МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ СТАЄ ДОСТУПНІШИМ

МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ СТАЄ ДОСТУПНІШИМ

\"МИТНЕ12 жовтня у нашому місті відбулася виїзна колегія Житомирської митниці, на якій митники у відкритій і довірливій формі обговорювали всі питання і проблеми своєї галузі, які виникають під час митного оформлення вантажів. У цьому обговоренні взяли участь не лише працівники Житомирської митниці, в тому числі і Новоград-Волинського митного поста, а й представники фірм і приватні підприємці, котрі безпосередньо розмитнюють свої вантажі. Варто зазначити, що нещодавно призначений керівник Житомирської митниці Микола Михайлович Тимошенко повів розмову досить демократично, без офіціозу, наголошуючи на тому, що служба, яку він очолює, завжди відкрита і доступна для людей, і її працівниками робиться все можливе для того, аби максимально спростити процедури оформлення документів. Також М.М.Тимошенко звернувся до присутніх господарників із проханням висловити свої зауваження щодо цього питання, які обов’язково будуть враховані, і відзначив високопрофесійну роботу Новоград-Волинського митного терміналу (ПП В.А.Герус), де створені всі умови, які на сьогодні вимагаються.
Виступив на цій зустрічі і очільник Новоград-Волинського митного посту Віктор Петрович Павлюк, котрий зазначив, що протягом 9 місяців 2011 року зусилля Житомирської митниці були спрямовані на безумовне виконання показників надходжень до державного бюджету України та максимальне наповнення його доходної частини. Так, за вказаний період підприємствами, які проводили оформлення у Новограді-Волинському та Баранівці, сплачено, а відділом митного оформлення та сектором митного оформлення «Баранівка» Житомирської митниці забезпечено перерахування до державного бюджету 115 млн. грн., що на 14 млн. (або на 30%) більше показника аналогічного періоду минулого року. Ріст показників по Новограду — на 29% , Баранівці майже 50 % . Аналогічно зросли і середньоденні перерахування митних платежів з 460 тис. грн. в минулому році, до більше 600 тис. грн. у поточному.
\"МИТНЕТож всі ці показники свідчать про те, що протягом 2011 року спостерігається стійка позитивна тенденція до збільшення сум перерахованих до бюджету податків і зборів, що говорить про пожвавлення економічної активності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності регіону та загальне покращення економічної ситуації в Житомирській області.
Збільшення надходжень коштів від митних платежів до Держбюджету України протягом 9 місяців 2011 року зумовлені зростанням товарообігу у 2011 році. Таке зростання, в першу чергу, відбулося за рахунок певних позитивних зрушень у деяких галузях економіки регіону. Ефективна робота підрозділу митниці також відіграла вагому роль.
За 9 місяців 2011 року сума загального товарообігу складає більше 1-го млрд. грн. Незважаючи на те, що Житомирська область залишається експортоорієнтованою, в Новоград-Волинському регіоні, маючи на увазі також і митні оформлення підприємств, що знаходяться в Ємільчинському, Баранівському та Романівському районах, маємо негативне сальдо зовнішньо-торговельного балансу — 89 млн. грн.). Це пов’язано, в першу чергу, з діяльністю найбільших імпортерів — ТОВ «Церсаніт-інвест», ТОВ ВО «Техна».
Основна номенклатура товарів, що експортуються :

  • лісоматеріали та продукти переробки лісопродукції;

  • плитка керамічна, облицювальна;

  • сантехнічні вироби;

  • промислове обладнання для птахівництва, свинарства;

  • вироби переробки давальницької сировини для швейної галузі;

  • щебінь.


Основними експортерами перерахованих вище товарів є: Державні лісогосподарські господарства — Ємільчинське, Новоград-Волинське, Городницьке, Баранівське, ПП Осипчук, ТОВ «Вудпак», ТОВ «Вівад-06», ТОВ ВКФ «Леся», ТОВ «ЮКК», ТОВ «Церсаніт-трейд».
Протягом 2011 року Житомирською митницею продовжувалася реалізація основних принципів Концепції реформування митної служби України «Обличчям до людей». Це реформування спрямоване на ще більшу доступність, зручність та оперативність у оформленні вантажів.
Від влади міста та району виступили заступник Новоград-Волинського міського голови Сергій Колотов та голова районної ради Франц Весельський, котрі подякували митникам за хорошу роботу та побажали успіхів і надалі.
Друга частина зустрічі відбувалася на митному терміналі, де учасники наради могли оглянути та оцінити роботу новоград-волинських митників безпосередньо на місці оформлення вантажів.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА