ЄВРОКЛУБИ КРАЇНИ У ГОСТІ ДО НАС

ЄВРОКЛУБИ КРАЇНИ У ГОСТІ ДО НАС

\"ЄВРОКЛУБИ17 липня у нашому місті, в рамках проекту «Підтримка мережі євроклубів України у 2010 році», відбувся одноденний регіональний тренінг «Спілкування заради розвитку».
Вказаний проект його організатори, а це: Всеукраїнська радіостанція «Наше Радіо» (http://nasheradio.ua/) та громадська організація «Євроклуб «Право і Захист» (http://hreuc.com/) за фінансовою підтримкою Представництва Європейського Союзу в Україні, спрямовують на поліпшення організації та підтримку комунікації між вітчизняними Євроклубами, надання методологічної та організаційної підтримки вже існуючим та новоствореним Євроклубам у ефективному здійсненні їх діяльності.
Всього до участі у проектних заходах протягом року запрошено представників від 50 проєвропейських молодіжних організацій (шкільних та студентських) з різних регіонів України. Відбір учасників здійснювався на конкурсних засадах шляхом розгляду заявок експертною комісією. Ініціатори проекту залучили до участі у всіх його заходах і Асоціацію європейських клубів міста Новограда-Волинського.
Згідно з планом реалізації проекту, заплановано проведення 5 регіональних тренінгів: у Херсоні, Донецьку, Черкасах, Львові. 5-у навчальну зустріч, враховуючи досвід роботи новоград-волинців, організатори проекту запропонували провести у нашому місті. В кожному семінарі братимуть участь представники євроклубів із відповідних 5 регіонів України — північного, південного, східного, центрального та західного. А ще Новоград-Волинський став першим містом, де проводився подібний тренінг.
Організатори проекту запросили в наше місто представників євроклубів з міст Києва, Рівного, Сум, Житомира, Бердичева та, звичайно, Новограда-Волинського. Всі вони завчасно отримали домашнє завдання: розробити концепцію проектів з проєвропейської діяльності.
Тренерами з питань проектної діяльності євроклубів стали представники НГО «Євроклуб «Право і Захист» (м.Київ) та запрошені експерти.
Відкриваючи тренінг, Б.Бабаджанян, менеджер проекту, підкреслив значення досвіду новоград-волинських євроклубів з проєвропейської освіти. З питання організації співпраці органів влади з європейськими клубами виступила начальник управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради О.В.Ільяхова. Ольга Володимирівна презентувала гостям нашого міста сувеніри з символікою міста Новограда-Волинського, виготовленими учнями наших шкіл. Голова Асоціації євроклубів Новограда-Волинського, П.К.Ліневич, у своєму виступі звернув увагу учасників на велику кількість інформаційних видань, підготовлених з досвіду роботи ШЄКів та надання нашим євроклубам постійної інформаційної підтримки Представництвом Європейського Союзу. В приміщенні ІМЦ, де відбувався тренінг, була організована виставка вказаних матеріалів.
Гарною прикрасою тренінгу стало музичне вітання учасникам семінару С.В.Іванченко, опікуна ШЄКу НВК.
У робочій частині тренінгу представники п’яти євроклубів презентували концепції власних проектів. Особливістю презентацій було те, що презентації власної діяльності у напрямку проєвропейської освіти здійснювали учні, а не вчителі. Після кожного представлення відбулося зацікавлене обговорення та дискусія з реальності та актуальності проектів. Експерти – досвідченні фахівці з проектної діяльності — створили справжній іспит для молодих євроклубовців, з яким представники шкільних євроклубів нашого міста — Лідєньов В. (ЗОШ №5), Щербатюк О., Іщук А. (НВК), Цибульська Я. (ЗОШ №3) — дуже добре справилися.
Організацію співпраці європейських клубів з ЗМІ висвітлила Тетяна Печончик, кандидат філологічних наук, координатор спецпроектів інформаційного агентства ЦНІАН, керівник РR-віддлу медіа-холдінгу «Главред-Медіа». Інформація з підготовки та поширення прес-анансів, прес-релізів з власної діяльності була докладною й дуже цікавою, корисною для євроклубовців.
На наступному етапі відбулося навчання учасників тренінгу користуванню UESNet. У залі інформаційно-методичного центру був організований доступ до мережі Інтернет та на великому екрані була продемонстрована схема роботи інтерактивної платформи UESNet. Інтерактивна платформа «Українська спільнота євроклубів» (http://uesnet.org/) дозволяє контактувати, обмінюватись ідеями, досвідом і просто спілкуватися з однодумцями (євроклубами) з кожного куточка України. Учасники семінару обговорили можливості та шляхи її удосконалення.
Безумовно, тренінг надав можливість його учасникам отримати нові знання та навички, необхідних для підготовки якісних проектів, обмінятися досвідом роботи євроклубів північного регіону нашої країни, об’єднатися однодумцям навколо нових творчих ідей заради подальшого розвитку євроклубівського руху.
Павло ЛІНЕВИЧ, завідувач ІМЦ, голова Асоціації європейських клубів міста Новограда-Волинського