СТЕРЕЖІТЬСЯ ШАХРАЇВ!

Правоохоронна статистика свідчить, що кількість жертв шахраїв не зменшується, а навпаки. Прикро, але досить часто жителі нашого міста та району стають жертвами зловмисників та любителів швидкої і легкої наживи. Повідомлення такого змісту досить часто надходять до міськвідділу міліції. У попередньому номері начальник Новоград-Волинського МВ УМВС полковник міліції В.В.Прилипко першочергово наголосив на злочинах, пов’язаних з викраденням, видурюванням мобільних телефонів. Особливе занепокоєння міліціонерів викликає шкільна молодіжна мобіломанія. Адже дитину обдурити найлегше. Та, судячи з тих ситуацій, в які потрапляють потерпілі, головна причина шахрайств — це, перш за все, необачність та довірливість самих громадян. Віктор Володимирович навів ряд порад, які допоможуть уникнути шахраїв та зарадити біді.Не безпідставно очільник міськвідділу міліції наголосив на шахрайствах, пов’язаних з видурюванням грошей, наданням соціальних псевдопослуг чи обміном грошей. У газетах неодноразово правоохоронці зверталися до громадян із застереженнями, розповідаючи про тих, хто потрапив на гачок шахраїв. Але статистика свідчить, що чуже горе нікому не болить, тому й швидко забувається. Про це свідчить випадок, який днями стався у нашому місті.
Жертвою шахрайки стала 80-річна пенсіонерка. Під виглядом соціального працівника до старенької навідалася смуглява особа, невисокого зросту, з видовженим обличчям, середньої тілобудови, одягнута в чорні штани. На запитання, де людина, яка раніше її обслуговувала, шахрайка відповіла, що та пішла у відпустку. Старенька ж, нічого не підозрюючи, впустила її до хати. Так звана «соціальна добродійка» діяла за звичайним, якщо можна так сказати, сценарієм: «Бабусю, — сказала незнайомка, — зараз міняють гроші в державі, тож якщо у Вас є, я поміняю». Старенька дала пройдисвітці 3000грн. Порахувавши гроші жертви, негідниця поклала їх у конверт. Оформивши нібито всі необхідні документи на зазначену суму, шахрайка віддала літній жінці конверт і зникла з найкращими побажаннями. Кладучи гроші на місце, старенька виявила в конверті білі папірці. За так звану соціальну послугу шахрайка запросила ще й 5 грн. Ці гроші жінка збирала протягом трьох років, аби встановити пам’ятник на могилі матусі.
Як розповів Віктор Володимирович, жінка не поцікавилася ні документами незнайомки, ні будь-якими даними. Старенька навіть не впевнена, що зможе впізнати шахрайку. Сьогодення говорить про те, що сподіватися на людяність, порядність, співчуття не доводиться. На жаль, тих, кому совість дозволяє збагатитися за рахунок чужого майна в нашому суспільстві, розвелося немало, — зазначив Віктор Володимирович.
Шановні громадяни, будьте розумнішими за шахраїв. Не дозволяйте втягнути себе в подібні історії. Окрім власної обережності та розсудливості, на сьогодні, на жаль, не існує жодного еліксиру та механічних засобів, які б уберегли нас із вами від шахраїв. Нам варто лише у повсякдення взяти на озброєння декілька елементарних, але дієвих правил для власної безпеки:

  • у жодному разі не впускайте до своєї оселі незнайомих осіб. Не реагуйте на будь-які їхні прохання, як-от: переповити дитину, напитися води, зняти порчу, поворожити тощо;

  • не спокушайтеся на дешеві товари та послуги незнайомих «матерів Терез», уникайте будь-якого знайомства з представниками циганської нації;

  • враховуючи випадки шахрайств під виглядом надання соціальних послуг, запам’ятайте, що під час роботи представників соціальних служб при вирішенні будь-яких питань, за попередньою домовленістю з органами влади, обов’язково повинен бути присутній працівник міліції;

  • передостаннє, запам’ятайте, що в державі не проводиться ніякого обміну українських гривень. Купюри будь-якого номіналу є дійсними;

  • якщо на вашій вулиці, в подвір’ї з’явилися незнайомці, поведінка яких викликає підозру — запам’ятайте або запишіть їхні прикмети, марку автомобіля, на якому вони приїхали, а також його колір, номерний знак та інші відомості, адже це допоможе правоохоронцям відшукати можливих зловмисників. Якщо ви стали жертвою злочину — не зволікайте з повідомленням. Своєчасне надання інформації допоможе працівникам міліції оперативно відреагувати на ваше звернення.


І ще одна важлива річ: подбавши про те, щоб у вас завжди був зв’язок з батьками, які проживають одиноко в сільській місцевості, та малолітніми дітьми, не забудьте ввести в телефонну книжку мобільного номер телефону міліції та розкажіть, як ним скористатися. «02»; 5-22-25 — працює цілодобово, а також з мобільного, якщо ви користуєтесь зв’язком мобільного оператора MTS: 020, 022; «Київстар»: 102 (цілодобово, безкоштовно).
А.ВЛАСЮК, помічник начальника зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ, ст.л-нт міліції