НОВОРІЧНА НІЧ: КОМУ — ДИВО, А КОМУ — ЛІЖКО В ТРАВМАТОЛОГІЇ

— У нас підвищена бойова готовність під час будь-якого свята, — з цього почав свою відповідь завідуючий травматологічним відділенням міськрайТМО Анатолій ­БЛАГОДИР на питання щодо того, як із точки зору травматичності минули новорічні святкові дні для новоград-волинців. Одразу ж додавши, що цього разу святкування Нового року пройшло значно спокійніше — звернень на травмпункт було суттєво менше, ніж у попередні роки.
Одним із факторів, що покращив статистику, стала відсутність ожеледиці. Хоча майже всі в один голос скаржилися на безсніжну, а відтак — не таку зовні казкову ялинку, природний чинник посприяв збереженню здоров’я населення.
— Із 31 грудня до обіду 3 січня до нас звернулося 73 особи із різними травмами, — гортаючи відповідний журнал, зазначив лікар. — У ті роки, коли були сніг і ожеледиця, потерпілих реєструвалося приблизно втричі більше. За згаданий період десять осіб — із травмами кримінального характеру (одного юнака довелося шпиталізувати у відділення), решта — з типовими побутовими травмами (четверо із серйозними переломами теж перебувають у лікарні). Для порівняння: траплялися такі новорічні свята, коли із побоями чи іншими, більш серйозними травмами кримінального характеру, надходило у відділення до тридцяти осіб.
На щастя, цьогоріч ніхто не звертався по допомогу до лікарів після необережного використання піротехніки, не було й інших типово новорічних травм.
— Кілька років тому до нас у відділення потрапив учасник новорічного застілля, якому пошкодили голову падаючі уламки люстри, розбитої… корком від шампанського, — пригадав Анатолій Степанович. — А от зараз двоє молодиків травмувалися, коли грали під час зимових свят… у футбол.
Про відносну спокійність під час святкування Нового року говорили й у приймальному відділенні міськрайТМО. «П’яних взагалі до нас не привозили», — зауважила медична сестра приймального відділення пані Оксана, котрій випало чергувати в ніч із 31 грудня на 1 січня.
Щоправда, на ранок 1 січня до відділення доставили чоловіка, котрому поставили діагноз переохолодження. Начебто, він із кимось побився, а тоді заснув надворі під ялинкою.
«Побачимо, як минуть різдвяні свята», — не поспішають радіти лікарі.
Олег БРЮХАНОВ