ВЛАДА «ВЗЯЛАСЯ» ЗА РОБОТУ РАДІОТОЧОК

Саме такий висновок зробили члени виконавчого комітету, обговоривши інформацію начальника ЦТП №10 Житомирської філії ВАТ ­«Укртелеком» Віктора Міліна. На роботу радіоточок новоград-волинці постійно нарікають у зверненнях до міського голови, на сторінках місцевих ЗМІ. За словами директора редакції міського радіомовлення Лариси Гембарської, за останні 1,5 року кількість радіоточок скоротилася на 600. Частина мешканців, місяцями чекаючи ремонтників, змушені відмовлятися від послуг. Начальник ЦТП №10 наголошував на недостатності коштів, вимушеному скороченні працівників. Зменшення кількості радіоточок пояснював зниженням попиту на таку послугу серед населення. Від імені людей поважного віку голова ветеранської організації міста Костянтин Малов висловив прохання зберегти систему місцевого радіомовлення та зробити ефективнішим стаціонарний телефонний зв'язок. Адже для багатьох ці засоби зв’язку є єдиною можливістю спілкування та отримання інформації.
Функціонування радіомовлення потрібне і для повідомлення про надзвичайні ситуації чи стихійне лихо. Директор МНВП «Мальта» Олександр Каліновський повідомив про те, що програми 3-х FM радіостанцій можна слухати і по мережах кабельного телебачення. У прийнятому рішенні виконавчий комітет зобов’язав керівництво ЦТП №10 своєчасно виконувати ремонти радіомереж, не допускати подальше скорочення кількості радіоточок на території міста, а на майбутнє навіть їх збільшити. Керівництво ОСББ повинно контролювати стан радіомереж на своїй території, сприяти діяльності працівників Телекому. Керівники підприємств, установ та організацій міста мають забезпечити функціонування хоча б однієї радіоточки з метою забезпечення прийому сигналів оповіщення в разі надзвичайних ситуацій. Міська влада звернеться найближчим часом до керівництва обласної філії ВАТ ­«Укртелеком» з проханням виділити кошти для розвитку мереж проводового радіомовлення в місті та укомплектування штату операторів відповідного підрозділу.
У ході обговорення рішення виконкому «Про поточне будівництво у місті» досить жвава дискусія виникла щодо діяльності операторів, які надають послуги Інтернету. На території міста наразі працює декілька таких підприємців, які вже набули авторитету та впливу, створили власні мережі. Останнім часом ще дві немісцеві фірми мають бажання розгорнути у місті мережу широкосмугового доступу до ресурсів Інтернету за новітніми технологіями, не маючи при цьому необхідних дозволів. Члени виконкому, фахівці міської ради були одностайні в тому, що будь-яка підприємницька структура мусить здійснювати свою діяльність у відповідності до чинного законодавства, зокрема і Закону «Про місцеве самоврядування в Україні». Не можна ігнорувати рішення місцевої влади, думку територіальної громади та висновки управління архітектури та будівництва міської ради.
Операторам пропонують використовувати наявні кабелі, щоб не обплутувати багатоповерхівки дротами, як павутинням, шкодячи при цьому дахам, горищам, стінам. До того ж, ніхто з них не турбується про наслідки такої діяльності для здоров’я мешканців, про сплату коштів до місцевого бюджету, легальне працевлаштування своїх фахівців. Попри те, що нові оператори обіцяють безкоштовний Інтернет у всі навчальні заклади, вони не передбачають проведення своїх мереж у віддалені райони міста. Тобто шукають найлегші шляхи, що фактично вже прокладені їхніми попередниками — прагнуть у багатоповерхові будинки. А хто ж буде проводити мережі на околиці, щоб їх мешканців забезпечувати таким благом цивілізації як Інтернет? Безумовно складовою ринкових відносин в економіці є конкуренція, але вона ж має бути у правовому полі. Суб’єктам підприємницької діяльності запропоновано долучитися до пайової участі у створенні соціальної інфраструктури міста. Вони також мають отримати відповідні дозвільні документи, надати міській владі плани своєї роботи в різних районах міста (в тому числі і в приватному секторі, де проживає 52% новоград-волинців). Отже, остаточне рішення виконкому прийматиметься через деякий час. І воно буде в інтересах більшості жителів міської громади. Від присутніх на засіданні представників ОСББ міський голова зажадав відповідальнішого ставлення до прийняття рішень щодо співпраці з тими підприємцями, які ігнорують думку влади.