ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «БУЛО Б ДИВНО, ЯКБИ МИ НЕ ПІДТРИМАЛИ ОДНОПАРТІЙЦЯ»

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «БУЛО Б ДИВНО, ЯКБИ МИ НЕ ПІДТРИМАЛИ ОДНОПАРТІЙЦЯ»

\"ВОЛОДИМИР«Я певний період не хотів сюди приїжджати», — такими словами голова Верховної Ради України Володимир Литвин розпочав свій виступ перед міськими й районними однопартійцями на зустрічі, що відбулася минулої суботи, 28 серпня, у актовій залі Новоград-Волинського Держлісмисгоспу.
«Якщо ти робиш, — чому не отримуєш підтримки?», — звертався Володимир Литвин до присутніх у залі, маючи на увазі результати попередніх виборів, на яких лідер Народної Партії, вочевидь, розраховував на більшу кількість голосів земляків.
«Якби проголосували хоча б батьки й родичі тих, кому я допоміг вивчитися чи праце­влаштуватися… Але роблять чомусь навпаки… Я можу взагалі на роботу не ходити. Мені платитимуть вже за те, що я академік. Але я хочу, щоб поліщуки не були затоптані», — апелював до присутніх Володимир Михайлович.
Голова Верховної Ради запевнив, що у нього є чіткі домовленості з Президентом про співпрацю. Але для цього потрібно, щоб і в місцевих радах сформувалися такі ж більшості, як нині створено у Верховній Раді, — переконаний Литвин.
«Ми повинні мати більшість, щоб проводити роботу і приймати рішення, котрі потрібні країні», — наголосив голова Верховної Ради. Разом із тим на своїй малій батьківщині Володимир Литвин розраховує на перемогу очолюваної ним партії: «Треба зробити, щоб була така розстановка сил: Народна партія, Партія регіонів, комуністи».
Розмова з партійцями напередодні старту виборчої кампанії була доволі жорстокою. «Я вже в такому віці, що можу собі дозволити говорити прямо», — зауважив Литвин. «На моєму горбі більше в рай ніхто не проїде. Якщо не спрацюють, — 3 листопада буде тотальне звільнення з роботи. Хто продемонструє, що він повія, — повією й стане», — попередив місцевих активістів партії Володимир Михайлович.
У ході виступу Володимир Литвин підтвердив те, про що вже тривалий час точаться розмови серед городян, — Володимир Іванович Загривий, екс-перший заступник голови Житомирської облдержадміністрації та колишній міський голова Новограда-Волинського, буде висунутий кандидатом у мери від Народної Партії.
Як відомо, нині діючий міський голова Микола Боровець на прес-конференції раніше повідомив, що знову балотуватиметься на посаду мера, причому, — від Партії регіонів. Володимир Загривий — від Народної Партії, нинішнього союзника регіоналів. На запитання, прокоментувати таке суперництво не тільки з погляду персоналій, а й із точки зору партій, які нині декларують працю пліч-о-пліч, Литвин відповів дипломатично: «Було б дивно, якби ми не підтримали свого партійця».
Щодо інших важливих питань, на яких акцентував увагу голова Верховної Ради, — новий Податковий кодекс. «З початком сесії ми повернемося до Податкового кодексу. Ми вже знаємо, що треба поправити. Кодекс повинен бути підйомним для тих, хто платить податки і захищати тих, хто платить податки», — переконливо, але не вдаючись у деталі, відзначив Володимир Литвин. Поряд із цим спікер зауважив, що Податковий кодекс навряд чи вдасться прийняти до завершення виборчої кампанії.
Стрибок ціни на газ для населення, а відтак — зростання тарифу на опалення з початком опалювального сезону — ще одне питання, яке прокоментував голова Верховної Ради. «Зростання тарифів компенсується субсидіями. Це — проблема держави. Пенсіонери й інші непрацездатні громадяни сплачуватимуть не більше 10%, працюючі — не більше 15% свого місячного доходу. Про це треба наголошувати й постійно вести роз’яснювальну роботу серед населення, бо на сьогодні тільки 200 тисяч громадян по всій країні звернулися за субсидіями», — нагадав Литвин.
Однак під кінець зустрічі вектор спілкування знову повернувся у бік великої політики. Говорячи про зміни до Закону про вибори, відповідно до яких можуть бути не допущені до виборчих перегонів партії, що зареєстровані менше року, Володимир Литвин озвучив деякі суми, що «крутяться» під час виборчих кампаній.
«Партії купують за ціною від 500 тисяч доларів. Один «біг-борд» дорівнює місячній пенсії одного невеликого українського села. Сьогодні ніхто свої гроші на вибори не тратить. Їх потім треба буде повернути», — доволі багатозначно зауважив Литвин. При цьому повідомив ще одну цікаву новину — можливо, у березні наступного року в Україні пройдуть позачергові вибори до Верховної Ради. За словами спікера парламенту, все залежатиме від того, як піде конституційний процес.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА