1 ГРУДНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ

У цей день світова громадськість висловлює підтримку мільйонам людей в усьому світі, котрі живуть з ВІЛ/СНІДом. Це день, коли ми повинні нагадати собі, що щодня на планеті інфікується 15-16 тисяч осіб, що кожні 10 секунд від цього захворювання помирає 1 людина і кожні 14 секунд одна дитина у світі стає сиротою внаслідок ВІЛ/СНІДу.
Минуло лише 29 років з того дня, як у світі був зареєстрований перший випадок захворювання на СНІД, але масштаби поширення хвороби сьогодні вражають. Кількість померлих за цей час перевищила 25 мільйонів.
Сьогодні за темпами поширення цієї патології наша держава посідає одне з перших місць в Європі. В Україні станом на 01.10.2010 року офіційно зареєстровано 176370 ВІЛ-інфікованих громадян України (1987-2010 рр. реєстрації). Захворіло на СНІД 35162 чоловік, з них — 958 дітей. Померло від СНІДу 19766 дорослих та 284 дитини.
Високий рівень поширення ВІЛ-інфекції — у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Одеській областях, АР Крим, Севастополі та Києві. Житомирська область відноситься до регіонів із середніми темпами поширення ВІЛ-інфекції.
За період з 1995 р. по 01.11.2010 р.­
по області зареєстровано — 2740 ВІЛ-інфікованих. Захворіло на СНІД 639 чоловік та померло від СНІДу за цей період 354 чоловіки.
У місті Новограді-Волинському та районі зареєстровано 307 ВІЛ-інфікованих (1995-1.11.2010 роки реєстрації), захворіло на СНІД 94 чоловіки, померло від СНІДу — 61 чоловік.
Переважну більшість ВІЛ-інфікованих складають люди віком від 20 до 40 років, щороку відмічається збільшення кількості ВІЛ-інфікованих жінок репродуктивного віку та дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями.
В Україні, то можна виділити три «хвилі» поширення ВІЛ-інфекції. Перша — серед споживачів ін’єкційних наркотиків. Друга хвиля сформувалася за рахунок інфікування статевим шляхом при незахищених статевих стосунках. Третя хвиля стала наслідком двох перших і стосується поширення ВІЛ-інфекції серед дітей, народжених інфікованими матерями.
Незважаючи на те, що всі ми живемо у суспільстві, невід’ємною реальністю якого стала епідемія ВІЛ/СНІДу, переважна більшість населення схильна до помилкового судження, що ці проблеми їх жодним чином не стосуються. За даними Українського центру СНІДу, менше 4% людей добровільно приходять тестуватися на ВІЛ (якщо не рахувати вагітних та хворих, котрі тестуються за згодою в обов’язковому порядку) і знають про свій ВІЛ-статус. А тому, як свідчить статистика, менше 28% (кожен четвертий) з ВІЛ-інфікованих протестований та інформований про свій позитивний статус. Тобто тривалий час людина може не знати про свою хворобу та інфікувати інших.
Дізнатися, чи є інфекція в організмі, можна лише на основі спеціального аналізу крові — тестування на ВІЛ. При позитивному результаті людина може вчасно почати специфічне лікування ВІЛ-інфекції, яке якісно покращує та продовжує її життя та переводить раніше смертельну хворобу в хронічне захворювання. Крім того, чим раніше вона дізнається про свій ВІЛ-позитивний статус, тим більше ймовірності, що зможе захистити інших від інфікування.
При негативному результаті антитіла до ВІЛ у крові не визначаються. Це означає, що інфікування вірусом імунодефіциту не відбулося. Людина може спокійно планувати створення сім’ї, народження здорових, відносно ВІЛ, дітей, планувати свою подальшу сексуальну поведінку тощо.
Сьогодні в місті працює кабінет анонімного обстеження на ВІЛ-інфекцію, розташований на першому поверсі інфекційного корпусу. Згідно з законом, відомості про результати медичного огляду, наявність чи відсутність ВІЛ-інфекції в особи, котра пройшла тестування, є конфіденційними та становлять лікарську таємницю.
Прохання до зацікавлених осіб звертатися за додатковою інформацією в кабінет анонімного обстеження на ВІЛ за телефоном: 2-07-59.
І.М.ДІДИК, лікар-інфекціоніст