МУЗИЧНУ ШКОЛУ В БАНЮ НЕ ПОСЛАЛИ

МУЗИЧНУ ШКОЛУ В БАНЮ НЕ ПОСЛАЛИ

«ПОЛІССЯ» МОЖЕ СТАТИ ТИМЧАСОВИМ ПРИТУЛКОМ ДЛЯ МУЗИКАНТІВ
Чомусь так сталося, що у нашому місті естетичний смак у дітях нерідко виховують у спотворених будівлях. У репетиційних залах Палацу культури, де займаються хореографічні ансамблі, — протікає дах і сиріють стіни, колектив художньої школи вже двадцять років (!) із мольбертами скитається по орендаторах, а стареньке приміщення для шкільної молоді лише у лапках може претендувати на голосну назву «Палац». Останніми роками до цього списку, як не прикро, додалася музична школа.
Нагадаємо, ще 2008-го спеціальна комісія зробила висновок про аварійність одного з її приміщень — через грунтові води і невиконані технічні вимоги при будівництві фундаменту стіни приміщення-«самостроя» стали роз’їжджатися у різні боки. У 2010-му з міського бюджету нарешті виділили 25 тисяч на ремонт аварійного крила, стіни скріпили металевими стяжками. Втім «свіжі» тріщини під шпалерами засвідчили — процес руйнування незворотній. Тож спеціалісти визнали: далі ремонтувати приміщення недоцільно. І тут постало логічне питання: а де ж вчитимуться 500 учнів музичної школи?
Попередня влада робила спроби вирішити це питання — незавершене приміщення банно-прального комбінату, що на розі вулиць Левченка-Франка, віддали під школу мистецтв. Про створення цього закладу у нас говорять давно, але безрезультатно... На цьому усе й завершилося, бо коштів на добудову і переобладнання не знайшлося.
З приходом нового місцевого керівництва почалися розмови, що, мовляв, на приміщення комбінату у влади тепер інші плани, що на місці старої музичної школи будуватимуть нову, а учням та вчителям доведеться роками кочувати по чужих школах. Ці чутки, зрозуміло, занепокоїли як вчителів, так і батьків. У середу, 14 грудня, у музичній школі відбулися збори, де представники влади відповіли на запитання присутніх.
— Цією проблемою ми займаємося і обов’язково її вирішимо, адже йдеться про дітей, — одразу заспокоїв присутніх перший заступник міського голови Микола Усенко. — Оскільки я маю надію, що незабаром моя онука також стане ученицею вашої школи, вважайте, що переслідую при вирішенні питання і власні інтереси. Ніхто не скасовував рішення попередніх депутатів про передачу банно-прального комбінату під школу мистецтв. Хоча ми кардинально не згодні з тим, що такий заклад має бути створений у... лазні. Це приміщення пристосоване зовсім для іншого (там стоять баки і кімнати обкладені плиткою), будувалося воно колись за державні «чорнобильські» кошти. Самі розумієте, сьогодні ніхто не дасть нам кошти з бюджету ані на добудову, ані на перепрофілювання комбінату. Ми зобов’язані всебічно розвивати інфраструктуру міста — мати сучасну лазню з оздоровчим комплексом і нормальну музичну і художні школи, причому, створювати одне за рахунок ліквідації іншого.
У нас є декілька пропозицій: тимчасово розмістити музичну школу в територіальному центрі (одноповерхове приміщення навпроти музичної школи), або в готелі «Полісся», — продовжив Микола Григорович. — Там достатня кількість кімнат, які не потрібно переобладнувати. Треба реконструювати систему опалення, бо для обігрівання готелю користувалися електроприладами. Зауважу, що проект для робіт з газифікації вже готовий. Якщо ви погодитеся на цю пропозицію, то вона буде винесена на затвердження міськвиконкому і незабаром діти матимуть місце для занять, до того ж — зовсім поруч із колишньою школою.
На місці нинішньої школи з часом таки планують побудувати нову — ця інформація підтвердилася. Чи матиме проект долю нещасливого «довгобуду» — школи №8, — невідомо. Втім завідуюча відділом культури Людмила Гамма переконана, що починати будівництво все одно варто, бо у школі мистецтв є реальна потреба. Якою саме буде новобудова і скільки коштуватиме, — стане відомо після спільної роботи фахівців, влади і колективу над проектом. За сміливими очікуваннями планується, що заклад матиме на другому поверсі мансарду для занять художньої школи та актову залу.
Окрім цього, влада планує продати банно-пральний комбінат з аукціону зі збереженням профілю, а отримані кошти (приблизна ціна — 1,5 мільйони) спрямувати на початок будівництва. Схоже, обійтися без грошей «зверху» (йдеться про допомогу нашого земляка, Голови Верховної ради Володимира Литвина) — не реально, але просити на школу мистецтв — це, однозначно, не просити на лазню.... Завершити будівництво сподіваються за час чотирирічної каденції нинішньої влади.
Колектив музичної школи та батьки погодилися на заняття у приміщенні сусіднього готелю — після того, як там буде виконано низку підготовчих робіт.
На сесії міської ради 16 грудня прийнято рішення замовити проектно-кошторисну документацію на комлексну реконструкцію нинішнього приміщення музичної школи з добудовою, і створення на її базі школи мистецтв.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА