МАЛИНОВИМИ БРАСЛЕТАМИ «ВДАРИЛИ» ПО НАСИЛЬСТВУ

МАЛИНОВИМИ БРАСЛЕТАМИ «ВДАРИЛИ» ПО НАСИЛЬСТВУ

\"МАЛИНОВИМИ«ЗАЛИШАЙСЯ ЛЮДИНОЮ» — ЦЕЙ ЗАКЛИК ПІДТРИМАЛИ ПІВМІЛЬЙОНА УКРАЇНЦІВ: ВІД СТУДЕНТІВ ДО ЗІРОК ШОУ-БІЗНЕСУ
Вже вдруге в Україні проходить інформаційна браслетна кампанія проти насильства між людьми. Торік масштабний захід було відзначено як кращу соціальну акцію у Міжнародному конкурсі ПРОБА, зібравши понад півтисячі матеріалів у ЗМІ. У останні дні червня акція дісталася Житомирщини — окрім обласного центру, вона пройшла й у Новограді.

За допомогою волонтерів, впродовж літа ініціатори проекту від Євросоюзу мають на меті зламати стіну мовчання навколо домашнього насильства. Не секрет, що у свідомості слов’ян здавна побутує прикмета: мовляв, б’є — значить любить... Крім того, виносити сміття з хати у нас вважають ганебним явищем, а страх осуду з боку людей відіграє вирішальну роль.
На всеукраїнському рівні акцію «Залишайся людиною» підтримують такі зірки шоу-бізнесу, як Руслана та Джамала, гурти «ТІК» і «ДІОфільми», спортсмени В’ячеслав Узелков, Сергій Конюшок та Катерина Серебрянська, а також голова благодійного фонду «Обдаровані діти — майбутнє України» Влада Прокаєва.
Із наступом на стіну мовчання пішли і новоград-волинці — відділ у справах сім’ї та молоді, заручившись підтримкою медичного коледжу. Активісти озброїлися інформацією, малиновою атрибутикою (браслетами, хусточками, сумками із надписом «Я — проти насильства. А ти?») та владними важелями впливу, аби допомогти усім, хто не знає, як діяти у складній ситуації. Рушієм змін мають стати молоді люди, зробивши насильство неприйнятним у суспільстві, переконані організатори акції на усіх рівнях — від місцевого до всеукраїнського. Велика надія саме на активних добровольців — у медколеджі вже не один рік існує волонтерський рух. А нещодавно студенти-волонтери отримали сертифікат, що засвідчує їх готовність працювати із проблемою кваліфіковано.
— Наш навчальний заклад зайняв важливу нішу в плані інформування місцевої молоді щодо проблем, з якими доводиться стикатися підліткам, — розповіла директор медичного коледжу Олена СОЛОДОВНИК. — Прагнемо, щоб наш навчальний заклад навчив студентів не лише бути спеціалістами, але й зорієнтував у життєвих цінностях, навчив уміти долати проблеми, не боятися озвучити їх. Адже життя — це бурхливий вирій, у якому непросто вижити. А медикам слід бути милосердними, людяними.
Зміцнити волонтерський рух закладу допомагають партнери із Дубненського медичного коледжу. Як зауважила його керівник Надія ВЕНГРІН, у Дубно теж проходять інформаційні акції, а в рамках співпраці між коледжами ця робота обіцяє набрати обертів. «Не дивно, коли на чолі подібних волонтерських заходів постають студенти-медики, — їх обов’язок бути милосердними та допомагати іншим порадами», — підсумувала Надія Олександрівна.
Як повідомила начальник відділу сім’ї та молоді міської ради Алла ВИГОВСЬКА, за перше півріччя цього року відповідні служби зафіксували насильницькі випадки у 170 новоградських сім’ях. Згідно зі статистикою, найбільше страждають жінки, діти, трапляються випадки насильства і щодо чоловіків. Адже знущання бувають не лише фізичними, а й моральними, сексуальними та економічними.
— Хочеться подякувати студентам-медикам, котрі пройшли курс навчання та взяли на себе сміливість провести цю акцію. Приємно, що вже є поодинокі випадки, коли разом нам вдалося покращити ситуацію в окремих сім’ях. Ця робота буде продовжена, — на позитивні результати співпраці між владою та студентами сподівається Алла Виговська.
— Статистика — то лише верхівка айсберга, — справедливо зауважила психолог медколеджу Світлана ПАВЛЮК. — Варто збілюшувати цю цифру у три-чотири рази. Тому озвучити проблему — означає дати шанс тим, кому бракує інформації.
У Києві, Львові, Харкові, Донецьку, Сімферополі та Одесі було відкрито пам’ятники людяності — конструкції у вигляді сплетіння рук, що символізують об’єднання українців проти насильства між близькими людьми. Тож проблему можна і треба вирішувати — якщо ви не маєте бажання звертатися у соціальні служби, телефонуйте за номером 386 на національну «гарячу лінію», безкоштовну для абонентів МТС та Київстар, або ж за телефоном: 0 800 500 335 — дзвінки для усіх в межах України — безкоштовні.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА