У 2010 РОЦІ НОВОГРАД-ВОЛИНЦІ НАДАВАЛИ ПЕРЕВАГУ МАКСИМАМ І АННАМ

Упродовж року ім’я Максим отримали 35 новонароджених, іменем Анна нарекли 26 звягельчанок. Таку інформацію повідомила начальник міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦСу) Тетяна Кіреєва.
До числа імен-лідерів увійшли також Артем, Владислав, Олександр, Анастасія, Дарина, Вікторія й Софія.
Новоград-волинська статистика в цілому така ж, як і загалом по Україні. За інформацією, оприлюдненою Міністерством юстиції, при реєстрації дітей у минулому році найчастіше використовувалися імена Олександр, Анастасія та Софія.
Цікаво, що торік, до, так званих, рідкісних імен — таких, якими в місті назвали лише одну дитину, — потрапило традиційне українське ім’я Василь. До слова, серед рідкісних чоловічих імен 2010-го — Феодосій, Герман, Марк, Марат, Олесь, Орест, Арсен, Арсеній, Ельмір, Андріан, Макар, Лука, Захар і Любомир.
Фантазія батьків, у котрих народилися донечки, виявилася ще ширшою. Серед зареєстрованих у минулому році у Новограді — Уляна, Ліліана, Лада, Розалія, Кіра, Аріана, Аліка, Іванна, Ілона, Яніна, Ліна, Кассія, Марта, Соломія, Анжеліна, Нона, Аліса, Мар’яна, Елінор, Серафима, Ельміра, Аріна і Раїса.
Досить часто, за наполяганням батьків, дітям присвоюються імена, що не відповідають правилам правопису. Через що надалі можуть виникнути певні незручності при оформленні документів. Як зазначають у Мін’юсті, почастішали такі форми чоловічих імен як Тімур, Раман, Владімір, Даніїл, Кірілл, Філіпп. Жіночі — Катіріна, Лізавєта, Єлісавета, Єліна.
У Новограді у минулому році було зареєстровано шість Кірілів (нагадаємо, згідно з правописом, — Кирило), четверо Нікіт (Микита), а також — Данііл, Даниїл, Даніїл (Данило).
— Ми кажемо батькам, що такі форми імен — неправильні. Попереджаємо про можливі труднощі у подальшому з оформленням документів, утворенням форм по-батькові. Але зараз батьки на власний розсуд можуть дитину назвати, як завгодно, — розповідає Тетяна Кіреєва.
Начальник міського відділу ДРАЦСу принагідно зазначила, що після досягнення шістнадцятирічного віку особа має право самостійно прийняти рішення й змінити своє ім’я чи прізвище. Якщо є такі наміри, то краще не гаяти часу й діяти упродовж місяця після шістнадцятого дня народження. Тоді уникнете зайвої паперової тяганини.
За минулий рік у місті дещо зменшилася кількість шлюбів. У 2009-му на весільний рушник стали 386 пар, торік — 344. Найстаршій парі на момент урочистої церемонії на двох виповнилося … — 154 роки.
Щодо розлучень, то їх, як і в позаминулому році, фіксувалося менше, ніж шлюбів. Утім, наскільки менше, — на це питання наразі відповісти складно. Оскільки, через зміни в Сімейному кодексі України, рішення суду стало остаточним документом, що підтверджує розірвання шлюбу і не потребує реєстрації в органах ДРАЦС, як це було раніше.
На завершення зазначимо, що серед позитивних якостей Кролика — символу 2011 року за східним календарем, — невгамовна романтичність і відданість. Тому астрологи передрікають, що шлюби, укладені в цей рік, обіцяють бути особливо вдалими.
Олег БРЮХАНОВ