БІЛЬШЕ УВАГИ ОКОЛИЦЯМ ТА КАДРОВОМУ ПИТАННЮ

Несподівано досить емоційним та критичним був звіт міського голови Володимира Загривого, який прозвучав на пленарному засіданні міської ради, що відбулося минулої п’ятниці. Під час цього півгодинного виступу В.І.Загривий дав короткий аналіз роботи своїх попередників, назвав основні досягнення в роботі влади за рік, визначив завдання на найближче майбутнє.
В основному, за словами очільника міста, рік роботи пройшов цілком достойно, хоча доводилося високими темпами «гасити пожежі», ремонтуючи застарілі мережі, обладнання та будівлі.
Одночасно міський голова вважає, що виконано лише програму «мінімум», реалізація «плану-максимум» — ще попереду. Серед позитивних напрацювань минулої влади Володимир Іванович назвав створення ОСББ. Головним недоліком попередників він вважає серйозні прорахунки в стратегії розвитку галузей міста, через які міське комунальне господарство було відкинуте на десятиліття назад та недоведення до логічного кінця розпочатого у житлово-комунальній галузі.
Володимир Іванович зауважив, що в місті практично нічого не будувалося, слабо поповнювалася матеріальна база галузі культури, старі приміщення МПК, кінотеатру, музичної школи потребували ремонтів. Основна увага приділялася центральній частині міста, а околиці залишалися без уваги.
Тому основні завдання, над якими працював міський голова та його команда протягом року, полягали у залученні до міста інвестицій для розвитку промисловості, будівництво та ремонт об’єктів соціальної сфери та доріг. До міста прийшло майже 90 млн. додаткових державних, іноземних та приватних коштів, створені нові робочі місця, зросла середньомісячна зарплата і становить 2043 грн. І це — більше середньообласної.
На рахунку здобутків міської влади — Перший економічно-інвестиційний форум під патронатом Голови Верховної Ради України В.М.Литвина та голови обласної державної адміністрації С.М.Рижука; ремонт вхідної групи міського Палацу культури, фасаду жилого будинку по вул.Соборності, 2, площі перед Будинком рад; переведення музичної та художньої школи у нові приміщення; капітальний ремонт за державні кошти основних магістральних під’їздів до міста зі сторони Рівного, Житомира, Коростеня. Вперше за багато років розпочато реконструкцію даху МПК та колишнього к-ру ім.Щорса, що перетворюється у молодіжний центр. Проведений капітальний ремонт проїжджої частини вул.Житомирської, вул.Коростенської, вул.Ільїна, район ТОВ «Церсаніт Інвест», вулиць Дружби, Герцена, Леваневського, з’їзд та дороги до мікрорайону «Олександрівський».
Вперше за багато років розпочато будівництво каналізаційних мереж на провулку Войкова та вулиці Челюскінців, що дасть можливість каналізувати житлові будинки. За умови співфінансування влади та мешканців будинків ОСББ та приватного сектору збудовано 9 дитячих майданчиків на прибудинкових територіях, почали відроджувати базові обслуговуючі підприємства для ОСББ — КП «Міськкомунсервіс» у ТОВ «Міськ­комунсервіс»; КП «Тризна».
Проведено технічне пере­оснащення котельні на вул.Герцена, встановлено 6 модулів, замінено зношене насосне обладнання, вивільнена площа, яку можна здавати в оренду. Термін окупності — до двох опалювальних сезонів.
Розпочато з 2011 року роботи щодо реконструкції енергоємного обладнання системи водопостачання та водовідведення в місті за кредитні кошти Міжнародного банку реконструкції і розвитку.
На 6 із 17 котелень «Теплокомуненерго» встановлено обладнання автоматичного підживлення теплової системи водою та на 4 котельнях встановлено автоматизовані системи управління процесом. Відкрито першу автономну котельню у ЗОШ №9, на черзі ще 4 такі та одна модульна в освітніх установах міста, що дасть значну економію бюджетних коштів. На різні види ремонтних робіт із місцевого бюджету передбачено 3 млн. 79 тис. із них — 1 млн. 38 тис. грн. — субвенція з державного бюджету. Нарешті, за 17 років ­довгобуду, здано в експлуатацію ЗОШ №8, на що лише у 2011 році передбачено 8,3 млн. грн. з державного бюджету. Головним завданням на 2011-2012 навчальний рік стане реалізація Програми «Вікна. Двері», на що буде передбачено з бюджету розвитку близько 1,5 млн. гривень. У даний час одночасно в місті ведеться будівництво, реконструкція, ремонт 167 великих і малих об’єктів бюджетної, соціально-культурної, житлово-комунальної сфери.
На найближче майбутнє міським головою поставлені конкретні завдання. Зокрема­ — завершення робіт на об’єктах, що ремонтуються та будуються, робота над проектами будівництва, каналізування віддалених мікрорайонів, продовження спорудження житла для військових, мостів через р.Смолка. Окремо В.І.Загривий зупинився на тому, що більше уваги буде приділятися кадровому ­питанню і околицям міста.
Цілком можливо і реально­ на думку Володимира Івановича, реалізувати в Новограді-Волинському такі проекти як організація тролейбусного руху, будівництво якісніших електропотужностей, зведення нового приміщення хірургічного корпусу та школи мистецтв, переведення Станції швидкої допомоги до медичного містечка та інше.
Звіт міського голови перед територіальною громадою міста у міському Палаці культури відбудеться наприкінці грудня.
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА