НОВІ ДОРОЖНІ ЗНАКИ — ДО НИХ ЗВИКАТИ ВОДІЯМ

Останнім часом на вулицях міста з’явилися нові знаки дорожнього руху. Це, відповідно, викликало певне невдоволення водіїв, адже їм важко одразу пристосуватися до нововведень. Як наслідок неуважності — почастішали і покарання з боку співробітників ДАІ. Ситуацію коментує начальник житлово-комунального відділу міської ради Володимир МИСІН:
— Як впорядковуються дорожніми знаками вулиці міста?
— У червні поточного року виконавчим комітетом міської ради було розглянуте питання «Про хід виконання заходів дорожнього руху та його безпеки на 2008-2012 рік», і на виконання цієї Програми було поставлено ряд завдань. Зокрема, у зв’язку з багаточисельними скаргами мешканців мікрорайону «Морське» і на звернення депутатів міської ради з цього ж питання було вирішено впорядкувати рух у мікрорайоні. Адже там є два навчальних заклади, а вулиця Ушакова від вулиці Левченка і до перехрестя на виїзді біля магазину «Юлія», — дуже вузька, звивиста, там немає тротуарів і дуже велика небезпека для пішоходів, для дітей, насамперед, і для водіїв — якщо дві великі машини йдуть, то там немає де розвернутися. Через те було прийняте рішення на цьому відрізку зробити односторонній рух. Тобто, заїжджати можна з боку вулиці Левченка — Івана Франка, а з боку магазину «Юлія» в’їзд заборонений. На цьому проміжку — тільки односторонній рух. Головна дорога тепер іде тільки в районі «Юлії» (там є відповідний знак). Головна дорога іде від Гоголя по тому провулку, що ми торік заасфальтували, до перехрестя і повертає по Ушакова до вулиці Єрьоменка, а вже далі там до вокзалу — такий напрямок головної дороги. В’їзд зі сторони «Юлії» в бік Ушакова до податкової категорично заборонено. Через те звертаюся до всіх водіїв — бути уважними і обережними. Ми, звичайно, будемо клопотати перед керівництвом ДАІ, щоб хоча би місяць не штрафували, а дали можливість водіям звикнути до нових знаків.
Також цим же рішенням було встановлено додаткові знаки по межах зупинки в районі від кінотеатра Щорса до пам’ятника Лесі Українці. Там також пропонувалося зробити односторонній рух. У зв’язку з тим, що там багато магазинів, офісів, різних організацій і з обох сторін багато машин, а якщо багато транспорту, то вже є проблема розминутися двом зустрічним авто. Через те було рішення не робити односторонній рух, а поки тимчасово, експериментальний варіант, просто обмежити з одного боку зупинку з боку кінотеатра Щорса і заодно обмежити зупинку біля пам’ятника Лесі Українці. Адже памятник Лесі Українці — це певна святиня нашого міста, і робити перед ним постійну стоянку автомобілів недоцільно. Принаймні, для гостей міста це має дуже неприємний вигляд, тим більше, що в тому мікрорайоні вистачає місць для стоянки. Через те і були поставлені відповідні знаки. Знайшлися негідники, які один з них вже витягли і вкрали. Але ми це питання впорядкуємо, бо шанувати потрібно наші символи і відповідно до всіх цих речей ставитися.
— Ваша думка, стосовно ситуації на перехресті поряд з промислово-економічним технікумом?
— Тут справді складне перехрестя... Була проблема і з приводу знаків «Стоп», але, на жаль, я не знаю, чим керувалися працівники ДАІ, котрі визначали — які там необхідні знаки. Але, зрештою, ми знайшли з ними порозуміння і виставили так, щоб вони були в одному ряду, аби двічі людям не довелося зупинятися. З приводу знаку «Рух тільки прямо» нам не вдалося знайти порозуміння. Хоча, у ДАІ нещодавно змінилося керівництво, і я сподіваюся, що ми це взаєморозуміння знайдемо. Але, якщо ми самі знімемо ці знаки, то ДАІ нас буде штрафувати. Погоджуюся, що цей знак там абсолютно безглуздий, складається враження — це тільки привід для того, щоб ДАІ почало штрафувати.
— Стан дорожнього покриття постійно викликає обурення у власників транспортних засобів...
— На жаль, у цьому році коштів на ремонт доріг виділено значно менше. Принаймні, я тут три роки вже працюю, а найбільше коштів виділялося перед 750-річчям міста. В цьому році дуже мало — лише 1 мільйон гривень — виділено на дороги, і з них — 100 тисяч пішло на зимове утримання доріг, і ще знаки частково потрібно було робити, і відновлення дорожної розмітки (а це 30 і 50 тисяч, і це дуже мало, бо потрібно було ще приблизно стільки ж). І з цих виділених, вже практично всі кошти освоєні. Доасфальтували ми в цьому році вулицю Олени Пчілки, бо минулого року на завершення цих робіт не вистачило коштів. Зробили майже на 400 тисяч ямковий ремонт. Ви знаєте, що вул. Шевченка, район Герцена і Дружби, Лесі Українки, Радянська, Пушкіна, Чехова — були дуже у ямках. Багато зробили. Але все ще не вистачає коштів на вулицю Урицького, де ми вже кілька років обіцяємо зробити ямковий ремонт — там люди перекопали вулицю, коли вели газ, і ми обіцяли надати їм допомогу. У першу чергу ми робили ремонт на тих дорогах, де йдуть маршрутні транспортні засоби, бо це є безпека пасажирів.
Трохи недороблено у нас ямковий ремонт на вулиці Вокзальній, на вулиці Лубчицькій — не вистачило коштів. На Котляревського у нас проблема — там біда в іншому, там ледве не щороку робимо ремонт, але там треба перекладати зливовий колектор, він повністю прогнив, просідає, і плюс — плавуни. А щоб перекласти зливневий колектор, потрібні великі кошти — більше мільйона, і поки таких грошей в бюджеті немає.
— Вулиця Коростенська — кому належить цей шматок дороги і хто буде його робити взагалі?
— На жаль, поки що не знайшли спільної мови з районною владою, щоб спільними зусиллями його зремонтувати. Декілька великих ям ми нещодавно заасфальтували, а на всю дорогу там великі кошти потрібні, і поки що ми працюємо в цьому напрямку, надіємося знайти спільну мову з районною владою. І спільними зусиллями, може, все ж таки відремонтуємо.
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ