«ЯКБИ У НАС СВОГО ЧАСУ БУЛА ТАКА ШКОЛА...»

«ЯКБИ У НАС СВОГО ЧАСУ БУЛА ТАКА ШКОЛА...»

Гімназія у Слободі Романівській — одна з нетипових сільських шкіл. Тому що цей навчальний заклад міг би стати окрасою і гордістю не тільки невеликого поліського села, а й будь-якого міста. Тож і не дивно, що навчатися сюди їдуть діти не лише з усіх навколишніх сіл, а й з Новограда-Волинського. Хоча у місті є свої нові і гарні школи, але у чомусь, мабуть, сільська гімназія і їх перевершила. Принаймні, так вважають ті, хто тут здобуває освіту.
Рівно 10 років тому Слободороманівська гімназія гостинно відкрила двері для своїх учнів. І першим враженням, пригадую, було загальне захоплення всіх, хто завітав на свято — таким приміщенням, такою матеріальною базою точно не могла похвалитися жодна з навколишніх шкіл!
А побудована гімназія була з ініціативи та за підтримки нашого земляка, уродженця Слободи Романівської, а нині — Голови Верховної Ради України, Володимира Литвина. Ось такий прекрасний подарунок зробив Володимир Михайлович для своєї малої батьківщини. І на десятиріччя від дня заснування цього навчального закладу завітав особисто. Разом із ним на свято приїхали керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук, перший заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Микола Олещенко, народний депутат України Микола Рудченко, голова райдержадміністрації Сергій Лавренюк, голова районної ради Франц Весельський.
Володимир Литвин із цікавістю оглянув усі три поверхи Слободороманівської гімназії і схвально відгукнувся про те, що приміщення зберегли у гарному стані, що всюди чисто й охайно.
Виступаючи перед педагогічним колективом школи, учнями та випускниками, Володимир Михайлович зауважив: «Я пам’ятаю, як ми починали будівництво школи, як мало хто вірив, що ми її збудуємо, а ми зробили це за рекордно короткі терміни, і зараз у селі, поруч з амбулаторією і церквою, стоїть ще один храм — «храм науки». Спікер щиросердно подякував за сумлінну і самовіддану роботу педагогічному колективу гімназії, а також педагогам, які навчали його самого. У своєму напутньому слові до юної зміни побажав бути амбітними, ставити перед собою високі цілі і досягати їх, зауваживши, що «якби у нас була свого часу така школа — ми були б щасливі».
Володимир Михайлович того дня привіз із собою багато подарунків — інтерактивну дошку, ноутбук та м’ячі. Всім вчителям гімназії він вручив цінні подарунки, а директора Слободороманівської гімназії Олену Ващенко та Заслуженого працівника освіти з 55-річним педагогічним стажем, колишнього начальника управління освіти Новоград-Волинського району, свого вчителя Андрія Васильовича Гордійчука, нагородив почесними грамотами Верховної Ради України.
Учням Голова Верховної Ради пообіцяв: «Ті з вас, хто вчитиметься найкраще, ­отримають можливість побувати на матчах «Євро-2012», — чим викликав захоплені оплески дітвори — прекрасний стимул до навчання!
Під час короткої прес-конференції директор Слободороманівської гімназії Олена Ващенко розповіла: «У 2001-му році, завдячуючи допомозі нашого земляка, завершилося будівництво гімназії. До того часу, протягом 20 років, у селі школи не було. Також за підтримки Володимира Михайловича гімназія ­отримала тендер на суму близько 400 тисяч гривень. Ми змогли відремонтувати спортивний зал, підвальні приміщення та зробити благоустрій території».
Підсумовуючи зустріч, перший заступник голови ОДА Микола Олещенко зауважив: «Тільки цього року за сприяння Володимира Литвина 70 млн. гривень отримали чотири райони Житомирської області: Баранівський, Ємільчинський, Червоноармійський, Новоград-Волинський, а також окремо 12 млн. — місто Новоград-Волинський».
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Ігоря БОРЕМСЬКОГО