ЛИСИЦЯ: ТАКА СИМПАТИЧНА І ТАКА НЕБЕЗПЕЧНА!

ПІДСТУПНА ХВОРОБА
Протягом року в населених пунктах району зареєстровано 229 випадків укусів людей тваринами, з них — 61 особі нанесли ушкодження бездомні тварини, 168 — домашні та 86 чоловікам надавалось антирабічне лікування.
На території Новоград-Волинського району за 11 місяців 2011 року зареєстровано 8 випадків сказу, в 2009 — 14, 2010 — 5.
Так, протягом 11 місяців 2011 року профілактичному щепленню проти сказу було піддано 5863 собаки, 299 котів, 370 ВРХ, 3 свині, 15 коней, 9 ДРХ.
З власниками тварин проведено 575 бесід.
Аналізуючи причини появи бездомних (безпритульних) тварин, вважаємо, що це наслідок безвідповідального ставлення людей до «братів наших менших». Беручи в сім'ю собаку чи кота, люди не завжди співставляють свої можливості щодо утримання та догляду за тваринами. Часто терпіння вистачає лише на кілька місяців або ж рік, а потім тварині «вказують на двері».
Опинившись на вулиці без щоденного родинного догляду і раціону, тварина вимушена самотужки шукати собі їжу. У великих населених пунктах таким джерелом харчів є сміттєзвалища, у малих — навколишні поля, луки, ліси. А ці природні угіддя заселені дикими звірами, серед яких, особливо в популяції червоної лисиці, вже склались стаціонарні вогнища сказу.
Останнім часом хижаки наблизились до невеликих населених пунктів, причиною чого стало зміцнення кормової бази навколо них через значне збільшення чисельності мишоподібних гризунів на неораних роками родючих землях. І тоді відбувається контакт між диким звіром — джерелом збудника сказу — і бездомною твариною, яка вже інфікована повертається до людського житла, де і стає загрозою для усіх мешканців — як людей, так і домашніх тварин. Це стверджує і статистика: основна кількість випадків сказу — бездомні (безпритульні) коти і собаки.
Ось тут і постає одне з головних завдань фахівців ветмедицини — перервати епізоотичний ланцюг: хижаки (джерело збудника) — безпритульна домашня тварина.
Тому власники тварин повинні пам'ятати, що основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі м'ясоїдні (в основному — лисиці), сприяють також поширенню даної хвороби бродячі собаки, коти. Зараження сказом відбувається при попаданні слини хворих тварин на пошкоджену шкіру, слизові при покусах, подряпинах.
Так, останній випадок сказу стався в с. Теснівка, де кіт подряпав і вкусив трьох людей. Ознаками захворювання домашніх (собак, котів) та с/г тварин є безпричинна агресія, вони можуть без будь-якої причини нападати на людей, інших тварин.
Також проявляється сказ у тварин слинотечею, незвичайною поведінкою, водобоязню, парезом та паралічем щелеп і кінцівок.
Це захворювання не виліковується, але попередити і не допустити його розповсюдження при виникненні можливо і необхідно. У першу чергу, провівши профілактичну вакцинацію собак і котів, звернувшись до спеціалістів ветеринарної медицини, які обслуговують тварин м. Новоград-Волинський та сіл району (телефони для довідок: 5-25-77, 5-51-05, 5-62-15).
Ще одним із завдань є виділення коштів у місцевих бюджетах громад на утримання бригад із відлову безпритульних домашніх тварин, створення притулків та на подальшу стерилізацію їх в установі ветмедицини, а далі — повернення їх іншому господарю.
Органам місцевої влади необхідно налагодити систематичну реєстрацію та облік домашніх непродуктивних тварин (собак і котів) з метою подальшого ­охоплення профілактичним антирабічним щепленням.
Лише спільні дії органів місцевої влади, установ державної ветмедицини, санепідемстанції, міліції, лісового та мисливських господарств із виконанням заходів профілактики та боротьби зі сказом і загальна підтримка з боку громадськості можуть бути результативними у недопущенні занесення збудника чи ліквідації спалаху хвороби — небезпечної та невиліковної як у тварин, так і у людей.
О.КОВАЛЬ, начальник управління ветеринарної медицини в Новоград-Волинському районі

«КАЗЯТЬСЯ» НЕ ЛИШЕ ТВАРИНИ!
Вирахувати, навіть теоретично, скільки в тому чи в тому районі хворих на сказ тварин, — практично неможливо. Зазвичай, ведеться підрахунок виявлених скажених тварин.
Як відомо, основним переносником сказу є червона лисиця. Цей звір здебільшого полює на мишей, тому нерідко, коли цією хворобою заражаються свійські тварини — коти, собаки корови тощо, — контактуючи з дикими мешканцями лісів та полів. Звідси, й ланцюгова реакція захворювання, тобто, хвороба переходить від одного пухнастого до другого.
Випадків, коли скажені тварини кусають людей, — безліч.
Нещодавно у селищі Левковичі Житомирської області господар покликав односельця оглянути корову, яка поводилася не так, як зазвичай. У результаті огляду обоє чоловіків отримали від тварини укуси.
Травми були настільки серйозними, що постраждалих було госпіталізовано до районної лікарні. Наступного дня корову мусили забити.
У жовтні в цілому мікрорайоні Житомира довелося оголосити карантин через одного собаку зі сказом. Носієм смертельної хвороби став пес, який жив біля одного з профтехучилищ. Він охороняв територію навчального закладу, однак не був щеплений.
Нині 24 людини, педагоги і студенти, які контактували із твариною, й досі отримують профілактичні щеплення.
Трьох людей було госпіталізовано в міську лікарню через напад кота в селі Бабанка Уманського району Черкаської області.
Ротвейлер на прізвисько Барон ледь не загриз маленького хлопчика.
У селищі Котельва на Полтавщині мати хлопчика розповіла, що діти часто гралися з ротвейлером, він катав малих на санках. Тепер дворічний пес на прізвисько Барон сидить у вольєрі на подвійному ланцюгові. Власники чекають ветеринарів, щоб з’ясувати, чи той не хворий на сказ.
А це ось минулого тижня на ручку дверей однієї із квартир м. Житомир невідомий почепив мертву лисицю (бачте, «казяться» не лише тварини!). На ній не було слідів вогнестрільних поранень чи капкана. Фахівці кажуть, тварина була хвора на сказ, від цього і померла. В усьому мікрорайоні оголосили карантин.
Як повідомив Олександр Терещук, керівник Житомирської міської ветеринарної лікарні, була проведена дезінфекція приміщення, прилеглої території.
Поки правоохоронці шукають хуліганів, які почепили скажену лисицю на двері, мешканці будинку припускають, щоб їх залякати, до такого вдався голова ОСББ, у яке вони відмовилися вступати.
Голова ОСББ усі звинувачення відкидає. Каже, це люди самі провокують скандали.
Тим часом ветеринари щеплюють усіх домашніх і безпритульних тварин мікрорайону. Та попереджають: сказом міг заразитись і той, хто приніс лисицю до під’їзду.
За даними Державного інституту лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи, останнім часом в Україні зростає кількість тварин, хворих на сказ. Гостре інфекційне вірусне захворюванням, що передається зі слиною при укусі хворої тварини, вражає нервову систему і може призвести до летального результату.
Від укусів свійських і диких тварин цього року в Україні померло вже десять чоловік, котрі вчасно не звернулися по допомогу до лікарів.
Як ми вже говорили, збудник сказу міститься в лисиці. Її в природі ніхто не лікує, одне одному передається вірус. І коли в цієї тварини починаються клінічні ознаки, то вона втрачає страх і йде до населених пунктів, кусає свійських тварин, буває, й людей. А вірус передається тільки слиною, надходить у кров, розвивається, вражаючи нервову систему, головний і спинний мозок, а далі на людину чи тварину чекає довга і болісна смерть. Хвороба — небезпечна. Але якщо звернутися до лікарів у перші дні після укусу скаженої тварини, то життя можна врятувати, для цього є спеціальна вакцина.
І насамкінець, застереження: якщо побачили неадекватну поведінку тварини (слина тече з рота, агресивність), — не наближайтеся до неї, одразу повідомляйте про випадок державні служби.­
Микола МАРУСЯК