«БУДЕ ТЕПЛО, ВОДА, ХЛІБ І ДО ХЛІБА»

«БУДЕ ТЕПЛО, ВОДА, ХЛІБ І ДО ХЛІБА»

Перша прес-конференція міського голови Володимира Загривого пройшла за дещо іншим сценарієм, аніж подібні спілкування з журналістами його попередника Миколи Боровця. На діалог зі ЗМІ, що відбувся у вівторок, 18 січня, Володимир Іванович прийшов не сам, а в компанії всіх чотирьох своїх заступників і секретаря міської ради.
МІСТО І РАЙОН — ЩАСЛИВІ РАЗОМ
— Ми прийшли командою й підемо командою. У свій час. — Наголошуючи, що відповідальність лежить не тільки на ньому одному, а й на всіх, хто працює у владі, зауважив Володимир Загривий. На початку, у вступному слові своєї першої на новій посаді прес-конференції, він відзначив, що налаштований на конструктивну співпрацю із журналістами: «Будемо старатися, щоб наша політика була зрозумілою і прозорою».
— Настав час підводити попередні підсумки. Вони — надто скромні, як і по всій країні. Ми без перехідних періодів приступили до виконання обов’язків. Володіємо інформацією щодо стану справ у всіх галузях і сферах життєдіяльності міста. Знаємо шляхи вирішення проблемних питань, — узагальнюючи минулий рік та говорячи про перспективи на 2011-ий, почав вступне слово мер.
— Із 450 українських міст обласного й районного підпорядкування Новоград-Волинський — не кращий і не гірший. Ми входимо у першу сотню за всіма показниками і критеріями, за якими проводиться оцінювання, — відзначив міський голова. — Місто в цілому з позитивною динамікою завершило 2010 рік. Нині у нас — 14 промислових підприємств. Вони загалом виробили суттєво більше продукції, аніж за попередній рік. Будемо працювати над пошуками нових ринків збуту. Плануємо, що в цьому році в Новограді-Волинському стане на одне промислове підприємство більше. Йдеться про фірму «Факро», що виготовлятиме дахові вікна й сходи. Це — близько 250 нових робочих місць. Планується розширення виробництва на швейній фабриці — до 150 додаткових робочих місць.
Нині влада робить відчайдушні кроки, щоб запустити роботу пивзаводу та відновити виробництво новоград-волинської мінеральної води.
Виконано доходну й видаткову частини міського бюджету. Бюджет 2011 року — на десять мільйонів гривень більший, ніж попередній. Вірю, ці кошти ми отримаємо й нарешті добудуємо нове приміщення восьмої школи та завершимо ремонт у пологовому відділенні міськрайТМО.
Щодо галузі будівництва, то нині влада здійснює всі заходи, щоб відновили роботу місцеві будівельні організації. На жаль, багато таких підприємств ми втратили. Об’єкти, на яких вони могли б працювати, крім двох вищезгаданих, скажу відверто, — дрібні. На жоден зі значимих об’єктів, котрі потребує місто, немає проектно-кошторисної документації. На її виготовлення потрібно не менше 1,5-2 років. Тільки потім ми матимемо змогу піднімати клопотання перед вищими органами влади про виділення коштів, — продов­жив міський голова.
Серед найбільших досягнень нової влади — налагодження тісної співпраці з керівництвом райдержадміністрації. Чого, за словами Володимира Загривого, не було останніх років вісім-десять.
— Нині ми маємо домовленості щодо розширення меж Новограда-Волинського і приєднання до міста тих поселень, що розташовані навколо.
Досягнуто паритету стосовно фінансування міськрайонного територіального медичного об’єднання. Це — спільний об’єкт, однак раніше постійно виникали суперечки щодо того, кому скільки виділяти на нього коштів.
Також керівництво РДА погодилося надати додаткові землі під полігон для твердих побутових відходів із подальшим будівництвом там заводу з переробки сміття.
Окремим питанням міський голова виділив об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Пріоритетними тут є зміцнення матеріально-технічної бази ОСББ та створення комунального підприємства, що надаватиме допомогу з обслуговування таких об’єднань. «Таке комунальне підприємство конче необхідне, оскільки зараз усі роботи виконуються найманою технікою. А це — більші розцінки», — зазначив мер.
Особливу увагу планується приділити благоустрою міста. «До весни буде розроблена відповідна програма. Кожен двір, кожен офіс матиме свій план. Ніхто не відсидиться, всі будуть залучені до робіт із благоустрою», — позначив рішучість у цьому питанні Володимир Загривий.
Як під час передвиборної агітації, так і тепер, Володимир Іванович значний акцент робить на завершенні газифікації: «Нам потрібно завершити першу чергу — газифікувати околиці. Друга й третя черги — перевести на автономне опаленнях всі бюджетні установи міста і ті будинки, де це буде економічно доцільно. У планах на цей рік пілотний проект — переоснащення багатоповерхового будинку по вулиці Леваневського, 24».
Перед тим, як передати слово своїм заступникам, кожен із яких детальніше зупинився на проблемах і перспективах ввірених їм галузей, міський голова завірив: «Громада може бути певна — буде все: тепло, вода, хліб і до хліба. Всі галузі — рух тільки вперед».
ДЕПУТАТІВ ПОВЕДУТЬ НА ВИРОБНИЦТВО
Секретар міської ради Олександр АТАМАНЕНКО, у відповідальності якого знаходиться організація роботи депутатського корпусу, співпраця з військовими, правоохоронцями міста, використання комунальної власності, зокрема, зазначив таке:
— Ми намагаємося організувати роботу депутатів так, що не людина повинна шукати депутата, а представник влади має йти до людей і вирішувати нагальні проблеми. Будемо виїжджати з депутатами на виробництво, показувати їм із середини різні галузі міста.
Щотижня відбуваються наради з правоохоронцями, проводиться аналіз ситуації в місті. Однією з проблем залишається налагодження ефективного патрулювання вулиць. (Розмальований свастикою паркан навколо стадіону «Авангард» та акти вандалізму, що часом мають місце навіть у центрі, — цьому підтвердження, — від ред.)
Проведено зустрічі із військовими місцевого гарнізону, з якими розраховуємо на взаємну підтримку й допомогу.
Нині готується рішення про проведення інвентаризації всіх приміщень, що перебувають у комунальній власності. Не виключено, що буде переглянута орендна плата.
ВОДОКАНАЛУ — МОДЕРНІЗАЦІЯ, «СМОЛЦІ» — КАНАЛІЗАЦІЯ
Перший заступник міського голови Микола УСЕНКО, у компетенції якого перебувають питання житлово-комунальної галузі міста, озвучив основні пріоритети на поточний рік.
— У цьому році розпочнеться масштабна реконструкція господарства Водоканалу, що проводитиметься за кредитні кошти. На «Теплокомуненерго» чекатиме модернізація діючих котелень із запровадженням енергозберігаючих технологій.
Влада робить ставку на модульні котельні, якими в перспективі мають оснащувати бюджетні установи. Вже пораховано, що, приміром, переведення на автономне опалення будівлі ЗОШ №9 окупиться за один опалювальний сезон. Термін окупності інших об’єктів, зокрема, гімназії та ЗОШ №7, — 2-3 роки.
У планах на цей рік — переоснащення мереж зовнішнього освітлення. Особливо — на околицях.
— У питанні удосконалення збору й вивозу сміття ми пішли шляхом розвитку конкуренції, — зазначив Микола Усенко. — Було проведено три конкурси на право надання цієї послуги. Основним критерієм слугувала наявність більш сучасної сміттєзбиральної техніки.
Для комунального підприємства закуплено два трактори з навісним обладнанням, що, серед іншого, дозволить прибирати тротуари, підстригати газони.
Окреме питання — утилізація сміття. «Збільшувати площу полігону для твердих побутових відходів — не ефективно. Тому в планах — будівництво переробного заводу», — підкреслив перший заступник міського голови.
Завершено проектно-кошторисну документацію і передбачено в бюджеті кошти на початок робіт із каналізування мікрорайону «Смолка». Йдеться про будівництво колектора аж до житлових будинків біля каменедробильного заводу. «Втім, це питання — не одного року», — зауважив Усенко.
Заплановано низку робіт із водопониження на західних околицях, що має запобігти підтопленням. Передбачено кошти на капітальний ремонт 12-14 дахів у багатоповерхових будинках.
Микола Усенко озвучив оптимістичну новину для жителів «Лубчиці»: влада розпочала співпрацю з проектними інститутами на предмет будівництва пішохідного моста через Случ неподалік костелу.
А мешканці багатоповерхівок у районі вулиці Пушкіна незабаром отримають довгоочікуваний бювет питної води. Вже при­дбано необхідне обладнання, роботи із його встановлення мають розпочатися у березні. Щодо аналогічних джерел води в інших мікрорайонах, то поки що більш-менш реальним виглядає також бювет у «Морському». На нього замовлена проектно-кошторисна документація.
РОСТЕ ПРОЦЕНТ ВИРОБНИТЦВА
— Є позитивна динаміка — обсяг промислового виробництва за минулий рік зріс на 21,5%, — із цього розпочав свій виступ заступник міського голови Сергій КОЛОТОВ. — Найбільший внесок — від ТОВ ВО «Техна» — 54%. На цьому підприємстві трудиться понад тисячу працівників, а їхня продукція експортується у 24 країни світу.
Протягом минулого року понад 69 мільйонів гривень інвестицій було вкладено підприємствами у розвиток засобів виробництва, що удвічі більше, ніж у 2009 році. Товарообіг у порівняльних цінах склав 124% проти попереднього року.
Середньомісячна заробітна плата у Новограді-Волинському майже дотягує до 2 тисяч гривень, що складає 110% від середнього показника по області. «Це — вперше, коли ми досягли такого рівня», — відзначив Колотов.
Упродовж 2010-го в місті було створено 1421 нове робоче місце. Втім, 1034 — ліквідовано. Але, як нескладно порахувати, має місце позитивна динаміка — +387.
Орієнтовно на березень-квітень заплановано проведення у Новограді-Волинському першого інвестиційного форуму, на який будуть запрошені впливові вітчизняні й іноземні інвестори. Їм запропонують земельні ділянки для будівництва тих чи інших об’єктів.
Вдалося стабілізувати пасажирські перевезення. Однак, за словами Сергія Колотова, це потребувало немалих зусиль: «При тарифі в 1,5 гривні, що діяв майже увесь минулий рік, потреба в державній субвенції для компенсації перевезення пільговиків складала 3,8 мільйони гривень. Так би мовити, «живими» грошима держава перерахувала нам тільки 42 тисячі. Щоб не зупинилося наше основне транспорт­не підприємство, ми постійно домовлялися про заліки за електроенергію, пальне. Однак, борг залишився в розмірі понад 2 мільйони. Знову ж таки, на цей рік розрахункова потреба — близько 5 млн. грн».
Однією з найбільших проблем залишається слабка забезпеченість нашого регіону енергетичними потужностями. І, хоча керівник місцевого району електромереж в інтерв’ю газеті «Звягель-Інформ» запевняв, що електроенергії достатньо, Сергій Колотов озвучив протилежну інформацію. Декілька відомих іноземних фірм вивчали можливість будівництва поблизу Новограда-Волинського промислових підприємств, однак відмовилися від своїх намірів саме через непросту ситуацію із енергозабезпеченням.
— Їм запропонували вести лінію аж із Володарськ-Волинського району. Жоден інвестор на таке не піде, — пояснював Колотов. — Ми не звинувачуємо керівництво РЕМу, але так склалося, що наше місто має з цим проблеми. Ціна питання — сотні мільйонів гривень. Його вирішення — щонайменше на міністерському рівні. Якщо треба цифру, то можу назвати — місту потрібно ще хоча б 50 Мегават.
ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК НЕМАЄ, ПРОТЕ Є 330 ЗАЯВ
Така невтішна інформація прозвучала для тих, хто прагне отримати земельну ділянку під індивідуальну житлову забудову. Наразі єдине, що обіцяють, — додаткове перепланування вже існуючих у межах міста земель.
У минулому році було прийнято в експлуатацію 160 індивідуальних житлових будинків. Стосовно будівництва багатоповерхового житла, то нині все залишається на стадії перемовин із будівельними компаніями.
— На сьогодні підтвердили наміри працювати в нашому місті дві компанії, — повідомив заступник міського голови з питань будівництва, архітектури й земельних відносин Дмитро РУЖИЦЬКИЙ. — У них є відповідна документація, щоб розпочати роботи, але вони очікують, як розвиватиметься ситуація.
Прозвучала інформація, що в цьому році розпочнеться будівництво трьох багатоповерхових будинків за кош­ти Міністерства оборо­ни у мікрорайоні «Болгар­буд», у «Морському» — багатоповерхівки коштом меб­левої фабрики «Мірт». Ще один будинок планує збудувати Міністерство внутрішніх справ для працівників міськвідділу міліції, котрі потребують покращання житлових умов.
300 тисяч гривень із бюджету розвитку цьогоріч влада передбачила під, так зване, співфінансування молодіжного житла.
— Ми відпрацьовуємо різні варіанти. Зокрема, й такий, щоб придбати квартири у будинку, що зводитиметься МВС. Консолідовано, з різних джерел — міського й державного бюджетів, власних коштів молодих сімей, — пояснив Володимир Загривий.
КОХАЛИСЯ, ЯК НІКОЛИ
Вперше за багато років, у 2010-му, народжуваність у місті перевищила смертність. Усього за минулий рік народилося 692 дитини, померло — 682 особи. Тож, маємо давно забутий природний приріст населення. Такі оптимістичні цифри озвучив заступник міського голови з гуманітарних питань Валентин КОСТЮК.
Валентин Андрійович відзначив, що галузь освіти, котра в тій чи іншій мірі об’єднує близько 12,5 тисяч городян, в цілому нормально вступила в навчальний рік і його проводить. У планах — ремонти дахів у п’ятій та десятій школах, ДНЗ №6 і №15. Потребують ремонту санвузли в четвертій школі.
Одна з основних проблем — фінансове забезпечення позашкільних установ. «Ми це питання окремо розглянемо на засіданні виконавчого комітету, щоб не допустити зменшення кількості дітей, котрі відвідують установи позашкільної освіти», — пообіцяв Костюк.
Наближається до позитивного розв’язання проблемна ситуація із приміщенням музичної школи, яке, нагадаємо, перебуває в аварійному стані. Як вже повідомляла наша газета, для занять учнів виділено кімнати у готелі «Полісся». Саме приміщення готелю передано на баланс відділу культури. Там ведуться ремонтні роботи. Очікується, що вже 1 березня юні музиканти зможуть навчатися в нових кабінетах.
Залишається проблема із фінансуванням соціальних програм, передбачених державою. Щодо цього гуманітарний заступник зауважив: «Зокрема, на відпуск ліків за безкоштовними рецептами нам у рік потрібно 3,5 мільйони гривень. Є тільки 360 тисяч. У міста немає коштів, щоб забезпечувати державну програму».
2011-ий — рік суцільних ювілеїв (20-річчя незалежності України, 15-річчя прийняття Конституції України, 140-річчя від дня народження Лесі Українки, 150-річчя від дня смерті Тараса Шевченка, 25-річчя започаткування свята «Лесині джерела»). Валентин Костюк повідомив, що створені й працюють відповідні оргкомітети, аби всі знакові свята пройшли на належному рівні.
Насамкінець, мер і його заступники пообіцяли подібні прес-конференції проводити щоквартально.
Підготував Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА