ЧИ ПОТРІБНА МІСТУ ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА?

Саме таке питання виникає вже багато років поспіль після переведення позашкільної освіти в так званий другий кошик, адже ціна цього питання — не мало, не багато, а
2,5 млн. грн. із місцевого ­бюджету.
Щоб визначитися з приводу того, як все ж таки розставити акценти і які обрати пріоритети, за ініціативою міського голови відбулося розширене виїзне засідання постійної депутатської комісії з питань освіти на чолі із головою комісії В.К.Мельником. У засіданні взяли участь заступник міського голови В.А.Костюк, депутат, голова міської ради ветеранів К.М.Малов, голова ради старійшин Г.М.Грінченко, голова постійної комісії міської ради з питань міського бюджету і комунальної власності В.І.Неук, заступник начальника управління освіти і науки міської ради Т.В.Ващук.
У процесі засідання депутати ознайомилися з напрямками роботи позашкільних закладів, побували на заняттях гуртків, поспілкувалися з педагогами, батьками.
У Палаці дітей та молоді відбулася розмова з представниками дитячого відділення лікарні О.В.Пінчук та директором реабілітаційного центру О.В.Буковською, які наголосили на важливості організації занять із хворими дітьми та дітьми з обмеженими можливостями, адже багаторічний досвід роботи гуртків «Ляльковий театр», «Колаж» та інших допомагає курсу реабілітації хронічно хворих та пацієнтів із важкою формою ДЦП, не говорячи про можливість спілкування та отримання позитивних емоцій, які допомагають швидше одужувати, створюють теплу і затишну ауру.
Депутати з неабияким інтересом знайомилися з досягненнями вихованців, адже і спортсмени, і маленькі майстри з різних видів ужитково-прикладного мистецтва, юні геологи, туристи, конструктори є переможцями і призерами обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсів та фестивалів, про що свідчать сертифікати, дипломи та цінні подарунки.
Завдячуючи цим перемогам, юні новоград-волинці мають можливість відпочивати в Міжнародному таборі «Артек», таборі «Молода гвардія», молодіжному центрі підготовки молодих лідерів «Моноліт» (Росія). Крім того, позашкільна освіта дає можливість визначитися щодо вибору майбутньої професії.
Поважні гості зацікавились досвідом моніторингу якості надання освітніх послуг в позашкільний час, розробленим адміністрацією ПДМ, який вивчається, як передовий, обласним інститутом післядипломної підготовки освітян м.Житомир.
Керівники позашкільних закладів розповіли депутатам і про наявні проблеми: відсутність фінансування на організацію роботи гуртків, придбання необхідних для роботи матеріалів, неможливість брати участь за відсутністю коштів у фестивалях та конкурсах, виживання за рахунок благодійних коштів.
Наприкінці роботи виїзного засідання відбувся обмін думками, де кожен депутат ділився власними враження, висловив своє бачення щодо даної проблеми.
Всі депутати без винятку визнали той факт, що «скорочення мережі гуртків — розширений шлях до злочинів» (Ю.А.Рошка, директор НВК ім.Лесі Українки). А голова ветеранської організації К.М.Малов зазначив, що держава зазнавала і важчих часів, але це не повинно обмежувати дітей в їх творчості. І думка сивочолого ветерана, як на мене, заслуговує на увагу, і є надія на те, що нарешті це багаторічне питання, завдяки спільним зусиллям громади і міської влади, буде вирішено на користь дітей, що даний захід став першим кроком у цьому напрямку.
Лариса ГЕМБАРСЬКА