ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ

Грип — гостра респіраторна вірусна інфекція. І, як будь-яке інфекційне захворювання, грип також має три обов’язкові ланки епідемічного процесу при розповсюдженні його серед людей, а саме:

  1. Джерело інфекції (хвора людина).

  2. Фактор передачі (повітря).

  3. Сприйнятливий до інфекції організм людини.


Засоби попередження інфекційних захворювань якраз і направляються на розірвання кожної із цих ланок епідемічного процесу. І, якщо вдається розірвати хоча б одну ланку, то і попереджується виникнення нових випадків захворювань.
Тож, впливаючи на першу ланку епідемічного процесу, необхідно якомога швидше, на ранній стадії виникнення захворювання, ізолювати хворого. Адже хворий стає заразним ще до розвитку чіткої клінічної картини захворювання. Вважається — щоденно від одного хворого заражається в середньому п’ятеро людей. Таким чином, на другий день їх уже шестеро, на третій — тридцять і так далі. Ось чому ця хвороба за короткий проміжок часу може ­охопити велику кількість людей.
Грип передається від хворої до здорової людини через повітря, коли до нього із дрібними крапельками слини при розмові, кашлянні, чханні потрапляють віруси — збудники захворювання. Для того, щоб розірвати цю ланку епідемічного процесу, здорові люди (особливо ті, котрі доглядають хворих, працюють у місцях значного скупчення людей — медичні, педагогічні працівники, продавці, працівники сфери обслуговування, пасажирського транспорту тощо) мають носити маску. І, звичайно, її треба носити правильно. Щоб вона була зав’язана, а не звисала, немов би фартух, перед ротом; закривала рот і ніс. Якщо це марлева маска, то вона має мати не менше, ніж чотири шари. Вірус грипу доволі чутливий до свіжого повітря, тому заразитись на вулиці практично неможливо. Найчастіше зараження проходить у закритих приміщеннях, транспортних засобах, і щоб цього не сталося, — їх потрібно регулярно провітрювати.
Та найголовнішими засобами профілактики грипу, як на мою думку, є засоби направлені на третю ланку епідемічного процесу, тобто, на організм здорової людини. Це заходи, які роблять організм несприйнятливим до вірусу грипу, що досягається шляхом підвищення його опірності чи створення імунітету до збудника.
Підвищення опірності організму досягається його загартуванням, повноцінним харчуванням із включенням вітамінів (особливо вітаміну С), природних фітонцидів (цибулі, часнику, хрону), імуностимуляторів (ехінацеї, женьшеню, радіоли рожевої, лимонника китайського). Та це все — заходи неспецефічного характеру, що не направлені цілеспрямовано на вірус грипу. Вони не дають абсолютної гарантії, що людина, яка їх дотримується, не захворіє на грип.
Є лише один специфічний захід, спрямований проти вірусу грипу, це — проведення щеплення, тобто вироблення штучного імунітету проти вірусів грипу. В епідсезон 2011-2012 років, за даними ВООЗ, очікується циркуляція трьох штамів вірусів грипу: H1N1, H3N2, B. Ці штами враховані при виробництві вакцин. МОЗ України дозволені до застосування такі вакцини: Флюарикс, Інфлувак, Гриповак, Ваксигрип, Гриппол, Інтанза, які можна придбати в аптеках міста. Вакцини практично не мають протипоказань до застосування. Навпаки, рекомендується щеплюватись особам із хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем, частохворіючим простудними захворюваннями, дітям із 7 років та особам віком понад 60 років. За епідпоказами, щеплення мають отримати медичні, педагогічні працівники, персонал дитячих закладів, працівники транспорту, торгівлі, сфери обслуговування, школярі, учні, студенти.
Щоб досягнути високого імунітету до початку підйому захворюваності, найкраще щепитись восени. На жаль, серед населення України створилось негативне ставлення до щеплень, недовіра до ефективності їх. Щодо ефективності вакцинації, можу навести такий приклад: у минулому році щеплення пройшли всі працівники санепідстанції — жодний не захворів на грип.
Так що думайте і вирішуйте самі — щепитись чи хворіти. До речі, хворіти набагато дорожче — вартість лікування при грипі більше, ніж у 3-4 рази перевищує вартість вакцини. До того ж, грип — надзвичайно небезпечний своїми ускладненнями.
Василь БУДНИК, заступник головного державного санітарного лікаря Новоград-Волинського району