ГРОМАДА «ПРОТИ» ЗРОСТАННЯ ТАРИФІВ ЧИ «ЗА»?

ГРОМАДА «ПРОТИ» ЗРОСТАННЯ ТАРИФІВ ЧИ «ЗА»?

Під таким заголовком на адресу редакції «ЗІ» надійшов лист від громадянина, котрий проживає в мікрорайоні «Морське». Цей лист — реакція на недавнє зростання тарифів на послуги, що надають об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Нагадаємо, 12 травня, на засіданні виконавчого комітету міської ради було погоджено нові тарифи
(див. «ЗІ», №20 від 20 травня).
Рішення про чергове підвищення тарифу, як і слід було очікувати, збурило окремих мешканців міста. Невдоволення викликав той факт, що це відбулося без узгодження з громадою, тобто, минаючи загальні збори членів ОСББ.

«У газеті «Звягель-Інформ» №20 від 20 травня 2011 року опубліковані нові тарифи на комунальні послуги ОСББ «Містечка «Морське» з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для мешканців нашого мікрорайону.
Нові тарифи — від 0,198 грн. до 1,30 грн. за 1 кв. м. житлової площі — погодили з виконавчим комітетом міської ради.
У теперішній час тариф становить 1,00 грн., затверджений рішенням зборів мешканців ОСББ у грудні 2008 р. на загальних зборах. У цьому році також він був підтверджений і складений кошторис на 2011 р.
Для більшості громади «Морського» нові тарифи стали дуже неприємною несподіванкою, оскільки голова правління Селезньов В.О. не провів обговорення ні з членами правління ОСББ, ні з мешканцями «Морського». Він виправдовується тим, що міськвиконком уже погодився із вищевказаним тарифом, і мешканці повинні будуть ­платити за новим тарифом.
У «Законі України про ОСББ» №2866-ІІІ від 29 листопада 2001 р., яким по цей день ми користуємося, йдеться, що до компетенції загальних зборів членів об’єднання відноситься затвердження кошторису, балансу об’єднання та річного звіту (п.4), а в п.6 також вказується — «визначення розмірів внесків та платежів членами об’єднання».
При тарифі в 1 грн. за 1 кв.м, при виплаті достатньо високої заробітної платні працівникам ОСББ та виплаті всіх утримувань державі, ОСББ «Містечко «Морське» може безперешкодно виділяти на поточний ремонт біля 30-35 тис. грн. в рік. Постає питання: навіщо підвищувати тарифи? Проводячи аналіз попередніх років, ми впевнились, що частина кошторису використовується не за цільовим призначенням, і це питання ніким — ні контрольним ревізійним управлінням, ні міськвиконкомом — не контролюється.
Таким чином власники квартир у черговий раз обдурені і почувають себе обкраденими, з їх думкою не рахуються та просто ігнорують.
Рішення голови правління про підвищення тарифів без обговорення на загальних зборах — це свавілля, а введення в оману міськвиконком, про проведення обговорення з мешканцями будинків — ­посадовий злочин.
Мешканці ОСББ «Містечка «Морське» залишають за собою право сплачувати за комунальні послуги по 1 грн. до кінця поточного року, коли і буде розглянуте та обговорене «за» чи «проти», питання нових тарифів. Варто замислитися черговий раз: чи потрібен нам такий керівник ОСББ, котрий не рахується з думкою громади. Слід зазначити, що на даний момент немає жодної підстави і потреби посеред звітного періоду вносити зміни в тарифи та коригувати кошторис.
І з цим треба погодитися. Але це не головне. Головне є те, що в котрий раз голова правління Селезньов В.О. грубо порушив «Закон про ОСББ», ігноруючи думку мешканців будинків, вводячи в оману міськвиконком, робить спробу вирішити ряд проблем за рахунок підвищення тарифів.
Виходячи з Постанови КМУ №529 з формування тарифної політики, ми на даному етапі не можемо прийняти обгрунтованих тарифів, оскільки до цих пір не вирішене питання щодо прибудинкових територій, що складає в формуванні тарифів важливу роль. На державному рівні вирішуються питання про зниження тарифів, про їх відповідність реальним цифрам, якісне надання послуг. Все це ігноруючи, голова правління йде по шляху найменшого опору: «Всі підвищують тарифи, і я буду підвищувати». Такий підхід, де амбіції переважають над здоровим глуздом, є кримінальним».

В.СЛЕСАРЕНКО, м.Новоград-Волинський.

Від редакції. Щодо питань, порушених у листі, ми звернулися за коментарем до голови правління ОСББ «Містечко «Морське» В.О.Селезньова. Він підтвердив, що рішення про підвищення тарифу дійсно було оголошено до проведення загальних зборів мешканців будинків. Утім, такі збори заплановані на ­
7 червня, де громаді будуть роз’яснені причини, що спонукають до зростання плати.
Зокрема, йдеться про об’єктивні чинники, не залежні від ОСББ, — збільшення тарифу на електроенергію, щоквартальне підвищення мінімальної заробітної плати, що тягне за собою індексацію вже існуючих зарплат.
«Про зниження тарифу не може йти мови, але ми пояснимо жителям, чим спричинене це зростання. Рішення набуде чинності після зборів», — відповів голова правління.
— Якщо має місце зростання собівартості тих послуг, що надають ОСББ, причому, це відбувається незалежно від волі керівництва ОСББ, — коригування тарифів може проводитися без погодження на загальних зборах, — пояснив «ЗІ» суть питання перший заступник міського голови Микола Усенко.
...У середньому по місту тариф на послуги ОСББ зріс на 25-30%. Щоб порахувати, в яку додаткову суму це виллється для середньостатистичної родини з «Морського», розглянемо плату за типову двокімнатну квартиру. Різниця в тарифах складає 30 копійок за один квадратний метр житла. Тобто, для квартири площею 44 кв. м. щомісячна оплата підвищиться на 13,2 гривні.
Підготував Олег БРЮХАНОВ