ЩО ПОДОРОЖЧАЄ ЦЬОГО РОКУ?

КАРТОПЛЯ
Посівні площі «другого хліба» збільшувати не планується. За даними Держкомстату, картоплю в Україні обробляють на 1,4 млн. га. Якщо погода не піднесе сюрпризів, обсяги урожаю-2011, теоретично, мають бути в рамках минулого року — це близько 14 млн. тонн. Такої кількості має вистачити з лишком і на наші столи, і на посівний фонд, і на корм худобі, стверджує Євген Прошутяк, експерт компанії «Агроконсалтинг Груп».
ПРОСО
Влада прогнозує збільшення збору цієї культури на 30% (або на 43 тис. тонн). З урахуванням того, що зараз у засіках ще зберігається близько 15 тис. тонн «перехідного» торішнього фонду, дефіциту на пшоняну крупу, що виробляється з проса, не буде.
ГРЕЧКА
Ажіотаж довкола гречки змусив Мінагропрод у примусовому порядку зайнятися розширенням посівних площ. У нинішньому сезоні збираються зібрати 230 тис. тонн гречки проти 134 тис. тонн торік. Дефіцит виключається.
ЦУКОР
Цукровим буряком в Україні повинні зайняти 490 тис. га — рік тому під культуру відводилося 320 тис. га. Це дасть країні 16-17 млн. тонн урожаю, якого вистачить на виробництво 2 млн. тонн цукру (країні необхідно близько 1,5 млн. тонн на рік).
ЧОМУ ВСЕ ПОДОРОЖЧАЄ?
— Щороку Україна стикається з однією і тією ж проблемою: близько 15-20% урожаю гине ще на полях і в процесі збору. А 2/3 овочів — мало не в перші ж осінні місяці, — засмучується Є.Прошутяк. — Причина стара: овочі просто нікому і нічим збирати, а потім — немає умов для транспортування і зберігання. З картоплею ситуація специфічна. Оскільки левова частка цієї культури (до 97%) обробляється в приватних господарствах, селяни піклуються про те, аби урожай був оброблений вчасно і зібраний з мінімальними втратами. Тут основною проблемою стають незадовільні умови зберігання.
До кінця року дефіциту круп, цукру і картоплі чекати не доводиться. Ціна на картоплю на роздрібних ринках помітно (до 50%) знизиться вже до середини літа. А ось після Нового року — якщо зима виявиться морозною, і частина запасів вимерзне, — українцям, швидше за все, доведеться робити пюре не лише з вітчизняної, але і з єгипетської, білоруської і польської картоплі, стверджують в «Агроконсалтинг Груп». При цьому ціна може значно зрости. На скільки — залежатиме від стану національної валюти і темпів інфляції.
Ціну на цукор, упевнені експерти, значною мірою формуватиме кон'юнктура на зовнішніх ринках, де, за прогнозами, він може подорожчати до кінця року на 20-25%. Згладити подорожчання в Україні можуть лише великі власні запаси. Як обіцяє влада, цього сезону наші засіки будуть повні під зав'язку. Такою ж має бути ситуація і з крупами — гречкою, пшоном.
— Не варто забувати, що на ціну «тиснутимуть» також вартість пального й інфляційні процеси. Якщо на додачу почне знецінюватися гривня, — вітчизняна картопля, овочі, крупи можуть показати неконтрольоване владою зростання, — коментує Є.Прошутяк. — Гравці ринку, учувши цінову напруженість, займуться спекуляціями. Що стосується овочів, то тут масла у вогонь піділлють імпортні постачання, які — в разі зростання курсу долара — дорожчатимуть у рази. Питома вага овочевого імпорту на роздрібному ринку України — невелика (в цілому — менше 10%), проте — як показав досвід цього року — він робить істотний вплив на ціну вітчизняної продукції. Цукор і крупи перебувають «під наглядом» влади, які, напевно, спробують збити ціни на ці товари інтервенціями і адміністративним втручанням. Проте, виходячи з досвіду нинішнього сезону, ці методи малоефективні.
За матеріалами Інтернету
підготував Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ