ЮНІ ТУРИСТИ ПОКАЗАЛИ МАЙСТЕР-КЛАС!

ЮНІ ТУРИСТИ ПОКАЗАЛИ МАЙСТЕР-КЛАС!

Вісімнадцятого травня розпочався районний туристичний зліт-2011. Вже традиційно цей захід відбувається в одному з наймальовничіших куточків Новоград-Волинщини — урочищі Городище. Нині, коли весна в повному розквіті, а літо обережно ступає на яскраво-зелений моріжок пахучим розмаїттям лугових квітів, кращого місця для душевного комфорту та відпочинку не знайти. А якщо це не просто відпочинок, а ще й цікаве та захоплююче дозвілля, то й дивуватися не доводиться з того, що все навколо просто цвіте дитячими посмішками, сповнюється дзвінкими голосами і радісним сміхом.
Саме тут, на затишному березі річки, під прохолодними кронами високих дерев, просто на траві за якусь годину-другу виросло ціле містечко з наметів, біля яких — зі смаком, дотепно та вміло, обладнані подвір’я. Там вже горять багаття (на свіжому повітрі дитячі апетити «розгулялися» як ніколи), смажиться картопля, поважно булькає в казанках запашна юшка, на дерев’яних стовпчиках сушаться чистенькі кухлики, весело переморгуються із сонячними промінчиками блискучі ложки.
Поки є час на підготовку до змагань їх учасникам не завадить перекусити, набратися сил. Однак не всім юним жителям містечка легко та просто всидіти на місці: поки дівчата куховарять, хлопці — за м’яча і побігли грати у волейбол та футбол, інші оглядають спорядження, тихенько радяться, з цікавістю спостерігають за командами інших шкіл — як там суперники, що цікавого покажуть у цьому році?
Як відзначили організатори, цього року всі учасники були дуже добре підготовлені і показали гарні результати.
Але спочатку відбулося урочисте відкриття злету юних туристів-краєзнавців, учасників руху «Моя земля — земля моїх батьків». Вступне слово на урочистостях сказав начальник відділу освіти РДА О.А.Антипчук. До речі, саме за ініціативи Олександра Анатолійовича, після 14-річної перерви у 2000 році були відновлені у районі туристичні злети, і з кожним роком вони стають все більш очікуваними та популярними серед юних туристів. Нині в змаганнях беруть участь 254 учні та 72 педагоги 24-х шкіл району.
З вітаннями до юних туристів також того дня звернулися голова районної ради Ф.В.Весельський, заступник голови райдержадміністрації О.А.Поліщук, екс-голова РДА М.О.Іванюк та інші.
З цікавістю та захопленням спостерігали юні туристи за виступами військових. Зокрема розвідники надзвичайно вразили всіх присутніх демонстрацією навиків рукопашного бою та іншими елементами неабиякої професійності. Саме військові, за підтримки депутата обласної ради П.М.Литвина, забезпечили наметове містечко освітленням, питною водою та й загалом сприяли всі три дні у проведенні змагань та заходів.
А першого дня відбувалися чи не найскладніші змагання. Це — смуга перешкод та еколого-геологічний маршрут. Кращими тут себе виявили великомолодьківська, киянська, калинівська, наталівська та борисівська школи, а також гарні показники у слободороманівської гімназії.
У четвер юні туристи взяли участь у експедиційному краєзнавчому маршруті та змагалися у незалікових видах. А це — фігурне водіння велосипеда, краща туристична пісня, кухня, газета і репортаж та інше. Це були також дуже цікаві і незабутні моменти, які згуртовують команди, дарують багато нових вражень, друзів, виявляють нові таланти, оцінюють творчі здібності, без яких туризм просто і немислимий.
Про те, хто став переможцем змагань, читайте у наступному номері.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА