ЗВІЛЬНЕННЯ З РОБОТИ

Я працювала на посаді адміністратора в одному торгівельному підприємстві. Три тижні тому звільнилася за згодою сторін, але заробітну плату за останній відпрацьований місяць мені й досі не виплатили. Я маю великі сумніви, чи виплатять мені її взагалі та в якому розмірі. Чи можу я звернутися до суду в разі невиплати мені зарплати?
На запитання відповідає приватний нотаріус Вікторія КАЧАН:
— Відповідно до Kодексу законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.
Днем звільнення вважається останній день роботи. У цей день працівнику має бути повністю виданий розрахунок із заробітної плати: має бути видана заробітна плата, включаючи оплату праці за останній день роботи, відпускні за невикористані дні відпустки.
Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.
У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен у зазначений у цій статті строк виплатити неоспорювану ним суму.
Статтею 117 KЗпП України встановлено, що у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у день звільнення, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.
При цьому не має значення фінансовий стан підприємства: вина власника не виключається при відсутності грошей на розрахунковому рахунку.
Разом з тим у випадку, якщо працівник у період затримки розрахунку влаштувався на нове місце роботи, середній заробіток за період затримки розрахунку зменшується на суму заробітної плати, одержаної за цей період на новому місці роботи.
У випадку, якщо вами не було використано всі дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки у разі наявності у вас дітей, підприємство повинно виплатити вам грошову компенсацію за всі невикористані дні таких відпусток, відповідно до ст.83 КЗпП України.
Середня заробітна плата обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого відповідною постановою Kабінету Міністрів України, виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана виплата (в даному випадку — це ваше звільнення). Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється, виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.
При обчисленні середньої заробітної плати включаються наступні виплати: основна заробітна плата; доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років тощо); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо. Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.
Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин).
Відмова власника або уповноваженого ним органу у виплаті працівнику середнього заробітку за час затримки кінцевого розрахунку при звільненні є порушенням законодавства про оплату праці.
Тобто у разі невиплати вам усіх належних сум і неможливості вирішити це питання в позасудовому порядку, ви можете звернутися до суду за захистом порушених прав. Причому, з позовом про стягнення належної заробітної плати працівник має право звернутися без обмеження будь-яким строком.