ОЧІКУЄТЬСЯ АНОМАЛЬНА СПЕКА

Синоптики з третьої декади травня прогнозують надзвичайну спеку. Тому медики в цьому матеріалі дають слушні поради людям, котрі мають захворювання шкіри, пігментні плями, а також родинки, і як вберегти своє здоров’я під час спеки.
Меланома — найнебез­печніша пухлина шкіри. Меланома розвивається з клітин шкіри, що синтезують пігмент, — меланоцитів, у тому числі на місці родимих плям (невусів). Однак існують і безпігментні форми захворювання. З'являється унаслідок переродження родимки під дією ультрафіолету або як самостійна пухлина, яка на початкових етапах схожа на родимку. Меланома прогресує надзвичайно швидко, лише за 6 місяців родимка може перетворитись у меланому та метастазувати до життєво важливих органів.
Загалом смертність від меланоми в Україні — 95%, тоді як у США, лише 5%. Причиною разючої відмінності є лише пізня діагностика. На жаль, українці мало обізнані з факторами, що впливають на розвиток меланоми, а також із ранніми ознаками переродження родимки, а отже звертаються до фахівців з проблемою надто пізно. Доведено, що у 70% випадків меланома перероджується із вроджених пігментих невусів, особливо великого розміру.
Загрозу переродження родимки становлять сонячні опіки, отримані в дитячому віці. Їх мутагенна дія на ДНК сумується в пам'яті клітин, як наслідок, спричиняє розвиток меланоми.
Знизити рівень захво­рю­ваності на меланому можна за допомогою профілактики та ранньої діагностики.
Основні методи про­філактики:

  • не перебувайте на сонці з 11 до 15 год, у цей час дія сонячного проміння шкідлива;

  • пам'ятайте, що сонцезахисні креми захищають шкіру лише від засмаги, однак не знижують ризик розвитку меланоми та раку шкіри;

  • захищайтесь від сонця бавовняним одягом, який не прилягає до тіла;

  • не заклеюйте родимки пластирем, це створює термічний ефект;

  • уникайте всього, що травмує шкіру і родимки;

  • попереджайте сонячні опіки у дітей, оскільки сонячні опіки отримані в дитинстві, підвищують ризик розвитку меланоми;

  • пам'ятайте, сонячні опіки у дорослому віці підвищують ризик розвитку раку шкіри;

  • уникайте дії шкідливого сонячного проміння за наявності невусів або великих пігментних плям;

  • не беріть маленьких діток на відпочинок у спекотні країни (Кубу, Іспанію, Туреччину, Єгипет, Туніс);

  • якщо у вас скандинавський тип шкіри (світле волосся, світлі очі) і ви завжди згораєте на сонці, — старайтесь відпочивати в середніх кліматичних полосах;

  • якщо у вас на шкірі є пігментні родимі плями, багато (понад 50) родимок чи більше трьох родимок діаметром від 5 мм, — обмежте своє перебування на сонці!


За даними ВОЗ, кожен рік у світі реєструється близько 132 тисяч випадків захворювання меланомою, з яких половина закінчується смертю. Тільки своєчасна діагностика дозволить вам зберегти життя.
Сергій ГУМЕНЮК, завідувач ШВД Новоград-Волинського міськрайТМО