У НОВОГРАД — ЗА ДОСВІДОМ

У НОВОГРАД — ЗА ДОСВІДОМ

\"УЗавітала делегація високоповажних гостей на чолі із заступником міністра з питань житлово-комунального господарства України Олександром Мазурчаком, представниками міжнародних організацій та керівниками місцевих ОСББ. Саме на базі нашого міста 10 червня було проведено практичний семінар «Про шляхи вдосконалення діяльності об’єднань співвласників ­багатоквартирного житлового фонду». За підсумками роботи, учасники запропонували Уряду ряд практичних рекомендацій щодо вдосконалення чинного законодавства у сфері об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
Відкриваючи захід, Микола Петрович Боровець, міський голова Новограда-Волинського, зазначив: «Ми приклали титанічні зусилля, щоб знайти шляхи подолання пасивності громади. Переконаний, що реформування житлово-комунального сектору є життєвою необхідністю для більшості українських громад».
У ході семінару учасники поділилися досвідом успішного проведення реформи житлово-комунального господарства у Новограді-Волинському і представили п'ять кроків, які виконало місто:
1. Майже півроку місто проводило потужну інформаційну кампанію, починаючи з прес-конференцій та презентацій Програми впровадження моделі реформування умов утримання і обслуговування житлового фонду Новограда-Волинського. У місцевих друкованих засобах масової інформації, теленовинах неодноразово виходили інформаційні матеріали про створення, кращий досвід та переваги ОСББ. Ініціативні групи працювали з мешканцями міста: розповсюджували агітаційні листівки, методичні рекомендації та тематичні плакати.
2. Організували роботу інформаційно-консультативного центру з числа фахівців відділу житлово-комунального господарства, відділу інформації та зв’язків з громадськістю, досвідчених керівників ОСББ. Був придбаний та розповсюджений серед ініціативних груп, керівників ОСББ практичний посібник «Створення ОСББ». На додачу до так званої «інформаційної атаки» з керівниками та членами ОСББ систематично проводилися навчання, тренінги, конференції. Керівники об’єднань брали участь у виїзних семінарах.
3. Для координації дій та надання практичної допомоги керівникам ОСББ було видано розпорядження про закріплення посадових осіб виконавчих органів міської ради за конкретними комунальними підприємствами та створеними ОСББ. До справи було долучено впливових виконавців: до їх слів, завдяки їхньому авторитету, потрібно було прислухатися. Це підвищило рейтинг кампанії. За відсутності розпорядження заходи «затягнулися» б у часі і невідомо, чи взагалі були б позитивні результати.
4. Фахівцями управління житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради, юристами розроблено та удосконалено в процесі роботи об’єднань типовий Статут для ОСББ та Асоціації ОСББ.
5. Дозволивши людям самоорганізуватися для обслуговування власного житла, міська влада не залишила їх напризволяще. ОСББ отримали фінансову підтримку (22000-30000 грн.) для початку функціонування — на придбання оргтехніки, сантехнічних, інших інструментів та витратних матеріалів. У 2008 році з міського бюджету для проведення капітального ремонту житлових будинків було виділено і освоєно 450,0 тис. грн.
Кошти виділялись за умови дольової участі балансоутримувача житлових будинків (не менше 30%). Також були освоєні кошти державної субвенції в сумі 2046,41 тис. грн., за які проведено капітальний ремонт покрівель 21 житлового будинку.
У ході практичного семінару було зроблено ряд важливих висновків, про які того дня говорилося на прес-конференції. Зокрема Олександр Мазурчак зауважив:
— Я займаюся питаннями реформи житлової політики в міністерстві. І як пріоритет номер один визнано створення по всій Україні ОСББ. Мені дуже цікавий досвід Новограда-Волинського в цьому питанні. Маю сказати, що в Україні є три унікальних міста, що мають сьогодні найбільші досягнення в цьому питанні. Серед них — Новоград-Волинський, де в ОСББ вже увійшло понад 90% багатоквартирного житлового фонду. Тому досвід, який започаткований тут, а саме — входження кількох будинків в одне ОСББ, — є для нас дуже цікавий. Я приїхав спеціально для того, щоб подивитися і переконатися в ефективності саме цієї роботи. Тому зараз я ставитиму питання перед міністром і будемо вносити зміни в діюче законодавство задля того, щоб цей досвід розповсюджувати по всій Україні. Бо тут є ряд переваг, у яких переконався особисто. Для мене було дуже важливо зустрітися з керівниками ОСББ, заслухати, які стоять проблеми перед ними, яка саме підтримка від міністерства їм потрібна на даний час. Тож, звіривши наші годинники з керівниками ОСББ міста і області, ми бачимо, що знаходимося на правильному шляху і далі вже на цьому шляху можемо прискорюватися.
— Відомо, що ОСББ потребують фінансування і з боку держави. Чи знайдуться в державному бюджеті такі кошти?
— Можу сказати, що цього року, не дивлячись на кризу в державі, Уряд передбачив фінансування, вперше за останні роки, саме на проведення ремонтних робіт ОСББ — 110 мільйонів гривень. 90 мільйонів — на ремонти ліфтів і установлення побудинкових лічильників обліку тепла і поквартирного обліку води. Тож, разом сума складає 300 мільйонів, яка піде на ОСББ. Є багато інших програм щодо води і тепла, де передбачено всього
1 мільярд 100 мільйонів фінансування цих програм з державного бюджету.
— Що, на ваш погляд, є найбільш непростим на етапі створення ОСББ?
— Найбільшою проблемою є ментальність наших людей. На жаль, відсутність, в більшості випадків, усвідомлення того, що, приватизувавши квартиру, ми стаємо співвласниками всього будинку. От, мовляв, зробив у себе в квартирі євроремонт, а все інше — дах у будинку, фасад, прибудинкова територія, під’їзди — це не моя справа. От якраз усвідомлення того, що всі ми є співвласниками цього будинку і всі однаково відповідаємо за його стан — перший крок до успіху становлення і розвитку ОСББ.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА