ДИХАТИ ДІОКСИНАМИ ЧИ ЦИВІЛІЗОВАНО УТИЛІЗУВАТИ СМІТТЯ?

НА ЖАЛЬ, МАСОВИЙ ВИБІР — НА КОРИСТЬ ПЕРШОГО…
Чадний газ, важкі метали, окиси азоту, пил, канцерогенні сполуки, бензопрен (що може викликати ракові захворювання), надзвичайно отруйні для людини діоксини… Це — вражаючий, але ще не повний перелік того, чим ми дихаємо восени, коли на присадибних ділянках населення масово спалює сухе листя й бур’яни. Всупереч застереженням влади, санстанції, інспекції благоустрою, екологів, переважна більшість продовжує труїти себе і сусідів із дня в день, із року в рік. Ще небезпечніше, коли разом із сухою травою чи листям спалюються поліетиленові пакети, гума, пластиковий посуд. У повітря разом із сажею потрапляють шкідливі для людини хімічні сполуки. А тоді дивуються, чому голова болить, втома переслідує, аналізи погані…

Ще у лютому 2010 року зазнали змін деякі статті адмінкодексу України. Лояльні, на думку багатьох, штрафи за окремі порушення громадського порядку і правил благоустрою зросли в десятки разів. Як нам пояснили в інспекції благоустрою при управлінні ЖКГ міської ради, відтоді за спалювання сухого листя і сміття передбачено покарання у вигляді штрафу на суму від 340 до 1360 гривень. По відношенню до посадової особи — керівника підприємства, установи чи організації — штраф може сягнути 850-1700 грн.
Втім, попри масовий характер такого виду порушень, спіймати «на гарячому» й притягнути винуватця до відповідальності вдається в одиничних випадках. Упродовж «сезону» — в кінці літа-на початку осені — було складено не більше десятка протоколів. Зокрема, було доведено факти регулярного спалювання листя на провулку 8-го Березня, вулицях Леваневського, Мякішева, — розповідають в інспекції благоустрою.
«Я нічого не палив», — типова відповідь власника садиби, якщо копиця сухого листя вже встигла перегоріти, і сліди її існування практично зникли. Ще важче довести факт спалювання листя у місцях загального доступу, таких як території ОСББ. «Я не знаю, хто це міг зробити. Це — не ми», — «відмазуються», роблячи невинний вигляд, деякі керівники. Часто люди відмовляються свідчити. Навіть у випадках, коли сусід добряче «надимів» на всю округу, обирають шлях найменшого спротиву. Мовляв, навіщо мені це? Зараз через мене його оштрафують, а тоді «він мені зробить»…
…Як свідчать екологи, на противагу спалюванню, більш корисним для навколишнього середовища є компостування опалого листя та інших рослин. Навіть, якщо листя перезимує під деревами, то воно принесе користь вашому саду. Натомість знищення природної листяної підстилки призводить до значно більшого промерзання верхнього шару землі, внаслідок чого вимерзають кущі та дерева, гинуть корисні комахи (наприклад, сонечко), а попелиці, нашестя яких спостерігається щороку, все одно залишаються зимувати на гілках дерев.
— Зілля починаю збирати ще з весни. Вкриваю його целофаном або землею (шар — 10-15 см). Це дає змогу вмісту ями перепріти за зиму. Отриманий компост впродовж сезону використовую для підживлення городніх культур (якраз зараз торішній компост дуже ефективний при підготовці грунту для озимого часнику). Щоб мати природні добрива щороку, обладнав дві компостні ями. Тобто, в першій ямі вже готовий перегній (з минулого сезону), в другу — збираю на наступний. Головне — не допустити, аби бур’яни почали цвісти, бо їхнє насіння не перегниває, — цей досвід місцевого жителя Миколи якраз і підтверджує, як можна без шкоди для довкілля перетворювати сухе листя й бур’яни на користь для саду й городу.
Ще один очевидний варіант утилізації опалого листя — його вивезення на смітник. Гадаю, ОСББ не збідніють, якщо впродовж осені замовлять декілька додаткових рейсів сміттєвозів чи наймуть інші придатні для цього автомобілі. Що ж до приватного сектору, то тут теж потрібно на ці декілька осінніх місяців урегулювати питання з організацією, що вивозить сміття. Аби не виникало конфліктів щодо перевищення норми. Таких, коли водії сміттєвозів забирали не всі пакунки зі сміттям, сперечалися з населенням із цього приводу.
…Якщо ж сморід від диму продовжує окутувати ваш мікрорайон щовечора, — в інспекції благоустрою дають єдину дієву пораду: фотографуйте факти порушень і повідомляйте про них за тел.: 5-33-28 або 5-34-64. Це стане беззаперечним доказом під час розгляду справи на засіданні адмінкомісії. А ще нагадують, що нині адміністративні стягнення у вигляді попередження взагалі не передбачаються. Завинив — одразу штраф!
Олег БРЮХАНОВ