А ДО НАС МИКОЛАЙ ЗАВІТАВ

А ДО НАС МИКОЛАЙ ЗАВІТАВ

\"АЯк ви думаєте, з якого віку люди перестають вірити в чудо? Впевнена, що більшість скаже: з підліткового. І ось, щоб продовжити той неповторний час віри, що чудеса все-таки існують, у НВК «Гімназія імені Лесі Українки — школа І ступеня» щорічно відбувається велике свято, метою якого є переконати малих і великих мешканців країни Школярії, що і в нашому повсякденному житті можливі чудові перетворення.
Кожного року вибирається девіз, якому підпорядковуються заходи, що проходять у рамках Дня Святого Миколая. Цього року такими словами стали: «Миколай — друга людина на землі після Бога». Клопіткою була праця всього колективу учнів, батьків і вчителів задля того, щоб свято не було схожим на попередні, і в цей день у всіх був піднесений настрій, бо тільки позитивно налаштована людина здатна успішно навчатися і жити. Інтрига інтригою, але коли двері школи відчинилися зранку у п’ятницю (17 грудня), то всі присутні були приємно здивовані побаченим.
У фойє для учнів початкової школи стояло символічне «Дерево мрій», на якому вони могли розмістити цікаві поробки з надписами гарних побажань собі, рідним, учителям, озвучити свої мрії, зробити замовлення на подарунки Святому. То не біда, що їх побажання читали і дорослі, батьки, котрі потім спробували виконати роль Миколая і принести під подушку подарунок, — це спрацювало: ми підтримали у дітей силу мрії, а батькам допомогли її здійснити.
Поряд розташували велику виставку «Янголятко крильцями тріпоче, Святого Миколая в гості кличе». Для неї учні 5-11-х класів зібрали біля 200 експонатів янголів, тому що саме з янголами асоціюється його прихід. Виставка була незвичайна вже хоча б тому, що не вдалося знайти дві однакові статуетки, а це свідчить про хороший естетичний смак дітей, дехто навіть висловлював думку, що ці янголята схожі чимось на дітей, котрі їх принесли.
А трошки далі проходила благодійна акція «Ми теж Миколайчики». Збирали солодощі, канцелярські приладдя, іграшки, подарунки для дітей школи-інтернату. Цього року учні та батьки НВК принесли рекордну кількість дарунків, бо впевнені в тому, що добро повертається сторицею, і підтвердили істину : радіє не лише той, хто отримує, а й той, хто обдаровує. Тим більше, такі акції є традиційними, а не одноразовими.
Незвичайне захоплення викликав проект класних керівників 5-Б та 6-Б класів. Це географічна карта з ілюстраціями Миколая та подарунками від нього під назвою «Миколай крокує планетою Земля», що дала можливість прослідкувати шлях чудотворця від одного полюса до іншого, ознайомила з його іменами, які він змінює, крокуючи світом, та побачити зображення подарунків, що є традиційними для різних країн світу.
А ще можна було посміхнутись, переглядаючи незвичайну виставку аплікацій та малюнків «А я дивний Сніговик!».
Протягом шкільного дня у НВК працювали посланці Святого Миколая, котрі надавали можливість дорослим і дітям дізнатись, яким буде рік 2011, і одним із перших, кому було озвучено майбутнє, стали учасники міського семінару-практикуму заступників директорів з виховної роботи. Вони отримали змогу не тільки знайти свого янгола на «Дереві мрій», а й побувати учасниками «Інформаційного експресу», яким керували учні 6-А класу. А найпершу зупинку вони зробили для учнів 10-А та 5-В класів і в цікавій формі розказали історію виникнення цього свята.
Звичайно, що закінчився цей день театралізованим святом «Отче Миколаю, до нашої школи завітай!», що відбувалося в актовій залі. Кожного року за новим сценарієм його готує педагог-організатор разом із керівниками гуртків та учнями НВК.
Ми раді були вітати наших добрих знайомих — колектив­ ­«Ордана» та Іванюка М.О., дідуся нашого учня. Не обійшлося і без подарунків, які отримали і артисти, і учні 1-5-х класів. Незабув Миколай і про наймолодших — вихованців садочка.
Учасники семінару-практикуму продовжили свою роботу у методичному кабінеті, а учні і вчителі НВК закінчили цей день годинами спілкування.
І хоч би якою не була погода у цей день, якими б нестабільними були політичні вітри, але ніхто не повинен позбавити дітей віри у те, що добро можливе, бо віра у мрію — то наше майбутнє.
Я щиро дякую своїм колегам, батькам учнів за матеріальну та моральну підтримку під час організації та проведення заходів до Дня Святого Миколая.
І бажаю вам усім крокувати своїм довгим життєвим шляхом лише з добрим янголом на плечі, даруючи і своїм власним дітям мрію, бо різочок від чортиків їм вистачає і без нас.
Н.ШЛАПАК, заступник директора НВК «Гімназія імені Лесі Українки — школа І ступеня» з виховної та позакласної роботи