МАЛЕНЬКИЙ КОЛОДЯЗЬ НАПУВАЄ ВЕЛИКИЙ ЗАВОД

МАЛЕНЬКИЙ КОЛОДЯЗЬ НАПУВАЄ ВЕЛИКИЙ ЗАВОД

\"МАЛЕНЬКИЙСтаренький колодязь, розташований по вулиці Пушкіна, між будинками 69 та 71, став основним джерелом питної води для колективу місцевого гіганта — заводу «Техна». Однак жителів сусідніх із криницею приватних будинків таке не тішить. Навпаки — одна з них, Ніна Іванівна, яка й зателефонувала до редакції «ЗІ», щоб поділитися проблемою, стверджує: постійні походи робітників «Техни» по воду порушують тишу в пізній час, та й колодязь поступово руйнується, бо «його часто б’ють відром».
«Беруть воду сусіди чи перехожі — хай собі беруть», — мовить жінка, щоб не подумали, що їй шкода води для подорожніх. Але ж робітники з заводу, за її словами, набирають баки, каністри… Словом, перевищують, так звані, межі гостинності. І таке протягом дня — не раз, і не двічі.
Збиралась Ніна Іванівна на зустріч із керівництвом «Техни», але, пригадує, до директора її не пустили: «Хтось вийшов на прохідну й відповів, що ми до вашого колодязя нікого не посилаємо».
На підприємстві кореспонденту «ЗІ» підтвердили — з питною водою у них дійсно складається проблема. «Хоча ми платимо Водоканалу щомісяця близько семи тисяч гривень за воду й стільки ж за скид стоків, воду з централізованої мережі використовуємо тільки як технічну», — розповів директор «Техни» Володимир Рибінський.
Власне, керівник і не заперечував, що питну воду для колективу (а це — близько 800 чоловік) підприємство переважно бере зі згаданого колодязя. Навіть штатним розписом передбачено, кому з працівників і коли дозволено приносити воду. Натомість, завод час від часу допомагає з ремонтом. «Полагодили верх для колодязя, купуємо відра, ланцюг», — запевнив директор підприємства.
Нещодавно проблема загострилася. Через аварію на водогоні «Техна» упродовж тижня зовсім залишилася без водопостачання. Технічну воду Водоканал завіз. А ось із питною… Підвищене навантаження знову припало на найближчий колодязь.
— Наразі ми займаємося вирішенням питання, як забезпечити працівників питною водою. Адже, якщо сусідні жителі вже жаліються пресі, то для них це — дійсно проблема. Плануємо підписати угоду з гуртовими постачальниками води, — зазначив Володимир Іванович.
Однак Ніна Іванівна, з якою кореспондент «ЗІ» одразу ж поділився отриманою від директора заводу інформацією, не вірить у такі наміри підприємства. «Скільки «Техна» працює? Вже, мабуть, років п’ять. Не бідне підприємство, а й досі не вирішило, як себе питною водою забезпечити. Це ж треба — відправляти робочих із возиками по сусідських колодязях?..», — дивується жінка.
* * *

Вже вкотре доводиться констатувати, що якісна питна вода для багатьох новоград-волинців — дефіцит. Вода з централізованої мережі періодично має рудий або зеленуватий відтінок. Крім того, через зношеність водогонів перебої у водопостачанні — доволі часте явище в житті міста. Альтернативних джерел, попри завіряння місцевої влади — мовляв, робота в цьому напрямку постійно ведеться, — катастрофічно недостатньо.
Пригадується, торік обіцяла влада, що у 2010-му буде завершено бювет питної води у дворі багатоповерхівок по вулиці Пушкіна. Давали 80% гарантії, що зроблять. А минуло півроку — ніякої активності немає. У благоустроєному «Лесиному джерелі» санстанція виявила перевищення вмісту нітратів. І це — тільки декілька прикладів загалом невтішної картини.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА