СИНІМ ПОЛУМ’ЯМ ЗГОРІЛИ НАРКОТИКИ

На запитання, куди діваються вилучені працівниками міліції із незаконного обігу наркотичні засоби та сировина, відповідь буквальна — горять синім, а інколи і зеленим, полум’ям. Липневого дня конопляне багаття запалало на території автогосподарства УМВС України в Житомирській області.
— Таким чином знищуються речові докази по вже розглянутих кримінальних справах після винесення судом відповідного рішення, — пояснив заступник начальника ВБНОН УМВС України в Житомирській області Віталій Прокопенко. — При цьому спеціально створена комісія, до складу якої входять представники і органів внутрішніх справ, і Служби безпеки України, і виконавчої служби, перевіряє наявність зазначених наркозасобів та утилізує їх, про що складається відповідний акт.
Кожен із так званих речових доказів, у залежності від стану та виду (порошкоподібні, рідкі і т.д.), має свою специфіку знищення. Цього разу по більше ніж півсотні кримінальних справах фігурували, в основному, незаконно вирощені в області мак та коноплі — загалом близько 2 тисяч рослин — або ж продукти їх переробки. Лише один із цих мішків, вщент запов-нений подрібненим канабісом, міг принести прибутку своєму власнику за цінами чорного ринку до 150 тисяч гривень, а от сліз і горя близьким та рідним наркозалежних — ніхто не підрахує.
У нещадному вогні працівники міліції знищили не лише наркотичні засоби та сировину, а й специфічні пристосування для їх вжитку, також вилучені на місцях подій як свідчення незаконної діяльності обвинувачених.
Алла ВАЩЕНКО, ВЗГ УМВС України в Житомирській області