на заплаву, ще далеко. Але й так малоочікувана наприкінці весни-початку літа велика вода створила чимало проблем для жителів міста й району. У відділі з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації повідомили, що станом на 3 червня залито водою три мости через Случ. Дерев’яний міст, що поблизу села Вербівка, перебував під майже метровим шаром води, міст біля Курчиці — місцями занурений на глибину півметра й більше.
Ще одна потенційно критична точка району — міст у Малій Цвілі. 2 червня він ще діяв, а наступного дня — залило і його. Крім того, відбувається підтоплення присадибних ділянок та городів, особливо в селі Чижівка, — люди можуть залишитися без врожаю.
Тим не менше, у відділі з питань надзвичайних ситуацій РДА такі наслідки водопілля не класифікують як щось надзвичайне. «Має місце несприятлива побутова ситуація», — так охарактеризував те, що відбувається, начальник відділу Юрій Левченко. При цьому додав, що в нинішньому році, власне, як і в попередні, Кабінетом Міністрів не передбачено матеріальної компенсації, якщо від наслідків стихії постраждали городи.
Чиновники висловлювали припущення, що власникам садиб потрібно страхувати земельні ділянки, де вирощується городина. Але в місцевому відділенні Національної акціонерної страхової компанії «Оранта», в якій застрахували своє майно близько 46% жителів району та 30% новоград-волинців, відповіли, що під об’єкти страхування городи не підпадають.
«Застрахувати можна житлові будинки, господарські будівлі, рухоме майно, але не городи», — роз’яснила начальник відділу НАСК «Оранта» Лідія Прохорчук. До слова, місцеві страховики останніми днями фіксують наплив звернень громадян на відшкодування збитків. Таких уже близько тридцяти — блискавка та град пошкоджують будинки й прибудинкові споруди. А в мікрорайоні «Дружба» нещодавно під час негоди блискавка вбила корову. На щастя, для господарів, тварина була застрахована.
У місті під вплив підтоплень ризикують потрапити, якщо найближчими днями дощитиме, будинки в районі вулиці й провулків Войкова, провулків Тельмана (біля ринку «Урожай»), вулиць Пархоменка, Маяковського, Герцена, 3-го пров.Зарічного.
Але у відділі з питань надзвичайних ситуацій міської ради для жителів приватного сектора, якому загрожує підтоплення, обнадійливої інформації не дають. Спеціаліст відділу Віктор Захарченко повідомив, що за відсутності коштів відкачують воду тільки у підвалах багатоповерхових будинків — де є найбільша загроза пошкодження водою електрощитових та інших комунікацій. Зокрема, цими днями відпомповували воду з підвалу будинку, в якому розташована центральна аптека.
— На приватний сектор у міському бюджеті коштів не вистачає. Тим більше, що відкачувати воду — дорого, а це проблему не знімає. Піде дощ — вода знову збереться, — пояснив Віктор Петрович. Порадивши жителям приватних садиб власними силами впорядкувати дренажні мережі, що в багатьох випадках засмічені побутовими відходами.
У цьому році влада вже витратила близько 25 тисяч гривень: навесні були прочищені зливні мережі поблизу багатоповерхових будинків по вулиці Пушкіна, 6, 8, — нагадали у відділі з питань надзвичайних ситуацій. Нині, кажуть, за цими адресами проблем із підтопленням не виникає.
Для тих, чиїм будинкам загрожує велика вода, є деякою мірою оптимістичний прогноз. Місцеві синоптики отримали метеозведення, в якому Гідрометцентр передбачає 4-5 червня короткочасні дощі, а вже 6-7 червня мають минути без опадів.
До речі, найвищий рівень води у Случі (627 см) було зареєстровано 8 квітня 1996 року. Тоді річка вийшла з берегів і геть затопила навколишні левади. А найбіднішим на воду був 1936-ий рік. Рівень Случі тоді понизився до позначки всього 90 см. Для інформації: спостереження за погодою в Новограді-Волинському, щоправда з деякими перервами, ведуться з 1893 року.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА