СПІЛЬНО ПОБОРЕМО БРАКОНьЄРСТВО

Днями були проведені загальні збори за участю рибалок-любителів, державного інспектора рибоохорони В.Г.Засухи, заступника голови РДА А.Б.Поліщука і начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та мобілізаційної роботи міської ради В.О.Леня.
У першу чергу участники зборів були ознайомленні зі статутом організації, яким передбачено допомагати органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування у виконанні функцій охорони та відтворення водних живих ресурсів, охорони водних ресурсів, а також облагороджування і прибирання берегової смуги річок Случ, Тня, Смолка, Церем та інших водойм Новоград-Волинського району.
Далі розмову продовжив Василь Олексійович Лень, котрий, у свою чергу, пообіцяв допомогти в пришвидшенні реєстрації та легалізації організації, тому що водойми нашого регіону потребують негайного втручання громадськості в наведенні порядку як на воді, так і на берегових смугах. Він також пояснив, що в межах міста чергуватимуть рятувальники, котрим виділено човен із двигуном, і при виявленні ними випадків порушення правил рибальства, негайно будуть вживатися заходи із затримання порушників.
Але складніша ситуація по району, де не виділяється ні човен, ані пальне для рейдових перевірок. Андрій Борисович Поліщук повідомив, що сьогоднішня ситуація з винищування рибних запасів на річках Новоград-Волинського району йому відома, але, на жаль, у бюджеті району видатки на їх охорону не передбачені, тому районна влада буде робити все можливе, щоб знаходити варіанти допомоги діючій рибінспекції та розвитку майбутньої природозахисної організації.
Виступали також любителі порибалити й ті, хто після робочого тижня просто відпочивають на березі річки. За їхніми словами, вдень браконьєрів поменшало, але вночі процвітає життя браконьєрське, і ніщо їх не лякає, бо вони знають, що серед ночі ніхто їх не затримуватиме.
Валерій Засуха зауважив, що для проведення нічних рейдів необхідно, щоб у наявності було відповідне оснащення, включаючи табельну зброю, котра повинна видаватись у Житомирському управлінні рибоохорони, але, на жаль, керівництво цього управління не думає про охорону праці своїх підлеглих.
На даний час установчі документи організації знаходяться на перевірці в юридичних відділах районної та міської рад. Будемо сподіватися, що все те, що заплановане активістами НВМГО «Громада рибалок» здійсниться, і спільно з громадськістю, владою та причетних до цього процесу органів та інспекцій, ми зможемо навести порядок на водоймах нашого міста та району.
Ігор ЛЕВЧЕНКО, регіональний представник ВГО «Громада рибалок України» в Новограді-Волинському