«ГАЗОВОЇ ВІЙНИ» НЕ БУДЕ, А СПІВПРАЦЯ З РОСІЄЮ РОЗВИВАТИМЕТЬСЯ

«ГАЗОВОЇ ВІЙНИ» НЕ БУДЕ, А СПІВПРАЦЯ З РОСІЄЮ РОЗВИВАТИМЕТЬСЯ

\"«ГАЗОВОЇВчора, 1 грудня, до Новограда-Волинського завітали високоповажні гості — делегація Ради Федерації федеральних зборів Російської Федерації на чолі з її головою, Валентиною Матвієнко, яка приїхала в Україну, зокрема і на Житомирщину та в Новоград-Волинський, на запрошення Голови Верховної Ради України, нашого земляка, Володимира Михайловича Литвина.
Насамперед у Новограді-Волинському російська делегація у супроводі В.М.Литвина відвідала музей Лесі Українки, де поклали квіти до погруддя поетеси, оглянули експонати музею та послухали екскурсію, яку провела директор музею Віра Римська.
Згодом делегація вирушила до медичного коледжу, в актовому залі якого відбулася зустріч з інтелігенцією нашого міста. Тут гостей привітав міський голова Володимир Загривий, який зазначив, що ми маємо за честь зустрічати в Новограді-Волинському таких поважних гостей на чолі з нашою землячкою Валентиною Іванівною Матвієнко, якій і надали перше слово.
Валентина Іванівна зокрема сказала:
— Я другий день в Україні в рамках мого офіційного візиту як голови Ради Федерації на запрошення Голови Верховної Ради України Володимира Михайловича Литвина. Мене переповнюють дивовижні почуття, бо для мене Україна — це моя Батьківщина, і я завжди про це пам’ятаю, щиро вдячна Володимиру Михайловичу за те, що він привіз мене у ваше чудове місто, ми вже побували у музеї Лесі Українки, яку я дуже люблю.
Наш візит спрямований на те, щоб зміцнювати взаємозв’язки наших двох країн, розвивати співробітництво і в економіці, і в культурі, і в освіті, і в охороні здоров’я та багатьох інших сферах. Ми зацікавлені у такій співпраці, бо для Росії Україна залишається головним стратегічним партнером. Це — один з таких випадків, коли, незалежно від політичних поглядів, всі російські партії єдині в думці розвивати дружні відносини з Україною. У нас відбулися дуже хороші офіційні зустрічі з Президентом України, Прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради, де ми щиро обговорювали, що вдалося зробити і які є проблеми в російсько-українських відносинах, як їх вирішувати.
Багатьох хвилює питання: чи не виникне перед Новим роком чергова «газова війна» між Росією і Україною? Я переконана, що такого не буде, бо нині в очільників наших держав є політична воля підписати нові довгострокові угоди по співпраці у сфері енергетики, в тому числі — і в газовій галузі, котрі взаємовигідні обом нашим державам і передбачають зниження цін на газ та ще багато позитивних моментів. Я впевнена, що в грудні ця угода буде підписана, і на довгі роки ця тема відійде в минуле.
Радує те, що активно розвивається наша співпраця в економіці — цього року буде рекорд нашого зовнішньоторгового обороту — більше 50 мільярдів доларів. А це означає, що українські підприємства знайшли на території Росії ринки збуту, які постійно збільшуються. Отже, українські товари мають попит у Росії.
Знаєте, вашому краю і Україні вцілому дуже пощастило, що ви маєте такого земляка як В.М.Литвин. Адже Володимир Михайлович відомий у світі як дуже професійна людина, надзвичайно мудра і толерантна, він завжди успішно захищає інтереси рідної держави на всіх міжнародних площинах. Він саме з таких керівників, патріотів своєї країни, які відстоюють національні інтереси і в той же час вміють позиціонувати Україну на достойному рівні. Я завжди дивувалася вмінню Володимира Михайловича успішно дерегувати таким багатоголосим оркестром як Верховна Рада. Як би там не було, але він дуже мудро, рішуче проводить усі моменти цієї роботи.
Насамкінець своєї промови Валентина Іванівна натхненно прочитала вірш Лесі Українки «Надія», чим викликала захоплені оплески всіх присутніх у залі.
Володимир Михайлович Литвин у своєму виступі зауважив:
— Я дуже хотів, щоб Валентина Іванівна під час цього візиту відвідала саме Житомирщину. Адже саме тут можна відчути серце України. Бо у поліщуків найбільш яскраво виявлені всі ті якості, котрі притаманні нації вцілому — ми знаходимося на стикові Заходу і Сходу, і саме тут потрібно було вижити і вистояти під час різних переломних моментів у житті держави. Ми будемо робити все для того, щоб підтримувати взаємовигідні стосунки і на рівні регіонів, щоб економіки наших країн розвивалися, і цей розвиток позитивно вплинув на добробут кожної родини.
Співпраця України і Росії дуже важлива для обох держав. 50 мільярдів обороту з Росією — завдяки чому? Бо є політичний діалог, є взаєморозуміння, а якщо ми використаємо всі можливості і потенціал, який маємо, то ці показники будуть більшими. Адже це — третина зовнішнього обороту, який має країна, також і третина експорту Житомирщини — Російська Федерація.
Я переконаний, що цей візит дозволить нам, насамперед на рівні Парламентів, приймати ті рішення, що забезпечать рух у практичне життя угод у сферах енергетики, агропромислового комплексу, і дасть багато гарних можливостей взаємного розвитку. Близькі люди і держави завжди швидше зрозуміють один одного. Звісно, мова не йде про те, щоб ущемляти суверенітет держави. Ми виходимо з того, що в ключових питаннях Україна самостійно приймає рішення, що є визначальною ознакою суверенної держави. А економіка — вона сьогодні має інтернаціональний характер. Потрібно активно розвивати відносини і з Європейським Союзом, але акцентувати увагу слід на тому, що є корисним для держави.
Загалом вся зустріч відбулася у теплій, невимушеній атмосфері, і є сподівання на те, що Новоград-Волинський у результаті цього візиту отримає нові перспективи у плані співпраці з Російською Федерацією. Також була висловлена щира вдячність нашому земляку Володимиру Литвину за те, що не забуває рідне місто, свою малу батьківщину, і робить стільки добрих справ на благо рідного краю.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА