НА «ВУДКУ» ЧАСОМ МОЖНА СПІЙМАТИ НАВІТЬ ДЕСЯТЬ ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

НА «ВУДКУ» ЧАСОМ МОЖНА СПІЙМАТИ НАВІТЬ ДЕСЯТЬ ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

На кожного хитрого знайдеться ще хитріший. Так можна висловитися про «стосунки» крадіїв електроенергії та рейдових бригад, що факти цих крадіжок виявляють. Суми, які потім потрібно буде сплатити за незаконний промисел, подекуди складаються із чотирьох, а то — і п’яти цифр. Тобто, далеко не символічні.
Як повідомив кореспонденту «ЗІ» заступник директора Новоград-Волинського району електромереж із комерційних та економічних питань Олександр ЧОРНОУС, лише за березень (станом на 29 число) складено 23 акти про незаконне споживання електроенергії на загальну суму 63 тисячі 627 гривень. «Лідирує» в березневому списку житель міста — громадянин К. з вулиці Пархоменка. Важко сказати, що виграв цей громадянин, намагаючись безобліково споживати електрику, але сплатити на користь РЕМу йому доведеться понад 10 тисяч гривень.
У селах подібних фактів більше. У «топ-вісімці», крім згаданого мешканця міста, решта — жителі району. Троє — з Пищова, по одному — з Великого Молодькова, Барвінівки та Городниці. Штрафні санкції для кожного з них складуть від 4 до 7 тисяч гривень.
Втім, навіть під загрозою таких штрафів, метикуваті споживачі вигадують можливості користуватися електрикою «на дурняк». «Можна навіть книжку писати — «П’ятдесят способів вкрасти електроенергію», — жартуючи, кажуть працівники РЕМу. Тож, завдання рейдових бригад, які практично щоденно виїжджають із перевірками в різні населені пункти району, — не з простих. Однак нинішній рівень оснащення енергетиків дозволяє їм успішно виявляти несанкціоновані підключення.
…Дехто може подумати, що вулицею йдуть рибалки. Насправді ж, один із різновидів згаданого обладнання, — формою дещо схожий на вудку. За його допомогою вивчається перерозподіл навантаження на лінії. Також є можливість вести дистанційний контроль. Якщо якийсь із будинків підпадає під підозру, — перевіряються платіжки. Використовуєш багато, але й платиш за все, — будь-ласка, жодних питань. Якщо ж виявиться суттєва різниця між щомісячними платежами і показами контролюючих приладів, — абонент «попався».
— Згідно з «Правилами користування електричною енергією», затвердженими НКРЕ, пред’явивши посвідчення, ми маємо право доступу до помешкання абонента з метою перевірки лічильника і приладів, що споживають електроенергію, — розповідає Олександр Чорноус.
— І як реагують на таких гостей? Чи пускають на поріг? — запитую в Олександра Васильовича.
— Якщо людина — краде, то це видно з її поведінки. Одні біжать ховати енергоємні прилади, щоб не застукали «на гарячому», інші — намагаються заморочити голову, відводячи контролерів від місця незаконного підключення. Були й такі, хто собакою лякав, сокирою…
— Від собаки чи сокири посвідченням не відіб’єшся… — цікавлюся далі, як учасники рейдової бригади діють в екстремальних ситуаціях.
— Якщо доходить до відкритого конфлікту, то, звісно, краще спробувати його уникнути. Виявивши факт незаконного споживання, наступного разу, йдучи сюди, залучаємо з собою дільничного працівника міліції. Здебільшого, підозри — небезпідставні. Споживач або пломбу на лічильнику зірвав, або кабель, що минає лічильник, пристосував десь під штукатуркою чи на горищі. Як правило, в такий спосіб хочуть зробити електроопалення — безкоштовним.
Із розповіді пана Чорноуса слідує, що українці — все ж таки вигадливий народ. Вже навіть на ринках можна придбати сильнодіючий магніт, який призупиняє обертальний механізм лічильника. Застосовують крадії також і, так звані, «відмотуючі» трансформатори. Якось один із коміків пожартував: «Так «відмотав», що вже не він державі, а держава йому винна за електрику».
— Якщо пломби зірвані, а власник оселі заперечує свою причетність до цього факту, — направляємо такі пломби в Житомир, у незалежний криміналістичний центр. Його експерти дають оцінку, чи пломба встановлена працівником РЕМу, чи невдало скопійована. Вартість такої послуги складає біля 800 гривень. Звісно, що цю суму відшкодує порушник. Також у нас є датчики, що фіксують вплив магнітного поля на лічильник. Щоб не платити, народ стає хитрішим, але й ми намагаємося не відставати, — каже Олександр Чорноус.
— У залежності від того, яке порушення зафіксовано, існує спеціальна методика для розрахунку суми збитків від необлікованого споживання електроенергії, — пояснює енергетик. — Приміром, якщо абонент прилагодив дріт і бере електрику, минаючи лічильник, то сума нараховується, в залежності від максимальної пропускної здатності дроту, тобто від площі його поперечного перерізу.
Переводячи цей приклад з електрики у більш матеріальні речі, отримаємо таку математику: за вкрадений у магазині пакет молока доведеться віддати, як за ящик такого продукту. Тож, навіть з огляду на подорожчання електроенергії з
1 квітня на 15%, платити за тарифом вийде все ж дешевше, ніж вигадувати хитромудрі схеми, які рано чи пізно все одно розкриваються.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА